3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

大仔有幾聲咳同鼻水, 你地會唔會比左D藥小朋友食先? 定都係直接帶佢睇醫生先???

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

會,因為去睇都係開果幾枝藥

大宅

我會俾小朋友食咗藥先, 廢事佢惡化丫

複式洋房

2019勳章

有啲咳應該系昨病, 仔仔今年幾大??

大宅

藍尾巴 發表於 19-5-6 23:53

請問你比個藥係出面買??邊隻岩小朋友?

複式洋房

2019勳章

藍尾巴 發表於 19-5-6 23:53

姐係醫生開既藥其實同自己買既成藥一樣 ?? 我冇乜研究過D成份

複式洋房

2019勳章

ummeko 發表於 19-5-8 15:48
有啲咳應該系昨病, 仔仔今年幾大??

9歲~ 因為前幾日我返緊工, 啊媽又出左街, 得姑姐係屋企冇人帶佢去睇醫生

伯爵府

noodleTT 發表於 19-5-12 22:26
姐係醫生開既藥其實同自己買既成藥一樣 ?? 我冇乜研究過D成份

平時睇醫生會有食剩既藥,可以擺3個月。到期/無晒,我會去配定當平安藥。一向去睇都係果4支

收鼻水+抗敏
止咳化痰
退燒藥
高燒藥

通常食兩日就會好返,唔好先去睇醫生,醫生知佢食齊藥都唔得,就會考慮開抗生素。因為咁細既小朋友藥,來來去去都係得果幾隻。

Linda_lady    發表於 19-5-16 15:23

大宅

2019新春慶豚圓

我小朋友D病想發個陣,我會畀幸福隻兒童藥佢食,起碼可以防止佢流鼻水ar.. 訓覺鼻水倒流好大機會再病重d~ 通常食完藥訓一晚就禁住d病~

大宅

2019新春慶豚圓

藍尾巴 發表於 19-5-12 23:07

平時睇醫生會有食剩既藥,可以擺3個月。到期/無晒,我會去配 ...

絕對同意唔食抗生素 我個家庭醫生由細睇到我大, 到而家睇埋我小朋友
佢都話其實D藥同成藥都一樣咁濟, 自己食左藥都係唔好先再睇醫生~ 最緊要係要休息夠 補維C 等身體自己fight低D菌

大宅

我會睇左醫生先

鼻敏感同感冒嘅病徵都可以係咳同鼻水,唔睇醫生點知係邊樣呢

男爵府

noodleTT 發表於 19-5-6 19:59
大仔有幾聲咳同鼻水, 你地會唔會比左D藥小朋友食先? 定都係直接帶佢睇醫生先??? ...

屋企有之前既藥剩低都會先比小朋友食左先, 因為來來去去都係個幾支藥水.

同埋屋企都有曬保嬰丹, 猴棗散, 七里散呢D, 有咩唔舒服都會比小朋友食左先.

如果食左2日都唔好就會帶去睇兒科醫生.

別墅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
leoanahuang 發表於 19-5-15 16:38
我小朋友D病想發個陣,我會畀幸福隻兒童藥佢食,起碼可以防止佢流鼻水ar.. 訓覺鼻水倒流好大機會再病重d~ ...

係!!! 鼻水倒流唔好話小朋友, 大人咁樣吽一晚都即病!! 第2日一定咳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊