夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我29歲同而家老公一齊,而家都36歲,結左婚3年,其實當年識佢第2年己經傾過結婚,但佢唔想結,後來拖下又一年,到第4年佢屋企人催,就結左,我一路結婚都係想生BB,但結左後,佢又話唔想比人催生仔,總之一講生仔就唔高興,今年已經去到第3年,佢都開始被人催,中間又發生左好多事,我向公司有另一個同事追,佢終於話不如今年要個BB,但其實我己36歲....唔知點解,當佢都想生時,我己經唔想同佢生,我想離婚....我覺得佢一直都唔知係幼稚定特登同我作對,佢冇理過我GE身體,就算而家佢想,但又再發現佢果方面係可能有問題交唔足功課,其實我好擔心,好煩,即使佢而家想生仔,但佢仍然係懶懶閒,唔多理,其實我真係冇時間,我有提過36都開始要排人工,但佢聽完都唔點回應,我亦唔想再講,以免佢又唔高興,但我覺得好忟好激氣,好多問題,我知婚姻唔一定要小朋友,我好似當佢係生仔機器咁,我亦知自己只係因為唔生仔就想離婚係唔夠愛佢,其實我咪做錯左? 為生仔而結婚係唔岩? 唔愛係咪要離婚? /_\
我又想問有幾多人為左真愛而結? 我同佢結,都係因為覺得終於搵到個覺得有將來GE人,就算唔係好鐘意,至少覺得適合,但唔知點解而家都搞成咁?

大宅

SillyDogDogDog 發表於 19-5-7 05:46
我29歲同而家老公一齊,而家都36歲,結左婚3年,其實當年識佢第2年己經傾過結婚,但佢唔想結,後來拖下又一 ...

甘同追你個同事有冇關係?其實只有一方努力會好攰,之後就開始灰心

rainbowchuuu3    發表於 19-5-7 11:09

男爵府

你老公睇落係無結婚或生小朋友的計劃或諗法,一切都係唔想比人催先做。

佢突然話要生小朋友,係咪知道有人追你,所以乎衍你生B?

子爵府

SillyDogDogDog 發表於 19-5-7 05:46
我29歲同而家老公一齊,而家都36歲,結左婚3年,其實當年識佢第2年己經傾過結婚,但佢唔想結,後來拖下又一 ...

你依個係典型為結婚而結婚的情況,結左婚,老公都因為為負責任而有点不爽,如果他沒有成長為你谂,很易各走一方。

所以原本他不想結婚,真係唔好逼,自己谂去路,除非他轷過头來求你。

別墅

回覆樓主:

我男人都係好鐘意拖同唔想咁快有小朋友亦都唔鐘意人迫佢。佢都33歲大我一年一齊左五年喇。佢知我終於放棄段感情佢又走黎求婚話就話會建立我想要嘅家庭,話生但其實我都怕又會拖時間。到過左時間想生都未必咁易。ivf都仲有機會。我係因為真係覺得大家一齊舒服合適而佢又表現到好似真係唔想失去我先再俾機會佢,但生仔又可能另一回事,最壞打算都係ivf,最多打孖黎機會大啲。不過最辛苦嘅都係自己。 我覺得你同佢一齊仲有感情既話大家努力下,你唔好灰心呀。你如果同個追你既人一齊又要時間去磨合同埋對方係咪都想盡快生仔?

禁止訪問

子爵府

結婚生小朋友真係唔可以勉強,兩個人心甘情願都尚且需要克服好多困難,如果唔情願就更加有理由搵各種藉口推搪逃避,宜家樓主都要問自己,心甘情願嗎?唔情願就要搵一個令自己心甘情願理由,再唔得,問自己可以繼續嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

其實你地唔只係生仔,係好多事都唔夾~為結婚而結婚~
你36歲絕對可以生,大把人40歲都仲生梗,不過我唔讚成囉~
趁未有小朋友,好好諗清楚,我覺得兩公婆嘅價值觀對維繫婚姻或家庭係好重要!

大宅

我感覺係你比你老公一直都牽住走,乜都係佢想你就去配合同迎合,其實咁樣係好辛苦,同時都體諒到你嘅無奈!
男人對於「生BB」呢樣野係無咁著緊的,女人亦都明白「有仔趁嫩生」呢個道理!
我當年25歲結婚,老公都係一直唔想生住,所以我同老公講明過咗30歲後我就唔會再生叫佢自己唸,我覺得男人係需要有個限期比他們,過咗限期一切都唔會再係你控制之內!唔係你想就要我配合!

翡翠宮

吾係好鍾意都迫住結
你呢個係可預期既結局

瑪瑙宮

你地婚都唔應該結, 重話生仔? 生完又唔啱, 離婚就累埋小朋友.

又唔係好愛, 唔愛就唔方 sweet, 各自各, 諗清楚離唔離婚好過. 生埋就為左小朋友捱落去, 有乜謂.

男爵府

佢都唔中意小朋友。
見家人催, 你又有人追, 先話生。感覺被迫生的。生左佢可能唔會理, 你湊晒, 因佢跟本唔係真心想生。
或者你要同老公坦白, 說多年來佢已令你失望, 你也沒信心他會對bb好, 你覺得佢只係被人催迫才生的, 不是真心想要小朋友。叫佢諗清楚是否真心想要bb, 唔好諗住生出來有老婆湊, 佢就係隔離睇, 無可能。佢一定要落手落腳湊, 否則你帶埋個仔同佢離婚。佢以後別想看個仔一眼。
養b的責任是一世, 你叫佢諗清諗楚。

Depends on 佢比咩答案你, 你可選擇繼續一齊, 或者離開佢。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

唔駛排人工住, 先試自然。
唔成功先考慮人工啦。
但佢因為被催先生的話, 湊小朋友方面, 要有共識先好。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 19-5-7 10:42
唔駛排人工住, 先試自然。
唔成功先考慮人工啦。
但佢因為被催先生的話, 湊小朋友方面, 要有共識先好。 ...

睇完吾生好過生我的話?大家都吾啱咀形冇共識!未累己累下一代!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你C6知唔知生完BB之後仲要幫手養、湊、陪玩同供書教學架? 你地要好好傾下,到時驚佢又怨你地迫佢催佢生B

子爵府

你c6極大男人,只有佢支配人,人唔可以支配佢。
你自己要諗下係咪甘願一世做小女人服侍呢個大男人,仲要預咗越老越難頂。
如果自己性格都算強,趁後生跳船啦。
就算唔離婚,都唔好積極要生小朋友,無得生仲好,因為生咗出嚟你都預咗老公多多投訴,唔會體諒你,到時離婚又害咗小朋友,自己捱落去比死更難受。

子爵府

畀面勳章

未生仔已經咁唔開心,生左包你後悔

子爵府

willbealright 發表於 19-5-7 11:30
你C6知唔知生完BB之後仲要幫手養、湊、陪玩同供書教學架? 你地要好好傾下,到時驚佢又怨你地迫佢催佢生B
...

係,生BB真係要諗清楚。免得將來搵架嘈。
雙方都要諗將來大家點樣合作湊大BB

珍珠宮

回覆樓主:

話分兩頭

1. 你開始睇你老公唔順眼,係咪因為個男同事出現?襯未有細路,撫心自問,你以後嘅生活想點過?同邊個過?女人生咗仔,多多少少都係被個男人被頭家綁住咗,第時要走就更艱難

2. 而家唔會生。你想佢唔想已經會家嘈屋閉,而家佢得把口話想而連你都唔想,到時你辛苦得黎又唔 enjoy,為乜呢?

伯爵府

襯未有細路拿拿淋傾掂佢 36歲高齡了 媽媽同BB都要小心 追你果個?有冇好落力?定玩玩下?

我自己就中意小朋友 一定生既 所以 如果男人唔中意 我會離婚 唔係愛唔愛問題 而係 一生中 將來既路仲好長 唔想勉強咁一齊 日日唔開心都可以由好愛變做唔愛 相反 日日好開心都可以對一個人由無感情到好愛佢 我認同 搵一個夾既合適既人過一生總好過唔夾但你覺得愛

首頁

尾頁

跳至