夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我有個故事分享比你 我舊同事同老公22-23歲結左婚 當時大家仲細同埋為左上車供樓 所以個男人唔想生b住 個女其實想既 但佢太愛個男 好啦 漸漸到左一33歲左右 個男見到身邊既朋友家人都做哂爸爸媽媽 開始又羨慕又想要 咁個女又同個男一齊努力 好似努力左年幾終於有左 但不幸三個月內小產左 之後 一路努力左好多年都無 依家44喇 最後應該生唔到了 至於個男出面有冇搵人生真係無人知!所以我覺得男人 70歲都仲可以生到b 反之女人就......

當然一d較年長既同事都話 男人從來都係自私既 而女人 生b有期限 過左就無

複式洋房

回覆 花花b 的帖子

我同我老公拍拖唔係好愛 但因為有共同興趣共同朋友成日一班人出去玩攝影係開心的。但到面對結婚同生仔的時間野分歧就好大,2018發生左好多事,追我果個同事曖昧左一段時間,但後來發現個同事細我好多,細6年,就冇左,同埋佢都離左職,冇希望LU....其實呢個人都走左大半年,我由開始日日喊,到而家佢有時返黎食飯,都唔諗有咩希望。只不過呢件事令我正視同C6的關係,發現自己鐘意同事咩野,同C6關係上好多不合拍的地方....

其實呢3年婚姻頭2年連性生活都冇,2016年我以為我地註冊未擺酒佢唔想,2017年我以為佢因為唔鐘意小朋友唔想,ok 2018我就鐘意左第2個.....

前果排好多人話我唔岩,覺得我同的c6只係因為老爺,姑仔,居住問題,性格上唔合拍的問題,唔可以諗"小鮮肉",我搵左婚姻輔導,見左幾次,輔導員有幫我地解決屋企問題,覺得呢個係我出斬的原因,我都有努力想令我地關係好返,佢想今年生,我就計排卵期比佢睇,但去到果個星期,佢都係就係訓左,我有次直接問佢你唔係想生仔咩,佢就話累,要返工呀,

最近都有幾次行埋,but我發現佢都complete唔到,未完事就...話累....就會stop,(不過其實應該係話結婚後都未complete過).....我之前有同佢嘈過,直接問佢婚前檢查你個report係點,佢話佢完全正常,佢話我比壓力佢,佢話我地平日相處我唔體諒佢....

覺得呢個人好煩,好多問題,樣樣要人安排,旅行如是,結婚如是,生仔如事,我就好似一直拉佢行咁,幫佢解決,處理,處理到...我而家己經唔識點處理....

你講得岩,生仔問題唔夾就算好愛都變唔愛,人生都係想搵個開心一齊ge人,而家真係好多野都好唔開心
我有諗再係咁不如今年內離婚,然後去雪卵
我有開始玩下app,雖然我知我咁樣好賤
其實我真係好累好累,有時會諗人生行到我咁,不如早d完啦呢個人生,冇意義冇希望ge......

大宅

離婚啦 見唔對路即刻走 越拖只會嘥更多時間

大宅

SillyDogDogDog 發表於 19-5-9 08:26
回覆 花花b 的帖子

我同我老公拍拖唔係好愛 但因為有共同興趣共同朋友成日一班人出去玩攝影係開心的。但到 ...

唔愛就唔好生,仲要結左幾年就已經唔愛,唔好累下一代。未生已經咁,生左仲加速婚姻死亡,生仔係催化劑,好既就更好,衰既更衰,唔會明明衰,變番好。

至於離唔離婚,我覺得要對自己誠實,亦要對對方誠實,離左婚先搞三搞四啦唔該,唔好做賤男所為,雖然你係女人。

大宅

對這段婚姻有擔憂就真係唔好生喇, 生完相信兩公婆感情再惡化的機會比較大. 到時要分開又唔係, 唔分開又唔係, 仲要傷害到個小朋友.
另外, 你會唔會因為中間有個男仔追, 所以開始有啲想離開依家個老公, 因為有對比?

瑪瑙宮

回覆 SillyDogDogDog 的帖子

真係, 離婚比較啱你地.
D 人好興講, 唔好一黎就話離婚, 要傾喇, 輔導喇, 不過我覺得你地係死症, 早早放生大家. 生生生, 生黎做乜, 佢又唔理, (如果) 个細路難湊/有乜先天問題/長期問題, 你對第二個又心轅意馬曖曖昧昧, 到時你又後悔架喇, 點解唔早 D 落个決定.

同埋, 你个標題, 同步, 你同佢幾時有同過步丫, 又唔開心又唔 sweet, 唔知嫁來做乜.

子爵府

唔好意思,我覺得唔係淨係生仔呢方面唔同步,係好多方面,如果係咁,唔好理人點睇住,先要問自己要咩,點樣可以令自己快樂自在一d,否則,有小朋友只會再增加你嘅憂慮,如果承載唔到咁多,咪放下一d囉,你拎得多野,都要分開攞,或者搵人幫手啦。

男爵府

CCHINGC 發表於 19-5-9 12:14

唔好意思,我覺得唔係淨係生仔呢方面唔同步,係好多方面,如果係咁,唔好理人 ...

我都覺得問題唔只係生唔生仔,最基本問題係樓主究竟有幾愛老公。一般生活相處去到性生活都好似無一樣協調到,咁仲一齊黎做咩?仲要生多個b出黎,係想害自己定個b呀?

別墅

樓主你不如試下觀察下老公既性取向
睇下佢係咪唔鍾意女人,
如果佢係直既,就再睇下佢係咪有性功能障礙唔好意思講
如果佢根本唔鍾意女人,你仲諗咩生仔
新婚三年都無性生活,實在太匪夷所思
30幾歲既男人對住新婚老婆可以忍咁耐??

大宅

lunacosmea 發表於 19-5-9 13:40
樓主你不如試下觀察下老公既性取向
睇下佢係咪唔鍾意女人,
如果佢係直既,就再睇下佢係咪有性功能障礙唔好 ...

通常好多人都係生完小朋友後先會越來越少性生活,但講到剛剛新婚仲係處於蜜月期,如果無性生活真係好唔正常!樓主呢個婚姻其實都好可悲!

大宅

SillyDogDogDog 發表於 19-5-9 08:26
回覆 花花b 的帖子

我同我老公拍拖唔係好愛 但因為有共同興趣共同朋友成日一班人出去玩攝影係開心的。但到 ...

一開始結婚已經係錯,趁仲有少少青春,快D離婚啦,姑勿論以後是否要生仔,人生仲有幾十年,你同到呢個人做人世咩

男爵府

不如分開算,無謂勉強

伯爵府

回覆樓主:

其實婚姻吾係淨係得生仔,真係要大家有愛先可以維持到,你到底有幾愛你老公?點解可以做得出出軌?

複式洋房

回覆 肥肥寶 的帖子

其實我一路都唔信愛情! 以前都有鐘意過人,但幾次都唔成功,我聽朋友講,可以結婚果D,係果D你覺得適合,而通常都係唔愛果D,身邊好多朋友D CASE亦都一樣,到30歲開始,眼見身邊一個個嫁左D佢地冇可能會愛GE人(至少我知佢唔會LOVE果一TYPE)...我都好LOST,可能我一世都搵唔到愛GE去有個家,又或,搵到好老先搵到,到時都唔洗再有下一代...

複式洋房

回覆 Belavizio 的帖子

係,其實佢FEEL到我成日提果個同事,佢先問最想唔想生仔,問:呢個唔係你一路GE願望咩?
佢成日都話生仔係就我想,我覺得佢咁講真係好難聽!!生仔係我一個人的意願?佢冇份架咩?

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-5-7 09:47
你地婚都唔應該結, 重話生仔? 生完又唔啱, 離婚就累埋小朋友.

又唔係好愛, 唔愛就唔方 sweet, 各自各, ...

我唔知,真係有咁多人可以同自己愛ge結到婚咩?

複式洋房

zitzai 發表於 19-5-8 08:14
話分兩頭

1. 你開始睇你老公唔順眼,係咪因為個男同事出現?襯未有細路,撫心自問,你以後嘅生活想點過? ...

1. 係,因為個男同事真係好好,好保護我,好為我設想,我地好合拍,好似唔洗講野已經知道對方想點咁,以前我就算同c6嘈,都冇可奈何,但男同事出現,令我發現原來有d野我係好需要,開始不停比較,開始更加睇唔順眼c6,諗到要分開....

2. 係..

子爵府

SillyDogDogDog 發表於 19-5-9 20:56
回覆 Belavizio 的帖子

係,其實佢FEEL到我成日提果個同事,佢先問最想唔想生仔,問:呢個唔係你一路GE願 ...

咁人地真係唔想生你唔可以迫人想
不如咁睇 佢唔想生但為你佢都願意去做
我覺得係出於愛喎

反而你自己結左婚仲同其實男人曖昧仲要成日係老公面前提 係故意定點樣

我覺得你跟本唔愛佢
放生大家
唔好諗同佢生仔
害大家又害埋個bb

子爵府

夫婦感情唔好,真係唔好生,生仔係一生一世㗎,個隊友都唔啱key仲生,好可能小朋友受罪!

睇嚟樓主老公好被動,乜都要人迫催先做,樓主好無癮啫,結婚為乜呢?我覺得咁寂寞嘅婚姻,無小朋友無負擔,俾我就長痛不如短痛

瑪瑙宮

SillyDogDogDog 發表於 19-5-9 20:59
我唔知,真係有咁多人可以同自己愛ge結到婚咩?

有 ge . 我覺得多數人有愛+有目的. 你就得 - 目的. 為結而結, 為生而生.

首頁

尾頁

跳至