自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

我自細就知道我父母有不良嗜好,我細個同嫲嫲住,嫲嫲好錫我,父母一個月黎睇我地2兄妹幾日,自中一就搬去同父母一齊住,每日都無屋企飯食,要自己搞掂,生日無屋企人同我慶祝,無旦糕,無禮物,佢地長期無錢,我讀完中5,開始返工,有一日佢地同過我去Aexx借錢,我做擔保,之後再借其他財仔,我記得有一個月出糧,我出左178xx,佢地攞左我張提款咭(我之前有講password比媽咪聽)禁左17000找財仔,當我發現既時候,我係條街 左出黎,之後唔得啦,間屋要賣,賣左既錢就還街數,之前,我嫲嫲走左,嫲嫲間屋賣左,老豆分左1球,佢地使哂係不良嗜好度,直至使哂所有錢。。

珍珠宮

王國教室勳章

chiling009 發表於 19-5-13 13:11
我自細就知道我父母有不良嗜好,我細個同嫲嫲住,嫲嫲好錫我,父母一個月黎睇我地2兄妹幾日,自中一就搬去 ...

替你慘,但你應該為自己自豪,你一定好生性。
唔開心一定會過,你要加油呀!
大個了,為自己打算,同佢地分開下,自己好好過正常生活

我明你,我同先生屋企都有d複雜

珍珠宮

真係落地喊三聲, 好醜命生成!

只能說: 樓主加油, 好好愛錫自己

相信自己, 明天會更好

複式洋房

家家有本難念的經 樓主加油(emoji)(emoji)

大宅

家家有本難念的經

明白你好慘,都凳你唔抵,你自己辛苦揾錢,結果就咁樣樣

不過你就學識啦,唔好全部都話曬俾你屋企人聼。唔係叫你咩都隱瞞,但你都大個啦,touch wood 如果你有咩事的話,有邊個可以幫你呢?呢個時候你要為自己打算加啦,要為自己將來打算

知道你孝順,你有心咪繼續量力而爲咁佢俾錢屋企人囉。但係你都要好好保護自己架啦。

加油啦!!
平平穩穩又過一日

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

替你慘!但想讚讚你,你喺呢個家庭長大都無學壞,又努力做人,真係好叻!相信你嫲嫲在天上見到你咁,都會好安慰!
既然改變唔到你父母,唯有以後對自己好d,為自己嘅將來努力,將來可以開開心心過日子!希望你遇到愛錫你嘅另一半,以及遇到多d真心的好朋友,以代替你失去的家庭溫暖!祝福你!

男爵府

回覆樓主:

樓主,唔好灰心,將來嘅路好長,一定會有好日子過的。記住 ,黑暗嘅盡頭便是光明, 暴風雨之後總有晴天和彩虹的!

珍珠宮

我自細就知道我父母有不良嗜好,我細個同嫲嫲住,嫲嫲好錫我,父母一個月黎睇我地2兄妹幾日,自中一就搬去 ...

我會割席

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

真係好慘。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

家家有本難唸的經,樓主你要加油

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

祝福你

翡翠宮

牛年勳章

已經成年就離開父母啦,改電話轉工斷絕聯絡,唔好俾佢地搵到你,開始更好既人生

伯爵府

咁多年,你應該乜都還曬,未來的路自己勇敢走就得了,加油
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

公爵府

你今世好似還債比佢地。
但我建議你重過你自己的新生活,脫離父母吾好比佢地揾到五年,之後再聯絡番睇吓佢地有冇改過

大宅

加油,祝福你

子爵府

bubblesb 發表於 19-5-13 13:23
家家有本難念的經

明白你好慘,都凳你唔抵,你自己辛苦揾錢,結果就咁樣樣

講真有心有力都唔好再幫佢地再比錢佢地囉, 佢地唔係做生意周轉問題, 而係用於不良嗜好到, 如果仲比錢仲照顧佢地真係愚孝, 我寧願當自己係舊石到爆出黎都好過有呢啲老豆老母, 唔好同我講始終係生我出黎, 生我出黎但我人生冇美好過我寧願冇生我出黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

加油呀

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

直到無幾耐之前,老豆因為不良嗜好影響,最終得了肝癌,直到而家佢已經離開人世,至於呀媽,佢亦都因為不良嗜好而有好多疾病,剛剛做完化和電療,而佢戶口,老豆比左佢果300000佢亦都使哂係不良嗜好度,而我,有老公,有孖b,剛16m,住係99度,長期受壓,尋日motherday,我媽打黎問我拎幾千,佢話因為頂唔順,要買不良嗜好,我O左咀,而且徹底失望,雖然我今次會比佢,但我講左下次我唔會再理佢。。我一路打一路 ,要停一停先

琥珀宮

chiling009 發表於 19-5-13 13:37
直到無幾耐之前,老豆因為不良嗜好影響,最終得了肝癌,直到而家佢已經離開人世,至於呀媽,佢亦都因為不良 ...

明知係買不良嗜好,點解仲要比錢佢?有d苦,真係自找。無人愛,更加要自愛,否則,無人幫到你離開苦日子!

男爵府

虎到金來勳章

bu-b 發表於 19-5-13 13:26
替你慘!但想讚讚你,你喺呢個家庭長大都無學壞,又努力做人,真係好叻!相信你嫲嫲在天上見到你咁,都會好 ...

其實我有學壞過,我試過返工偷錢,比人發現,最後賠錢了事,呢件事之後,令我知道一個人無錢係唔得,一個要儲返幾個錢

首頁
12345...6

尾頁

跳至