想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 09:39
想問下有無jm係第一次就直接做ivf無做過iui,我同c6檢查過所有野正常,但係iui成功率唔高,諗緊好無直接做iv ...

我。因我同事提我嘥時間。佢排了兩次iui fail, 花了佢1,2 年。ivf 一take bingo

請問你介不介意透露年紀

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 11:34
我而家32。諗緊好無直接ivf 唔想曬錢曬時間

32 你ivf 成功率可能有50-70% (詳細就唔同國家診所有唔同data)。iui 就10-15%。但你花多3 年後,35 以上,ivf 成功率會急速下降。

如32 歲做,iui 你好彩一次成功,唔好彩可能做6,7 次成功。ivf 你好彩1次成功。唔好彩2 次都大機會得。

點樣睇,iui 搏唔過。如介意金錢去台灣ivf。4-6萬都好多選擇。後生卵子靚,你去邊間診所都易成功。

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 11:40
多謝你 我自己係度15 16 始終香港做iui都成兩萬,仲要成功率甘低,聽到你甘講我都有決定
...

好,加油,珍惜時間

大宅

wambat 發表於 19-5-16 12:42
我35歲,今日第一次做完iui, 唔知得唔得呢。。。事前自己打針,做左好多準備功夫。。。我唔想做ivf, 又貴 ...

祝你成功!不過我抽了幾次卵,殖入兩次,其實唔覺得做ivf 辛苦。只係多咗一步拎卵同擺番入去啫。

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 14:34

我自己未做過ivf,我未親身感受過

但你遺忘了重點,重點係樓主32 歲,佢做ivf 成功機會有起碼50% 以上,所以那些可能養不到day 5 呀,要做好多次呀,應該唔會係佢。

其實我就真係超高齡做,要做好多次,打咗好多針。但打那些針同iui 那些一樣,過一星期針孔都唔見晒。其實做得多就慣,真係唔覺有咩咁辛苦。唔係人人都會卵巢過度刺激,就算我同事多囊都無事。我抽4 次卵。從未暈過。因為抽卵麻醉,所以感覺唔到痛。

有時我覺得人思想負面會誇大了事情。我都係失敗幾次屢敗屢戰,真係一d 都感覺唔到辛苦。最辛苦係等bingo 那兩星期。但iui 都有2 星期要等。

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 19:57
多謝你既分享,我自己試左好幾年試到心灰

因為我係遲咗發覺,ivf 呢個遊戲,係越早做,越易成功,越遲做,越大鑊。所以那些很堪坷很辛苦的經歷,很多時係因為女人高齡卵子老化,先有抽蛋質素差。如果我32 歲那年做,應該成功了。仲邊洗抽幾次卵打幾次針呢d。

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 19:59
我並不是鼓勵人做ivf或者不鼓勵人做ivf,我只係覺得每個人都應該因應自己情況而決定要不要做ivf

樓主重點 ...

你不用激動。因為你無經歷ivf, 而我有經歷過幾次,我係向樓主解釋你覺得ivf 比 iui 辛苦的地方其實係點。因為你都係複述其他jm 話辛苦嘅地方,而你無親身經歷 你無法講到比樓主知其實抽卵係咪辛苦。咁樓主都要知究竟係咪真係咁辛苦。所以我咪同佢講番我嘅感受咁解啫。

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 20:14
咁每個人感受都是不同的,有jm覺得辛苦,有jm覺得唔太辛苦,都好正常,樓主開得post,都係想聽下大家不同 ...

嗯,其實大家都係比一個觀點樓主知! :)

大宅

karenll369 發表於 19-5-17 10:21
我發覺你唔止一次喺bk呢度激到d jm嬲個喎,其實你都要檢討一下你既言詞啦。同埋你成日講自己抽過幾次卵, ...

理解,多謝意見

大宅

wambat 發表於 19-5-16 23:16
我今日做完iui,兩個星期後話個結果比大家知

祝你順利,BB 癡實你 !!!

首頁

尾頁

跳至