想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

流產完坦白講,真係好想BB快D返黎我身邊,
都好明白想成功懷孕,
除左身體因素,心理因素都好重要

之前放左所謂嘅"產假"兩個月,
大約二月尾復工,
但由3月中開始,
基本上日日都受到上司無理嘅挑剔
令到我日日返工令到我好驚收到佢EMAIL同叫我個名黎話我,
心情緊張又唔開心...
開始諗應唔應該揾第二份定比自己一個全面休息嘗試懷孕嘅機會

但理智咁諗,如果真係成功有BB就話啫~
但未成功住,咁即係要我老公一個人咩起個家?

所以好忐忑,有冇人有試過咁諗同最後有咩決定?

大宅

先同老公傾左個共悉,再計下條數可吾可以support到先,吾做野當然最好,但前題係經濟有基礎,因為你都吾知自己幾時有BB,有咗又如何、生咗又如何,即使轉工,又未必咁快有產假喎,2頭吾到岸,吾好自己一個人諗,同老公傾下

大宅

Q寶 發表於 19-5-16 12:19
都好明白想成功懷孕,

與其轉工,不如送晒啲年假休息一下,再慢慢搵過第二份工,先再造人。

大宅

都好明白想成功懷孕,

大住肚去搵工好難有人請,同埋生b好大開支

子爵府

都好明白想成功懷孕,

覺得你去意已決,一係盡快搵過份工,係未有產假之前唔好有住,但一過左個期而你又好好彩即刻有產假的話,公司同事可能好唔鐘意你。

一係調整心態做好自己本分,放工理得佢呀,拿左產假咪走囉。

就算你搵到第二份工,上司同事都未必對你好…自己考慮清楚。

大宅

回覆樓主:

最好係拿拿聲大肚,放完產假就返去遞信,再慢慢搵過份好工

子爵府

HappyBlueberrie 發表於 19-5-16 13:56
最好係拿拿聲大肚,放完產假就返去遞信,再慢慢搵過份好工

我都係咁話

大宅

回覆 bbshop_bb 的帖子

謝謝大家意見,
我的確去意已決,因為比公司同上司屈,所以我一定走
我會再同老公傾下先~

大宅

都好明白想成功懷孕,

如果唔係超高齡,仲有d 時間可以等,或者考慮轉工吧。你上司挑剔你,有可能因為你之前放完長假,如果係咁,佢之後可能繼續針對你,你每天番工會好唔開心。雖然話,佢咁衰快快有咗放埋產假先走唔好蝕,但我怕你賠上健康。因為身處一個咁嘅環境,你會日日戰鬥格,以防禦上司怎麼對待你,提心吊膽,你根本放鬆唔到精神。其實無必要同佢鬥嘅。

我自己就辭了工,我份工有好一d 時候會好大壓力,而我嘅年齡真係得番收經前兩三年,所以就豁出去,為自己活一次。但我自己其實已準備了兩年生活費的儲蓄,亦有其他儲蓄,自己亦有保險。

如你有足夠準備及先生能有能力支持你,辭工也可

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

謝謝你呀!我本身唔係高齡,明年踏入3字,我都同我先生商量過,
經濟狀況亦許可我休息一陣,

因為我都有諗過,長期係呢度好唔開心,
我就算同老公幾努力都好,BB都唔會係我情緒唔好嘅時候返黎我身邊,

所以我比自己一個抖下的機會,
博一博睇下BB返唔返黎~

大宅

Q寶 發表於 19-5-20 10:31

謝謝你呀!我本身唔係高齡,明年踏入3字,我都同我先生商量過,

支持你的決定! 做人最緊要開心。就算知之後唔慣唔洗番工,咪最多再搵工。香港現時接近全民就業其實只要keep 住搵,都終於會有工番嘅。反正知而家番工唔開心。nothing to lose! 祝你BB快d 番黎搵你~~~:)

大宅

謝謝你的鼓勵呀! =)一路揾工一路再嘗試,我相信BB好快就會返黎揾我

首頁

尾頁

跳至