懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱打完百日咳針,即刻有好心人,叫我唔好亂打針,怕有副作用。
我明大家出於好意,不過我做得人哋阿媽,個BB係我同老公等咗成年先收到的禮物,你覺得我們會草率地下決定咩?
打之前,我們已經問咗好幾個醫生,無論私家醫生,定政府都建孕婦打。我唔係專業人士,我只會相信醫生的意見。既然咁多個醫生叫得我們打,一般嚟講,都一定安全,除非本身對疫苗敏感,就另計啦!

大宅

Momoctal 發表於 19-5-19 13:34
啱啱打完百日咳針,即刻有好心人,叫我唔好亂打針,怕有副作用。
我明大家出於好意,不過我做得人哋阿媽, ...

大咗肚之後,會突然發覺身邊多咗好多人關心自己。
之前生日飯局,有心人提議食素茶自助餐,見到啲素有扮成壽司咁,我老公已經即刻話我唔食得生冷嘢,點知有心人答,呢啲係素,唔係魚生。
你未生過,咁答無問題,我體諒。但你生咗三個,無理由咁簡單的常識都無。沙律菜都唔係生嘢,咁點解孕婦唔食得?
講真,天氣咁熱,我戒口都戒得好辛苦,牛扒自己屋企煎,仲要確保十成熟,所有咖啡雪糕魚生芝士乜都戒晒,就連我最愛嘅公司三文治,沙律,全部都無再食過。
其實,都係嗰句,做得人哋阿媽,任何一個外人都唔會比我們更緊張,更小心!

水晶宮

Momoctal 發表於 19-5-19 13:42
之前生日飯局,有心人提議食素茶自助餐,見到啲素有扮成 ...

冇錯係要小心,但又唔需要過度緊張。只要了解清楚,其實好多嘢都可以食,唔係話坊間嘅人話唔得就咩都戒,只要你識揀,唔係話一刀切。

例如芝士,其實好多種類都食得,而且好有益。孕婦唔食得嘅只係少數幾種未消毒軟芝士(如 Brie, Camerbert)及藍芝士。就算係所謂唔食得嗰幾種,只要足夠加過熱(例如 four cheese pizza, baked Camerbert )其實絕對安全,因為李斯特菌遇高溫就死。

又例如咖啡,其實孕婦並非一啲都唔飲得,醫生話一日限一杯係可以的。你避免茶餐廳嗰種就OK。

大宅

之前生日飯局,有心人提議食素茶自助餐,見到啲素有扮成 ...

笑死,講明自助餐自己都識搵食咩啦⋯⋯你仲清楚過佢!同埋大肚做乜要食素

我未有之前同大肚fd食飯一定係比佢揀食乜,有次個大肚fd無意見有人即刻建議食藥膳火鍋...我心諗你玩野麼

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-5-19 13:58
冇錯係要小心,但又唔需要過度緊張。只要了解清楚,其實好多嘢都可以食,唔係話坊間嘅人話唔得就咩都戒, ...

之前唔知,意粉屋的煙斗粉我都有食,後尾有個朋友做過意粉屋,佢都有話啲芝士未必一定夠高溫焗溶,有機會用燈曬溶就算,所以最後都唔敢食。
不過片裝芝士就有食,咖啡都有飲少少,以前日日一杯,而家成個孕期飲過五杯

大宅

soiebb 發表於 19-5-19 14:11
笑死,講明自助餐自己都識搵食咩啦⋯⋯你仲清楚過佢!同埋大肚做乜要食素

我未有之前同大肚fd ...

我未有BB前,同啲大肚朋友食飯,都係比佢哋揀食乜,地點通常都就佢哋。講真,食極咪一餐半餐,通常都係就咗個大肚婆先。

嗰次有心人,無啦啦話食自助餐,仲要係食素嗰隻,我聽完都呆一呆,正正常常食中菜咪算囉。你叫我去到,食每樣嘢之前都要諗吓食唔食得,都夠煩啦!
又或者我睇住大家食,我又無得食,會唔會好殘忍呢?

大宅

我明明貧血缺鐡 ,但奶奶唔比我食牛(我地同住)話會皮膚唔好lor....
但明明我無對牛敏感,
醫生亦建議我食多啲牛lor...
真係好炇d人亂咁叫人介埋d無科學根據嘅食物,
均衡飲食先最好!
同佢地講科學根據,佢地講唔通就會話「第時bb點點點你唔好後悔就得啦」
咁算係咒我定點?好嬲

大宅

sabsab122 發表於 19-5-19 16:04
我明明貧血缺鐡 ,但奶奶唔比我食牛(我地同住)話會皮膚唔好lor....
但明明我無對牛敏感,
醫生亦建議我食 ...

有左之後先會明,我們做阿媽,真係無人會比我們更緊張個BB。
我都有聽人講話唔好食牛,話對BB唔好。
不過我問過兩個醫生,佢哋都話乜都可以食啲,無話要特別戒口,唔好食死一樣,因為而家好多食物都有問題
咁當然魚生,無消毒的奶類製品,木瓜,就唔好食!

大宅

sabsab122 發表於 19-5-19 16:04
但明明我無對牛敏感,
醫生亦建議我食 ...

你飲鐵液得唔得?
我未大肚前都貧血得好勁,大約得6點幾,正常女士係11-13。
之後我都Keep住食鐵丸,鐵液,到而家30週,血正常

大宅

其實媽媽自己有留意有咩食得有咩唔食得,跟醫生意見就可以了。

每當身邊有人同我講有咩唔食/飲得,而我有充份知識話到俾佢聽係可以食/飲嘅,對方就會話:係我就唔飲/唔食啦,你自己諗下啦

想點呢?係咪想俾壓力我?

大宅

只聽西醫講,個d咩涼呀、濕呀,我每次都答咁d鬼婆點算

別墅

西瓜,鴨,蝦,蟹,牛,咖啡,可樂!
我樣樣都有食有飲!
又唔係日日食日日飲!
咩都唔好唔得唔可以,怕且佢未出世,我已經產前抑鬱.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唔好咁嬲,每個人唸法唔一樣,對安全意識標準都會唔同,我第一胎一樣戒得好清,因為同你一樣,bb係我等待多年既禮物,自己超緊張,但都要注意返自己心情,唔駛比太大壓力自己,bb會感受到你緊張架,加油↖(^ω^)↗
祝一切大順利

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

放心啦,我唔係住香港,我呢邊政府都有叫我地必須要打百日咳疫苗,醫生建議,所有密切接觸初生bb既大人都要去打針,我bb已出世,現五個月了,一切都正常。

大宅

falalala 發表於 19-5-20 09:03
唔好咁嬲,每個人唸法唔一樣,對安全意識標準都會唔同,我第一胎一樣戒得好清,因為同你一樣,bb係我等待 ...

同意,每個人把尺都唔一樣。等於我知道身邊有懷孕中既朋友食雪糕食生蠔,我都有好心解釋點解唔食得,佢聽唔聽都係佢既事,但我做唔到扮唔知,雖然對方都會覺得我八卦煩膠咖啦

複式洋房

jwingbb 發表於 19-5-20 09:26
同意,每個人把尺都唔一樣。等於我知道身邊有懷孕中既朋友食雪糕食生蠔,我都有好心解釋點解唔食得,佢聽 ...

你真好好心地,又有耐性。我只會係bff先提,其他人我都唔會出聲。

複式洋房

我係公司食嘢,食個雲吞麵都有人同我講入邊有蝦,乜你食得咩?
我心入邊小咗佢100次老母。

大宅

chubobomama 發表於 19-5-19 18:25
其實媽媽自己有留意有咩食得有咩唔食得,跟醫生意見就可以了。

每當身邊有人同我講有咩唔食/飲得,而我有 ...

有啲人大肚,連花生都唔食,話怕BB敏感。
有啲人乜都照食。
睇吓個媽媽信邊樣!

不過,啲人好喜歡加意見!
你食,佢哋又話!
你唔食,佢哋又會話,你好小心呀!戒得好清!

真心想講句,關你咩事?

做媽媽一定想自己小朋友好,小朋友有事,最心痛,最辛苦都一定係我哋做父母!

男爵府

其實都係出於關心,其實唔使理咁多禮貌求其應咗就算,所有朋友都係見一陣啫

大宅

smiletkl 發表於 19-5-19 18:49
只聽西醫講,個d咩涼呀、濕呀,我每次都答咁d鬼婆點算

我乜都有食啲,中西醫都有聽佢哋的意見。當然中醫會叫我們戒得清啲啦,西醫就話好多嘢都食得,唔洗戒得咁清!

最初知有BB,菠蘿都唔比食,我真係灰到震!特別食Pizza,點可以無菠蘿嫁?

之後我都無理,有照食,當然唔會大量,每樣都少少,滿足吓自己。

首頁

尾頁

跳至