懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 EstrellaDamm 的帖子

養小朋友平?頭幾年未返學可能係。但一開始讀書就已經無可能係平,
問心,你滿意而家嘅教育制度咩?
你覺得讀本地學校好開心,好適合大部分人咩?
返學嘅時間佔好多,最貴嘅開支其實係有質素嘅教育。想要教育質素好少少嘅, 平則讀私校, 貴則要讀國際學校,之後仲要出國讀書。
我完全睇唔到呢一啲開支係叫做好平,亦不是父母有愛就是旦讀間本地學校就可以好開心。

水晶宮

sabsab122 發表於 19-5-26 15:47

養小朋友平?頭幾年未返學可能係。但一開始讀書就已經無可能係平,

可能我啲小朋友仲細,我仲未(識)擔心吧。不過我真係相信小朋友開心與否好視乎父母咩態度同點教。本地教育冇錯係未如理想,但我又唔覺得一定要讀私校或國際學校先叫做可以接受。

複式洋房

講得好

大宅

係,讀國際學校同私校唔代表就會快樂,但我覺得小朋友有得選擇會一定開心過冇得選擇。

如果兩夫妻經濟環境一般嘅話, 養小朋友又要計劃退休應該會吃力(除非你冇計劃)。

但係冇計劃係不負責任嘅一種,好似上一代啲人咁,唔理三七廿一生左先算,到老左就要仔女養,我睇唔出啲小朋友咁嘅情況底下長大咗有幾快樂。
利申:夫婦二人月入共16萬,但只會生一個,原因是希望小朋友各方面(尤其是教育方面)有得揀,自己亦可以不靠小朋友退休。唔好睇少30年後通脹嘅威力。共勉之

JD930    發表於 19-5-30 11:58

複式洋房

香港地。。如果連自己居住問題都解決唔到,仲生幾件,細個既快樂就話好易滿足姐,甘係因為唔懂事,大個點算,唔通旨意距地可以自己買樓結婚,基本冇可能咯。。

男爵府

Nnyynn 發表於 19-5-26 19:44
香港地。。如果連自己居住問題都解決唔到,仲生幾件,細個既快樂就話好易滿足姐,甘係因為唔懂事,大個點算 ...

都係,至少有自己物業/公屋先夠薑生二個

男爵府

哈哈,我地只討論普通月入萬幾至三四萬普通家庭,嘩,月入16萬我唔識你個level傾喎
不過我覺得香港既大學都係國際級。香港教育未必差到貼地既,我地呢D普通人家有資質咪讀,冇咪算,冇錢去外國買學位

複式洋房

同意屋企有冇地方係問題,我當五百呎單位,兩夫妻+工人+兩個小朋友,唔係唔得,但地方細又多嘢真係令人心情煩燥。

小一大抽獎係一場硬仗,有得揀我都想避。

十分同意兩夫妻係要有自己的退休保障,以不靠子女供養為大前提。

諗得掂以上問題,生幾多個都得。

子爵府

喊包媽媽 發表於 19-5-26 22:38
哈哈,我地只討論普通月入萬幾至三四萬普通家庭,嘩,月入16萬我唔識你個level傾喎
不過我覺得香港 ...

適唔適合好個人,女女由幼稚園到而家中學都係local school,佢由細到大都好鍾意返學,成績中上。
自己身邊朋友嘅小朋友全部國際學校(因為外國人),都唔係全部讀得開心。
但如果家庭收入得40000,我唔會生2 個。

男爵府

basilmama 發表於 19-5-26 23:28
適唔適合好個人,女女由幼稚園到而家中學都係local school,佢由細到大都好鍾意返學,成績中上。
自己身邊 ...

我冇4萬,但樓就早年供完,所以都有少少考慮空間既叫做

男爵府

想生, 但忍痛唔生多個. 主要原因唔係錢, 係年紀, 兩公婆都唔細, 實在無精力無時間湊多個.
如果仲係二十幾, 無錢都會生, 窮有窮養.

子爵府

喊包媽媽 發表於 19-5-26 23:35
我冇4萬,但樓就早年供完,所以都有少少考慮空間既叫做

每個家庭要求嘅生活都好大分別
同先生傾下計下數,再諗
好似我自己原本收入30000,最後同先生商量,我做full time mom。我地家庭算高消費家庭,每年最少2 次long trip 返歐洲(返老公屋企,所以必須), 同數次short trips。
我地決定要小朋友之後,都會減少去short trips。
因為外國已經有幾個物業,所以退休已經一早計劃好。
我肚入面果個未知會讀咩學校
我女係因為補習叫用多少少,其實平時佢好慳

大宅

認識瑞士牛牛第一回

喊包媽媽 發表於 19-5-25 15:46
百物騰貴,養一個都好重皮
但如果生又唔想隔得遠
二胎媽媽可否分享苦與樂

有個伴一起成長是快樂的,小朋友都唔會咁自我。
至於分薄資源,兩個一定會,未讀書時使費有限,但一開始要學野補習,真係要計過度過。

水晶宮

喊包媽媽 發表於 19-5-26 22:38
不過我覺得香港 ...

嚇死人了。我家收入得八萬,樓上十六萬都只敢生一個,但我生咗兩個仲覺得自己同家人過得幾好,原來我呢啲叫唔負責任嘅父母呢!

都係嗰句啦,個個人標準唔同。我都仲係開心生咗兩個的。可能我唔識擔心錢銀吧。仔女大就好似我同先生咁讀本地大學,讀唔到就學門手藝囉,修車又好剪髮又好,最緊要點待人接物同敬業樂業啫,有咩問題。

大宅

不好意思令你唔會,不是說你不負責任呢而是想講,如果諗得掂自己退休計劃,而又可以給予小朋友教育上嘅選擇,生幾多個真係冇乜所謂, 自己鍾意就OK 。

但係,「退休計劃」同埋「教育選擇」兩項都係非常之昂貴嘅事情,亦都缺一不可。
對於我呢啲幾年前先開始供樓(計劃緊買多兩層退休)又有四大長老要養嘅人(簡單啲講即係冇父幹)生多一個真係會容易失預算呢!

但如果好似樓主咁,曾樓已經供滿,父母又唔需要養,亦滿意本地教育嘅,就算月入幾萬蚊其實都可以考慮下囉⋯

總人人手牌唔同,我哋雖然月入多,但係要養嘅嘢都好多(最主要係因為雙方父母都唔生性,供養父母開支極大),所以都唔敢生多個lu.

珍珠宮

回覆樓主:

又唔駛一定要有錢請兩個工人,先話有條件生兩個嘅~
有啲人無工人都係咁~
但我認同貧賤夫妻百事哀,先搞掂住屋需要先,要一家四口逼百幾二百呎,我覺得對小朋友都好唔公平,佢地無得選擇,但父母有,同埋唔好有養兒防老心態lo~
始終依加年代唔同,做父母都應該學下與時並進~
做人父母,自己有自己應負嘅責任~
口講幾多都無用,愛係要用行動證明~

男爵府

sabsab122 發表於 19-5-27 09:46

不好意思令你唔會,不是說你不負責任呢而是想講,如果諗得掂自己退休計劃,而又 ...

都係,見過4大長老不斷拎錢,仲追新電話,真的幾嘔血

珍珠宮

哇~我無你月入咁多~都係普通家庭~
不過一樣唔認同尼個年代仲講平有平養~
同放養無分別~
尼種諗法我覺得只係博一博嘅心態,睇小朋友自己好唔好命。。。
通常將來同仔女一講家用就見真章!

大宅

係唔滿意,所以更加要係前面慳住使,之後俾佢出國留學

大宅

回覆 喊包媽媽 的帖子

每人把尺都唔一樣,就"經濟一般"大家既定義都可以差好遠。
我屋企收入okay,個女讀緊私校,有參加幾個興趣班,屋企暫時一個工人姐姐,生活唔係富裕,但唔使為錢擔驚受怕,而家陀緊第二胎。我自己有個阿哥,明白互相扶持、幫助對成長有幾重要,所以盡可能都想個女喺我同老公百年歸老後,有個弟妹可以同佢有商有量,有個更長久既至親家人。

我有朋友家庭收入300k-400k左右,屋企好幾個小朋友,兩個工人,租樓住,啲細路咪又係讀券校、喺政府醫院出世。佢係有心揀嗰間學校/醫院,而唔係因為俾唔起。將來呢幾個小朋友亦打算喺本地大學讀書,然後再去外國多讀幾年。佢唔係俾唔起錢,而係覺得咁既路適合自己既小朋友,呢啲亦可以叫做平有平養。

如果某啲人所謂既平有平養,係住劏房或逼住同屋企人幾家人一齊住,憂柴憂米到要打3份工,生咗又唔管教甚至掟俾屋企人湊,呢啲就真係不負責任囉,真係唔生好過。

JD930    發表於 19-5-30 12:07

首頁

尾頁

跳至