自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

痴線,姐姐都係人lo!

子爵府

激烈的海狗 發表於 19-5-27 07:46
同意要固定休息時間。
姐姐有時比我地仲辛苦(體力上)肉身一個,你有M時佢都有,你M痛唔舒 ...

我地返工都唔想望到老闆,放工更加想準時閃。
我屋企得幾百尺,姐姐又係同小朋友同房,我都明白小朋友有乜小事半夜/晨早都會先嘈醒同房嘅人,咁我一聽到聲都會自己跟番,日常到22:00就姐姐私人時間,佢多數九秒九返上格床玩電話(佢係多數呢d時間同老公、朋友經msg吹水)
凡事真係心比心,姐姐都體諒我非所有紅日可放假,佢表達過如果閒日放假根本好難約朋友(我明呀!bun放假成堆人食同買野會平),我知佢間中閒日放假係幾無癮,淨係自己周圍行吓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

激烈的海狗 發表於 19-5-26 08:31
早餐同埋姐姐4個人,叫4份餐,有個侍應行下行下過來同我講:「嘩!一人一份餐呀! 姐姐自己一個餐」 我已經 ...

絕對同意

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-26 21:45
十幾年啊,佢睇住我地屋企起起落落,我亦睇住佢屋企起起落落
佢唔同我計(最感激佢星期日都朝早幫我地放狗 ...

jm 我和你一樣 - 姐姐跟了我十幾年,算是陪我們送我父母終老,本來姐姐家裡有事要放假,她都堅持送埋我媽媽上山才閃。

這些年家裡高高低低她都叫做陪我捱過,今次她番鄉下唔知番唔番到香港,我都預支了長服給她,臨走一家和她去西貢食海鮮fairwell, 我不是吹噓自己是甚麼好僱主,不過難得大家有緣一起生活了十幾年,你好我好吧。

:-D :-D :-D :-D

禁止訪問

子爵府

fuchaidikfu 發表於 19-5-27 09:29
樓主竟然同一時間喺餐廳遇到 waiter 同其他客人都有咁嘅反應都算幾唔好彩。

唔係同一餐廳啦, 都冇講過同一間.

禁止訪問

男爵府

其實普通一個早餐,貴極都係$45,唔使咁吓

水晶宮

回覆 激烈的海狗 的帖子

車食個早餐都唔比咩.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cameo 發表於 19-5-27 07:41
只可以話乜人都有囉!
快餐店叫個餐幾十蚊啫,但我知道到今時今日不少employer認為姐姐半夜幫手湊B係應該 ...

我要返工,但兩個仔女從無跟工人姐姐過夜。我同意,除非突發,否則無理由要人24小時on call,做工今唔識攰唔駛休息嘅咩
我唔丙工人,正如返工唔會喪鬧同事下屬。有咩不滿拎出黎講,屋企隻狗都唔會喝啦何況個人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

502 發表於 19-5-27 09:27
jm 我和你一樣 - 姐姐跟了我十幾年,算是陪我們送我父母終老,本來姐姐家裡有事要放假,她都堅持送埋我媽 ...

係,同住十幾年點都有感情

子爵府

回覆 fuchaidikfu 的帖子

冇激氣了.
只係比佢D說話, 令到姐姐沉日晨早食早餐好無引咁,(姐姐識聽中文). 我係鄧佢唔抵啫. 我都係要諗定下次遇倒呢D八婆咀要點話佢. 一句KO佢.

公爵府

試吓姐姐唔係印尼/菲律賓, 換左個係香港人, 睇吓佢地會唔會咁講

男爵府

激烈的海狗 發表於 19-5-27 10:12
回覆 fuchaidikfu 的帖子

冇激氣了.
我有個長輩係確診大病跟住請工人,呢個工人好後生但好勤力,長輩身體越來越差靠工人搬出搬入,長輩成日同人講佢個工人係起重機,仲同人講呢個係佢第二個女。遇唔到好工人嘅一般都覺得唔洗對佢地咁好,因為佢地係來打工。

伯爵府

下,d路人甲咁大反應?!姐姐咁遠來港打工,食早餐好平常,況且如果姐姐做得好,請埋食自助餐,去旅行又點話

子爵府

4ponymum 發表於 19-5-27 10:57
我有個長輩係確診大病跟住請工人,呢個工人好後生但好勤力,長輩身體越來越差靠工人搬出搬入,長輩成日同人 ...

有種employer⋯就算遇到好姐姐都不自知㗎,姐姐係勤力但不代表蠢,呢d姐姐捱夠2年會搵另一好employer就算。

子爵府

camanbi 發表於 19-5-27 11:10
下,d路人甲咁大反應?!姐姐咁遠來港打工,食早餐好平常,況且如果姐姐做得好,請埋食自助餐,去旅行又點 ...

我知一般僱主都會,多數會係公公婆婆會唔捨得,因為長輩嗰代慳慣左,自己少出去食,佢地日常多數自己煮

首頁

尾頁

跳至