自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

就嚟會去台灣,大家平時會去邊度換台幣呢?謝謝!

水晶宮

回覆樓主:

雖然好多人都話去到用ATM會抵d, 但我習慣在香港唱左先去, 多數在堅成/百年, 又唔係兌好多, 為左穩陣冇咩所謂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

baby_yee 發表於 19-5-26 15:44
雖然好多人都話去到用ATM會抵d, 但我習慣在香港唱左先去, 多數在堅成/百年, 又唔係兌好多, 為左穩陣冇咩所 ...

我響機場換, TWD 30手續費..都OK啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

網民夾價最抵係開通海外提款,去到撳atm。我近年都係咁做

珍珠宮

baby_yee 發表於 19-5-26 15:44
雖然好多人都話去到用ATM會抵d, 但我習慣在香港唱左先去, 多數在堅成/百年, 又唔係兌好多, 為左穩陣冇咩所 ...

乜ATM㩒錢好唔穩陣咩?

水晶宮

whyyou 發表於 19-5-26 15:52
乜ATM㩒錢好唔穩陣咩?

我試過台灣撳錢食咭,(只係唔好彩,好幾次都冇事只係一次出事),冇錢出又食咭,雖然最後返香港可以攪返退款但都成幾星期,從此唔會再撳,只會香港唱咗拎去用,或簽信用卡
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-26 15:51
網民夾價最抵係開通海外提款,去到撳atm。我近年都係咁做

Agree,手續費都好平

珍珠宮

bmuimami 發表於 19-5-26 16:01
我試過台灣撳錢食咭,(只係唔好彩,好幾次都冇事只係一次出事),冇錢出又食咭,雖然最後返香港可以攪返 ...

咁就算香港唱咗都可以漏帶或者跌咗,樓主問邊樣化算唔係問邊樣穩陣,所以應該係ATM

水晶宮

dabbycheung 發表於 19-5-26 15:40

睇你換幾多錢啦!

通常㩒機會㩒要盡2萬(每次), 收手續費大約HK$15~20.

如果你只係㩒1萬, 咁成本就貴左。 即使匯率比係香港找換店靚, 但加埋手續費, 就可能變成香港找換店匯款靚d。
天空之城, 快樂之地

男爵府

落機ATM

水晶宮

whyyou 發表於 19-5-26 16:04
咁就算香港唱咗都可以漏帶或者跌咗,樓主問邊樣化算唔係問邊樣穩陣,所以應該係ATM
...

冇錯。
只計同一日兌換率,atm撳係最抵。
如果好似呢幾日跌,就更加抵,只要用者一定要唔止一張咭,或一個人,有乜事上嚟有第二張咭撳到。我未食咭前次次atm
(要計就要計盡佢,要計埋旅程之中會用幾多?撳太多換返港幤會蝕rate,撳atm要唔要手續費?每日上限,撳太少又要手續費就會成本貴咗等等)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

機場ATM, 比較方便

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

係香港找換店啲rate靚過銀行

https://hk.ttrate.com/zh_hk/?c=TWD

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

係台灣撳機。除咗個rate 好d外,百年有時要排好耐隊。

男爵府

dabbycheung 發表於 19-5-26 15:40

https://www.ybex.io/exchange/rates?from=HKD&to=CNY&base=HKD&amount=100&sort=best_rate&city=Hong%20Kong&country=HK

男爵府

回覆樓主:

台灣㩒 ATM

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

banbanmm 發表於 19-5-26 17:10
係台灣撳機。除咗個rate 好d外,百年有時要排好耐隊。

True,我返中環所以負責唱錢
有時百年無咩人,有時排到半條龍喺地面lobby
而且唔近去的話,車錢都蝕埋(去一去旅行啫,買樓咩,唱/蝕得幾多)

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我會去台灣atm㩒
收20/30手續費,好方便

記得先開通海外

子爵府

去到台灣ATM禁
我會開通兩張卡兩個戶口
多個保障

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-26 17:20
True,我返中環所以負責唱錢
有時百年無咩人,有時排到半條龍喺地面lobby
而且唔近去的話,車錢都蝕埋(去 ...

非常正確。所以我都係近自己,rate唔差就算
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至