夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小小小鳥 發表於 19-6-8 17:08
原來咁多C6都係咁....自以為是...
根本唔關工作壓力事, 我C6無做野, 咪又係咁....
佢係有問題, 就點都會揾 ...

係,咩理由都可以發爛渣。以前未有我女佢都係咁,但果陣我唔覺,係有左我女之後佢越來越明顯。 好多人以為所以ftm眼界細左,所有事只留意c6,但我無。其實除左家務,照顧小朋友我都有其他交際,雖然都係約一班媽咪組織活動,但都會有好多節目活動。宜家小朋友返學,雖然係三個鐘,但我都會上下堂,睇下書。 我只不過想一家三口融合啲,多小小愛咁都係我問題?老公辛苦就可以家庭無愛? 多謝你,在這回復都多謝大家嘅意見 鼓勵 安慰

男爵府

回覆 YYYYau 的帖子

樓主, 不如你試下提出以後你負責煮飯, 睇下佢會唔會好D. 我C6差過你件多多聲, 家用冇, 工人我自己請, 供樓唔準時入錢, 真係好煩, 好煩....希望你唔好怪我大直, 我覺得你先生好辛苦, 又要搵錢, 又要煮飯
既然你的工作是主婦, 就要做好你份工. 如果你想佢好, 你自己都要先付出. 我個人覺得你C6又冇咩親人, 如果你都唔對佢好, 真係會好慘. 當然, 你C6都有問題, 我C6都係, 由細到大都冇咩愛, 冇安全感. 小小壓力就火山爆發. 宜家我只可以改變自己, 好多JM都講得好岩, 唯有當佢係小朋友, 當仔來湊.

複式洋房

佢應該有bipolar
叫佢睇精神科啦。 要用藥物治療

複式洋房

cakebite 發表於 19-6-11 09:53

樓主, 不如你試下提出以後你負責煮飯, 睇下佢會唔會好D. 我C6差過你件多多聲, 家用冇, ...

多謝你的建議

瑪瑙宮

cakebite 發表於 19-6-11 09:53

樓主, 不如你試下提出以後你負責煮飯, 睇下佢會唔會好D. 我C6差過你件多多聲, 家用冇, ...

吓, 原來放左工重要負責煮飯, 咁太辛苦喇.

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-6-12 10:37

係呀, 老公返左一日公, 仲煮飯, 仲守住之前的承諾, 好難得. 我老公一返來就話要休息, 除左食就訓
我都唔計較得咁多, 自己辛苦捱下就過. 等小朋友大D , 我要好好生活. 婚姻可以不美滿, 但我自己必須經營好自己的生活

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Nancy20090615 發表於 19-6-12 10:37

我放工都唔會煮
如果我要返工養家,屋企果個又唔煮都會覺得好無奈

俾我會食埋先返屋企

瑪瑙宮

littlefunpig 發表於 19-6-13 13:06
我放工都唔會煮
如果我要返工養家,屋企果個又唔煮都會覺得好無奈

所以, 有 D 人命好無得講. 我个同事之前話嫁左廿年唔使洗抽油煙機, 有咩單交都係搋比老公攪, 同埋佢唔係好識煮飯, 因為多數佢老公煮, 佢老公重話緃坯左佢, sweet 到呢.

啱先有個又係話老公煮飯, 点解个个都咁幸福架.

大宅

回覆樓主:

同我老公好似,佢又係自細無雙親,佢根本唔知點去做一個稱職既爸爸,佢唔係好識同人相處,好自我中心咩都怨,我個個星期都想離婚咁濟,之後我借個仔難教做藉口去見家庭輔導,佢開始知道大家同佢自己有咩問題,而且睇中醫去調理身體令佢個人無咁燥,依加開始見到佢會樂意照顧個仔,佢啲黑人憎野仲係到架,但見到佢有心去改善已經好安慰,個仔既情緒都有變好左

複式洋房

豬寶兔 發表於 19-6-13 17:45
同我老公好似,佢又係自細無雙親,佢根本唔知點去做一個稱職既爸爸,佢唔係好識同人相處,好自我中心咩都怨 ...

真係好似, 我老公如果都肯正視問題我就唔使咁煩,如果肯嘗試或者見下輔導起碼唔使咁煩, 有時我feel到佢會嘗試下,但不過2日。

大宅

YYYYau 發表於 19-6-15 10:11
真係好似, 我老公如果都肯正視問題我就唔使咁煩,如果肯嘗試或者見下輔導起碼唔使咁煩, 有時我feel到 ...

係啊,變好係隨心情架,無端端放工黑哂口面又係成村人得罪佢咁,你試下諗辦法呃佢見下啦,打比社工問下,係人地面前佢地會識得客氣地去表達自己,有時佢自己講講下會明白自己諗法同問題,當比佢訴苦又好抒發又好人,人係需要傾訴

別墅

回覆樓主:

我睇晒樓主所有野先回覆,唔想斷章取義! 我驚訝係咁多人都著眼於老公放工煮飯所以好大壓力好辛苦,所以樓主幫佢煮飯減壓就可以對件事有幫助? 講得出都應該唔係過來人。 我都面對緊類似情況,無同理心既人係咩情況下都無同理心,做咩都係你有問題佢就啱晒。 我都係被迫到情緒崩潰,係朋友勸告下一個人見左輔導。我完全唔想俾c6知因為我知佢知道左都唔會當係一回事。有次嘈我忍唔住講左出黎話自己情緒困擾到已經係外邊尋求傾訴,佢第一句就問,咁佢話你有咩問題(語氣係亳不緊張)? 即問題又是我身上。

別墅

回覆樓主:

仲有好多好多。當個女出世後幾個月,我都間中病,可能當時唔識照顧自己湊女又攰。佢唔關心不特止仲話又病? 我有d 不滿囉,真係一刀插入我心。買外賣,人地俾漏左野我,都可以係我唔啱。

完全明白樓主話唔知搵邊個傾,我都鼓左好大勇氣先同朋友傾訴,因為始終真係唔想同識既人數臭自己老公,所以亦都試過自言自語。樓主真的覺得崩潰就一定要搵人傾,唔好自己屈住,只會愈來愈差。

利申: 我係在職媽媽

男爵府

YYYYau 發表於 19-5-27 22:42
呢件事過後就係坐月果陣 我生完我女 佢又開始溫柔返(宜家先知佢嘅溫柔係唔長久架 可以三分鐘熱度形容 ...

真係好長篇,樓主辛苦了,有一種東西叫做標點符號,希望你理解!

複式洋房

LisuBB711 發表於 19-6-17 09:08
真係好長篇,樓主辛苦了,有一種東西叫做標點符號,希望你理解!

第一次起度出po ,以為空格就OK ,辛苦大家睇得咁辛苦

複式洋房

豬寶兔 發表於 19-6-15 10:39
係啊,變好係隨心情架,無端端放工黑哂口面又係成村人得罪佢咁,你試下諗辦法呃佢見下啦,打比社工問下, ...

多謝

複式洋房

Melly 發表於 19-6-17 01:41
仲有好多好多。當個女出世後幾個月,我都間中病,可能當時唔識照顧自己湊女又攰。佢唔關心不特止仲話又病? ...

真係好多謝你睇晒,可能真係要經歷過先會比較明白。多謝你。我真係唔知可以揾邊個傾,因為唔想俾朋友知道原來我過得咁嘅樣。 亦經常起朋友面前美化我老公,就算我無美化佢,大家覺覺得我老公係好老公。 想見輔導又好似又踏唔出第一步,可能大家理解唔到我點解踏唔出第一步,可能死要面掛,又或者唔想俾人知我老公係咁。 有時真係好矛盾。都好多謝你理解。

別墅

YYYYau 發表於 19-6-17 11:09
真係好多謝你睇晒,可能真係要經歷過先會比較明白。多謝你。我真係唔知可以揾邊個傾,因為唔想俾朋友知道 ...

我完全明,其實踏出第一步係需要勇氣架,因為你要預備將內心糾結同人攤開黎講,又好害怕連外人都覺得自己面對既情況真係咁差。 係我既朋友好關心我,主動幫我搵輔導,仲成日迫我去,我先開始有接觸。

首頁

尾頁

跳至