自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

一次過覆littlesister同luvkaka啦
我都好愛國,只係唔撐華為,因為佢做得太難睇,成set鏡連感光都用sony但痴leica label
https://petapixel.com/2019/04/15/the-huawei-p30-pros-game-changing-camera-sensors-were-made-by-sony/
唔該唔好再追住我啦,支持華為就去買佢電話

另外上面有人話我新國民,同美國佬bully中國同一邏輯,點解你地又唔追擊佢 ok係我錯我唔再講了

大宅

fukuoka_saga 發表於 19-5-28 18:41
我都想移,但而家賣埋樓都係得700萬左右身家,可以移去邊?
香港而家收入過十萬,去到外地有冇工做?

係架,好多有外國passport嘅人都會stay到最後一刻,因為香港呢邊佢地可以搵到高d人工

禁止訪問

男爵府

1mocha 發表於 19-5-28 17:23
呢句真,唔洗揾食咩。
老實講,有錢就唔洗移,移得的都係中產,移去捱。
...

你仲捱緊嗎?

珍珠宮

如果有得選擇走,好多人都會走。

珍珠宮

tablecloth 發表於 19-5-28 18:46
我都好愛國,只係唔撐華為,因為佢做得太難睇,成set鏡連感光都用sony但 ...

別誤導不懂的人了。原文只說了「all the imaging sensors were made by Sony.」哪裏有說lens是Sony製造的呢?!

攝影友向來追求的是高質素相機鏡頭(lens), Leica 最出名的就是鏡頭的質素高。所以人們經常說哪個手機用Leica鏡。Lens 跟 sensors(感光元件) 是兩回事,簡單來說, lens就是sensors 前面那塊玻璃。Leica 精於lens,Sony精於sensors。所以華為手機攝影功能got the best of two worlds。

子爵府

mihk 發表於 19-5-28 18:00
回覆 luvkaka 的帖子

有人理佢的話 你估中國唔會叫D盟友禁用 Facebook , google , Twitter, Instagram. 然 ...

呢d 只係你自己推斷. 但美國既行為放在眼前有目共睹. 唔駛睇眼前,之前都大把例子你睇

琥珀宮

畀面勳章

tablecloth 發表於 19-5-28 18:46
我都好愛國,只係唔撐華為,因為佢做得太難睇,成set鏡連感光都用sony但 ...

你英文唔好就睇篇中文啦,鏡頭係 Leica, sensor 用 Sony 就係貼 Leica label? 咁叫偷人技術呀?係既話 Sony 告左華為啦,Sony Xperia 1 自己都用 Samsung sensor 啦,咁又係難睇呀?

大宅

平平常常 發表於 19-5-28 20:36
別誤導不懂的人了。原文只說了「all the imaging sensors were made by Sony.」哪裏有說lens是Sony製造的 ...

對對對,got the best of two worlds

大宅

littlesister 發表於 19-5-28 20:51
你英文唔好就睇篇中文啦,鏡頭係 Leica, sensor 用 Sony 就係貼 Leica label? 咁叫偷人技術呀?係既話 Son ...

知道,華為世界第一,俾咩資料出黎睇都只會得出一個結論:華為世界第一!

琥珀宮

畀面勳章

tablecloth 發表於 19-5-28 21:54
知道,華為世界第一,俾咩資料出黎睇都只會得出一個結論:華為世界第一!
...

下次睇唔明英文就睇番中文啦,發晦氣你既英文都唔會進步架

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sim008 發表於 19-5-28 16:58
因為就黎6月9号嘛

你真係心水清

珍珠宮

tablecloth 發表於 19-5-28 21:52
對對對,got the best of two worlds

真正來說,應該係the best of three worlds, Huawei、Leica、Sony三強合作出來的頂級手機相機。華為相機無論是傳感器的想法、算法、還是鏡頭模組設計,幾乎都是來自於華為自己的想法,由供應鏈夥伴一起設計實現,整個設計和整合是華為研發主導的。我覺得他們三家公司對於產品質素都是有追求的,挺合拍的。

華為是全球首家將相機傳統RGBW感光元件改為RYYB元件華為用了1年半到兩年的時間,投入了巨量成本,在與索尼配合之下成功實現了既能增加進光量,又可以實現色彩準確還原。另外,華為還花了三年研發潛望式結構。

如果華為自身在相機算法、鏡頭模組設計沒有獨道之處,作為全球最大相機傳感器廠商,Sony又怎樣甘願自降身價,為華為推出專屬定製傳感器,以及放棄巨額利益而為華為保留獨占期呢?就算其他製造商拿去用也做不來同樣的效果,他們缺乏華為的核心科研成果。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

happymama2009 發表於 19-5-28 16:47
今日都已經有幾個新帖關於移民

其實都唔係今日,早一兩年,我啲同事已經講緊佢哋想移民,佢哋 ...

有錢既唔會討論
因為有得揀
無budget嗰啲得個講字
講有幾難喎

珍珠宮

王國教室勳章

wantaima 發表於 19-5-28 16:57
你搵下舊post 有個JM做 agent, 教人$30萬可移民加拿大架!

利申: 有冇咁大隻蛤乸 ,百佳左唔好怪人 :meow ...

$30萬移民加拿大?英鎊?

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-5-28 22:30
$30萬移民加拿大?英鎊?

港紙

珍珠宮

王國教室勳章

wantaima 發表於 19-5-28 22:44
港紙

英鎊都少港紙點做得到

大宅

我都想走

大宅

TATEYAMA 發表於 19-5-28 18:39
分別係97移民果班係中產,宜家話走果班係窮產!

連馬來都肯幫,就比佢去

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-28 22:47
英鎊都少港紙點做得到

個位樓主做sponsor帮佢表妹申請技術移民,要先係果邊讀幾年書,畢業夠資格至審批,個程序係未知之數,唔係一般嘅移民安排

而且位樓主提供一切衣食住行

首頁
34567...8

尾頁

跳至