時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

JazlynBaby 發表於 19-5-29 14:31
有個好既?我都想、但你想想話事權係邊度先?最後咪又係中央話事。我先唔評論果啲分黃/藍 顏色既人、但我 ...

唔同地方唔同文化,我生於香港接受到回歸,但事實係有好多香港人接受唔到,好想回歸後100%一樣,其實中國唔係背後提太多意見,但身為特首都有中國人思想,政治管理經驗又唔夠,慢慢地咪只跟中國方向,至少討好唔到市民都可以打好份工。 所以呢唔係唔明你,但現實係無得回頭。

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ifcsir 發表於 19-5-29 07:51
深圳取代香港, 絕對同意

港人真係要自己檢討一下,有一班人常常鬧中央政府,鬧中國人民是蝗蟲.....

中國政會把金融中心放在香港嗎?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

brindlewin 發表於 19-5-28 18:26

正中仇港人士下懷,有時真唔明白佢地擠嚟香港做咩,內地 ...

愛國就唔可以向外闖嗎 ?

翡翠宮

JazlynBaby 發表於 19-5-29 14:49
仲有,我都接受到回歸、不論邊個國家管治香港,我個人覺得無所謂、只要見到香港有進步,社會和諧安定,其 ...

未見到係香港好多時連施政都有困難,亦有好多前先留落既困局,當年董伯伯都已經幾好,但想執行又係咩都俾人反對,點解呢,係因為香港仲有一班有樓人事,佢地一直唔想樓價跌,起多D公屋對佢地無著數嘛。

禁止訪問

珍珠宮

ian723 發表於 19-5-29 14:56
愛國就唔可以向外闖嗎 ?

係有些人心中去外國只能去找渣找黑材料批判,說外國月亮是圓的也是媚外。

翡翠宮

JazlynBaby 發表於 19-5-29 15:00
97回歸到而家已經超過20年了,如果一直未見香港有進步、要追究責任當然落係政府身上、唔理咩原因都好、政 ...

所以我一直希望政府有威勢,施政時已經知市民擔心D咩,先去推行,但眼見政府係完全攪唔掂反對派

珍珠宮

brindlewin 發表於 19-5-29 15:03
係有些人心中去外國只能去找渣找黑材料批判,說外國月亮是圓的也是媚外。
...

的確有這樣的人存在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JazlynBaby 發表於 19-5-29 15:00
97回歸到而家已經超過20年了,如果一直未見香港有進步、要追究責任當然落係政府身上、唔理咩原因都好、政 ...

英國末代港督彭定康 臨走前 ,引入大量泛民議員入立法會, 搞到 現在社會日日嘈,常常拉布 現在政府同跛腳鴨 ,沒什麼分別~

97前英國政府把沙田, 將軍澳, 調景嶺..... 移平發展新市鎮, 完全沒有困難,沒有遇到阻難,但現政府一條菜園村,也可以搞足一年~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlecar 發表於 19-5-29 15:05
所以我一直希望政府有威勢,施政時已經知市民擔心D咩,先去推行,但眼見政府係完全攪唔掂反對派
...

在香港政制組成, 就算美國前總統朗奴列根 再世, 我相信也被班所謂泛民議員拖死,寸步難行~

現在根本就是投票给泛民的香港人,搞死香港~

買基金真係好傷

珍珠宮

littlecar 發表於 19-5-29 15:05
...

反對派專責對

翡翠宮

大力大力 發表於 19-5-29 15:15
在香港政制組成, 就算美國前總統朗奴列根 再世, 我相信也被班所謂泛民議員拖死,寸步難行~

現在根本就 ...

係呀,邊有地方想施政咩都話唔得,完全無可能發展到。

伯爵府

Amy1974 發表於 19-5-29 00:56
其實 中英談判嘅時刻,都已經講得好清楚。唔明有乜好拗。

唔明嘅,只係香港人。

咁一國兩制呢? 五十年不變呢? 司法獨立呢? 漸進既獨立選舉呢? 全部都有寫架喎。

承諾鍾意就守, 唔鍾意就白紙黑字都當無件事。 除左哈哈哈, 我無說話補充。

首頁

尾頁

跳至