自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章

我女宜家未有近視,經薰陶吓,佢慢慢開始鍾意睇書,但放學後當做埋功課、食飯沖涼都已經夜晚了! 漆黑中,唯有開床頭燈伴讀伴書。
除咗平時多戶外活動、望遠嘢、綠色嘢,食多D菜呀、草莓、藍莓、紅蘿蔔保護眼晴外,想知JM點樣預防/盡量避免仔女近視呢?

多謝大家分享!

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

capricornbb 發表於 19-5-29 21:42
我女宜家未有近視,經薰陶吓,佢慢慢開始鍾意睇書,但放學後當做埋功課、食飯沖涼都已經夜晚了! 漆黑中,唯 ...
我鍾意睇書,無近視,我大約睇半個鐘,會放低書望遠景

KAYanw    發表於 19-5-30 13:07
capricornbb    發表於 19-5-29 21:47
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

wong2323 發表於 19-5-29 21:47
我鍾意睇書,無近視,我大約睇半個鐘,會放低書望遠景
好勁啊!保護得咁好!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我女宜家未有近視,經薰陶吓,佢慢慢開始鍾意睇書,但放學後當做埋功課、食飯沖涼都已經夜晚了! 漆黑中,唯 ...

冇喎

capricornbb    發表於 19-5-29 21:51

子爵府

0616 發表於 19-5-29 21:48
冇喎
即係睇書唔係近視主因

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

冇,坐車睇,瞓住睇 ,唔多光嘅地方都睇,到宜家4十幾歲都冇近視,老花就一百左右,反而早幾年前睇iPad煲韓劇,煲到雙眼壞左,一睇手提或強光耐少少對眼就開始蒙。

capricornbb    發表於 19-5-29 21:54

子爵府

bb363597 發表於 19-5-29 21:53
冇,坐車睇,瞓住睇 ,唔多光嘅地方都睇到宜家4十幾歲都冇近視,老花就一百左右,反而早幾年前睇iPad煲韓劇 ...
係呀!睇得多電腦屏幕,引致眼晴疲勞,我年紀大咗仲有加深

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我鍾意睇書,都有近視,不過應該唔關事。
小學已經有近視,可能係遺傳
月光很美麗☺

子爵府

近視好多時遺傳

男爵府

2019新春慶豚圓

不如了解下近視成因先,後天的話主要因閱讀習慣不良姿勢同距離,長期光線不足等,純粹因睇書而有近視呢個想法好奇怪即使係臨瞓時間閱讀,點解唔可以開天花燈睇?睇15-20分鐘就熄燈瞓,我由我仔1歲開始伴讀到而家4歲,每晚bedtime story都係,我自己自小都愛閱讀,一定唔會光線不足下睇書,一直零近視

capricornbb    發表於 19-5-29 22:31

子爵府

2019新春慶豚圓

我以前仲成日夜麻麻瞓係床睇,到而家都無近視

capricornbb    發表於 19-5-29 22:30

子爵府

糯米米糍 發表於 19-5-29 22:04
不如了解下近視成因先,後天的話主要因閱讀習慣不良姿勢同距離,長期光線不足等,純粹因睇書而有近視呢個想 ...
因為有家人和我都鍾意睇書,4,5年班已經有近視

另一家人長期睇電視,打機,到宜家都無近視

所以我一直以為睇書係主要成因

子爵府

basilmama 發表於 19-5-29 22:01
近視好多時遺傳
深近視我知有遺傳,唔知淺近視都有遺傳

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-29 21:56
我鍾意睇書,都有近視,不過應該唔關事。
小學已經有近視,可能係遺傳
...
係呀!我小學四,五年級開始有近視,一直幾年加深

子爵府

capricornbb 發表於 19-5-29 22:35
深近視我知有遺傳,唔知淺近視都有遺傳

淺一樣會。
我自己p3 開始有近視,睇書正常量、無電腦、少電視,運動量多,結果成年後-500
女女細個一樣,睇書正常量、少電腦、少電視,正常運動量,p4 開始帶眼鏡 散光加-1xx 。而家中二-200 左右

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 19-5-29 22:38
係呀!我小學四,五年級開始有近視,一直幾年加深

我小一近視,但我係中學先開始鍾意睇書

capricornbb    發表於 19-5-29 23:18
月光很美麗☺

大宅

capricornbb 發表於 19-5-29 22:33
因為有家人和我都鍾意睇書,4,5年班已經有近視

破除迷思!眼科醫師:家裡沒電視,孩子更容易近視

https://health.businessweekly.com.tw/AArticleM.aspx?id=ARTL000016148

capricornbb    發表於 19-5-29 23:18

子爵府

basilmama 發表於 19-5-29 22:46

淺一樣會。
同我度數一樣,睇怕我女都將會係

子爵府

tyyho1 發表於 19-5-29 23:11
破除迷思!眼科醫師:家裡沒電視,孩子更容易近視

https://health.businessweekly.com.tw/AArticleM.aspx ...

[size=1.2em]結論是:「看電視與近視無關!」

[size=1.2em]多謝JM幫我找相關文章

[size=1.2em]我估自己近視嘅來源,係表中:「看小說2小時」,~鐵定近視

子爵府

capricornbb 發表於 19-5-29 23:20
同我度數一樣,睇怕我女都將會係

現今學生又電話、又電腦,好難無近視。
我爸媽無近視、我哥無近視,得我有

capricornbb    發表於 19-5-29 23:47

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊