自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

一向都係講道理?哦佢?無重罰過?

複式洋房

要從細教好 唔係遲早大個出事

伯爵府

chau2000 發表於 19-5-30 18:09
回覆 pumpumpurin 的帖子

我有諗過帶佢去察館,我驚俾阿sir叫我走,教仔自已返屋企教…到時佢以為警察都唔 ...

學校嘅警民關係唔同自己去差館,佢地主要做預防,所以會經常同學校有聯系,小小事都唔怕搵佢地。

伯爵府

其實有時候偷/長大成為一個貪錢出賣身體的女仔
都係因為父母乜都唔買 令佢受到bully
唔係話要著重物質 但我工作接觸到唔少係有好大關係

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pumpumpurin 發表於 19-5-30 19:03
學校嘅警民關係唔同自己去差館,佢地主要做預防,所以會經常同學校有聯系,小小事都唔怕搵佢地。
...

係呀,關係組係主力去學校做宣傳教育果d。唔同自己去差館呀

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

未排到政府/其他機構先睇私家心理醫生,呢啲需要專業的人士先提供到方法

學校社工有啲都係坐等出糧嗰啲,,我朋友的仔之前返學唔開心,負面到爆燈嗰啲,搵社工姑娘傾咗一大輪,都係不了了之 ,無接觸過小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實佢鍾意嘅嘢點解要等好耐先有得買? 會唔會試下叫佢鍾意嗰樣嘢,返黎叫媽咪買?似係心理病... 唔好鬧佢! 可能真係要搵啲家長,老師做場大龍鳳下佢!
或叫做廣播,如果發現到學生偷野問題會送警方處理

大宅

chau2000 發表於 19-5-30 17:47
回覆 yueching 的帖子

我每星期俾$10零用錢佢,佢唔需要車錢,帶飯,學校無小食部,我原意等佢學習儲錢, ...

唔係多少問題,而係點解女女話要得好耐先可以買?
佢咁講我覺得係有原因,你可以問問佢~
係佢無係購買文具中有參與?
定係佢係同學拎返黎果度,係你眼中你不必要的文具?

公爵府

會唔會好前面jm講其實佢自尊心比較低?如要90分先有禮物,對佢有無難度?如好耐先可以達到呢個分數,就嘗試降低要求,令佢容易d有禮物,平時多d搵野讚下佢,等佢有滿足感
另外,私家兒童心理學家大概要$1500-$2000一次,如果排政府太耐,不如俾錢睇幾次先

男爵府

畀面勳章

chau2000 發表於 19-5-30 17:26
係咁嘅…我知道個女自小就貪念好重,讀k個時,不時都攞其它同學嘅野返黎,我不停地講道理,勸說,要佢歸還 ...

從你這段文字,我已經深深感受到你小朋友的無形壓力。 似你自己逼緊你的小朋友。
其實唔應該由k班開始刻意令佢覺得自己是小偷。
因為小學低年班好多都很喜歡 同學間 交換自己的文具,這是很多小朋友會做的行為。如果你刻意不停重複又重複說他是小偷,他心裡就會永遠覺得自己是小偷,強迫自己去做同一樣嘢。 其實你的小朋友還小, 可以慢慢灌輸 正確的理財觀念 。或者你暫時要無限量供應她所謂沒用的文具,令他覺得那些文具是沒有特別。 稍後他就會覺得這些所謂的文具亦沒有什麼特別, 減少他的心魔或快感,他就不會再挑戰難度或者挑戰你。

珍珠宮

BK Milk勳章

如果小朋友係無咩問題,佢似係attenion seeking

媽媽,加油

男爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:39
回覆 Pollyowen 的帖子

就係佢知道,但係仲要做,我就好嬲好傷心…

揾私人果d 啦

男爵府

回覆樓主:

其實班上會不會不只樓主囡囡會拿別人的東西?我仔和女讀不同的中小學,從小到大班上總有不只一個同學拿了別人的東西不還的. 所以會不會囡囡見到別人這樣做也没什麼, 根本不覺得是“偷”呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

pumpumpurin 發表於 19-5-30 17:58
叫學校搵警察同佢傾,兇下佢先。警民關係好樂意去做。

好嚴肅既一刻,唔好意思,笑左。

珍珠宮

回覆樓主:

遇到小朋友慣性偷竊,好多人第一時間認為小朋友貪心、無自制能力、滿足物慾等等..
唔好做大龍鳳扮拉佢,令小朋友知驚唔敢偷,要由根源問題著手處理心理問題
唔係只制止佢偷竊呢個「表面」行為,唔再偷竊唔等於解決咗佢個心理問題

我反而第一時間諗呢位小朋友成長經歷係點?小朋友由細到大由邊位照顧?同邊個一齊住?同父母關係係點?平日家長管教小朋友方式係點?

一定要尋求專業心理輔導,負擔到就先搵私人兒童心理學家,經社會福利署/明愛家庭服務,社工了解過情況先會再轉介心理學家
需要接受輔導唔止係小朋友,父母都要輔導,好多問題兒童個案都係因為佢缺乏父母愛同關心

大宅

樓主有無同其他小朋友了解下? 係唔係真係小朋友借俾佢/送俾佢/交換用嗎?

子爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:26
係咁嘅…我知道個女自小就貪念好重,讀k個時,不時都攞其它同學嘅野返黎,我不停地講道理,勸說,要佢歸還 ...

上網搜尋「偷嘢」的後果,會俾人捉去坐監。另一方面,可能佢想引起你的注意,女仔小三應該已經好企理,搵其他屋企人同佢傾下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我自己印象中阿仔讀K班同小學時,D文具成日都唔見,我真係成日買好多好靚好貴既文具比仔用,因為我想佢做功課開心D,屋企樓下幾間文具店,我以前公司起尖沙咀,附近有間log on ,我係十幾蚊一支鉛筆,筆頭有粒類似鑚石果D都會買一打比佢用果D阿媽,行過文具店又仼佢買⋯⋯發現佢好多文具比同學攞左,有同學會叫佢比。
其實,不如任佢買想買既文具,然後同佢講唔好偷同學既,如發現偷同學野就唔再買文具比佢,等佢唔再偷人野先。

子爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:38
回覆 mariyar 的帖子

我有搵出面嘅社工/輔導員,但係要排,已經排左大半年… ...

搵私家,政府私家兩邊睇,快好多

伯爵府

我仔讀幼稚園(KG在九龍塘區)時有一位 資深 的註校心理學家(男性), 他在外面有間私人中心, 有需要可以俾資料你去查詢一吓。希望幫到你。

首頁
23456...8

尾頁

跳至