自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BaoYue_BaoKun 發表於 19-6-9 23:23
服兵役叫national service. 係國民責任,有家有國觀念唔係每個人明白

呢點應該完勝香港, 喺香港, 無乜國民教育架咋!
放下自在

複式洋房

wantaima 發表於 19-6-9 23:19

你係咪誤會左?

服兵役其實都唔係壞事,一種鍛煉

珍珠宮

BaoYue_BaoKun 發表於 19-6-9 23:23
服兵役叫national service. 係國民責任,有家有國觀念唔係每個人明白

就算未完成大學夠年龄就一定要中途 服兵役,呢點香港人理解唔到。所以香港男仔其實好幸福。
同時都佩服SG人有保護國家使命感!

子爵府

Kittymummy 發表於 19-6-9 23:16
吓,原來你既小朋友只係讀小學?就已經話星國教育多方面好過香港?
...

一語道破

珍珠宮

cattz288 發表於 19-6-9 23:26
呢點應該完勝香港, 喺香港, 無乜國民教育架咋!

認同。香港做就反對,但SG做又好合作。我都好羨慕SG有強迫性國民 教育 even唔係住喺國內嘅國民都需要跟從

子爵府

wantaima 發表於 19-6-9 23:19

你係咪誤會左?

咁樣都仲叫冇壓力, 我都畀個服字樓主了

珍珠宮

牛年勳章

andywisdom 發表於 19-6-9 22:39
對比於香港過份高壓的教育制度下,新加坡的教育配套真係非常、非常好,事實上該制度又真係能夠令小朋友開心 ...

响新加坡d親戚都話新加坡讀書壓力大個個走去澳洲升學。

複式洋房

wantaima 發表於 19-6-9 23:27
就算未完成大學夠年龄就一定要中途 服兵役,呢點香港人理解唔到。所以香港男仔其實好幸福。
同時都佩服SG ...
依家變左了,全部都要18歲就入兵

珍珠宮

andywisdom 發表於 19-6-9 23:27
服兵役其實都唔係壞事,一種鍛煉

如果可以完成大學先服役會比較理想。

水晶宮

回覆樓主:

新加坡今年係改革小學,初小减少甚至唔考試。但佢地的課程係深和緊凑。小學的Science 科,到小六係一次過考晒小三至小六4年的嘢,我望過d題目,唔覺得同輕鬆兩個字有任何關係

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jane1983 發表於 19-6-9 23:31
新加坡今年係改革小學,初小减少甚至唔考試。但佢地的課程係深和緊凑。小學的Science 科,到小六係一次過考 ...

咁大鑊! 點溫晒4年既書
放下自在

複式洋房

sonet 發表於 19-6-9 23:30
咁樣都仲叫冇壓力, 我都畀個服字樓主了
壓力比較少,不是完全無壓力既!你就怪我講錯左啦

珍珠宮

andywisdom 發表於 19-6-9 23:31
依家變左了,全部都要18歲就入兵

所以呢點有啲唔太理解。。比如我朋友個仔,佢係香港讀國際學校(17歲)ㄓ年就要返去服兵役,大學未完成! 等服完兵役 再去美國完成大學。

男爵府

很想了解多些新加坡的學校,如上課時間、課程、課外活動等,可以分享多些嗎?謝謝!

複式洋房

Jane1983 發表於 19-6-9 23:31
新加坡今年係改革小學,初小减少甚至唔考試。但佢地的課程係深和緊凑。小學的Science 科,到小六係一次過考 ...
我們父母睇到都可能覺得O嘴既,但小朋友經常性接觸就唔係我們想像中咁深,佢地適應左。 我記得我父母當年都話我地小學課本內容比佢地以前深!

子爵府

親子王國15週年勳章

咁香港都可以好開心嘅,只要你唔追求好中學同入大學。同樣入唔到好中學係好大鑊,但努力都可以有大學。香港都有學校係低年級唔測考。
華人傳統概念,走到邊度,如果要做最 top,都一定要迫上迫,學校唔迫都自己迫,唔係點解美加澳都出咁多虎媽,連補習社都開幾間。國際學校都咁多華人小朋友放學要去補習。
我信新加坡係比以前輕鬆啲,畢竟取消左低年級考試,最多只有 test,但去到 PSLE,同香港呈分一樣,少不免要加操。
有冇考過 PSLE,已升中嘅新加坡家庭分享下?

bosch    發表於 19-6-10 04:51

水晶宮

andywisdom 發表於 19-6-9 23:24
暫時到現階段黎講,我的確係有這樣感覺,同時我係放心既!

咁好坦白我覺得以你咁講,冇咩說服力,同埋比較武斷. Sorry ! 係我角度睇作為一個香港家長,競爭係離不開,唔只係香港,亞洲區更明顯. 只係作為父母好睇你對個細路本身既期望而比咩壓力佢地. 以我為例,我係對個女有期望,冇就厄你,但我唔硬性比壓力佢,我女自細睇卡通片睇到大學,一樣唔會迫佢上興趣班,補習。到高中時唔識都係夾住學校老師每星期問,課餘教佢phy. 而成績由小一開始麻麻地,但每年都有進步既空間,一年比一年去improve. 而唔係一開始我要佢拎幾多幾多分,要考第幾. 同埋補習風氣盛行,好睇家長點睇,有人覺得唔補會執輸,亦覺得唔補成績會退步.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

BaoYue_BaoKun 發表於 19-6-9 23:25
你其實冇實際住係新加坡,你米又一廂情願咁唸

所以上面我咪話,咁短日子,未能反映成效!

(20樓)

複式洋房

wantaima 發表於 19-6-9 23:34
所以呢點有啲唔太理解。。比如我朋友個仔,佢係香港讀國際學校(17歲)ㄓ年就要返去服兵役,大學未完成! ...
因為佢始終拎住新加坡護照,就要履行國民責任,這是理想當然的!始終是一個只有幾百萬人既國家,這個責任是好重要的!

男爵府

當你嘅小朋友係精英嘅精英,唔駛溫書就好叻的話,咁咪無壓力。

當你嘅小朋友係三線嘅小朋友,都無咩壓力嘅。

首頁
12345...7

尾頁

跳至