自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ken2293 發表於 19-6-13 10:36
有時計到 有時計唔到 佢理解最差

我女初初都係咁,我會加畫圖。佢每日學校教乜,會做功課時問吓佢,睇吓佢明晤明,唔明會教多次,因為頭幾課唔明,之後D課文都有D影響。平時等車或買嘢時問佢近似的數學問題。

男爵府

Ken2293 發表於 19-6-13 10:40
小朋友係我親自教 考試前已經將所有考試范圍影印起碼15次以上俾佢做 喺屋企做佢全部都識 平時測驗都有60分 ...

如果同一款題形轉左個字就吾識做,我覺得識的中文字未夠多,所以只要轉左個字就吾識做。我會叫佢讀一次提目,係可能會轉的中文字講定比佢知,咁有機會下次識做。
其次買定的練習,搵的佢錯得多的比佢做,因為練習一定有新字,做多的識多的會有點信心。
還有係屋企做練習吾同係學校做卷,因為係屋企做冇限時,學校做識做做吾切都攞吾到分。所以不只是識,還要熟,先攞到分。
趁暑假有時間盡量清左的問題,不要帶上小二,每高一級課程係明顯深一截的。

侯爵府

Ken2293 發表於 19-6-13 10:40
小朋友係我親自教 考試前已經將所有考試范圍影印起碼15次以上俾佢做 喺屋企做佢全部都識 平時測驗都有60分 ...

每次都做相同題目?

考試前我係自己出練習,中英數常都係,參照作業補充工作紙,把題目轉下字眼改下數字。
再針對佢唔明白的部分同題型,加以解釋,再做練習。

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

Ken2293 發表於 19-6-13 10:04
樣樣都有啲 大多數睇唔明 計算本身唔叻 但今年已經小二 怕佢再咁差小三追唔上
...

女仔?針對弱項多d 做練習

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 奇異果小邱 的帖子

想知雙數+雙數點會變單數?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

Ken2293 發表於 19-6-13 09:32
一升上小學 上年小一同今年小二數學都唔合格 得30幾至40分 想問下大家有冇辦法幫到小朋友
...

佢係文字題弱,定乘數表唔熟?

定加減仲係慢?

有時只係學校份卷太難太陰濕,家下無咁易攞分架喇。

以前無100分會俾阿媽打
我是一隻喵

子爵府

我細仔一樣,直接俾條算式就做到,但文字題就爭d,上次考試文字題炒曬咁滯
我下學期買d colourful 嘅練習俾佢做,同埋一定要畫畫教,最好俾佢畫鍾意嘅嘢,今次考試高分咗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

數學,要慢慢解題佢知,然後要靠做練習,操得多,對解題同計算準確度有幫助

大宅

中文及英文成績好嗎?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以去數研試下,要合格返唔難,高分就難講

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

小一幾乎份卷 70% 都係短題目,咁應該係連普通運算都掌握有難度

趁暑假重溫小一,自制題目。我之前寫愛回家題目,亦有些寵物小精靈題目,班小朋友不知幾開心幾樂意做,做錯都唔自卑。自己諗題目一定辛苦,但如果小朋友係學到野有進步,辛苦啲都值得。

子爵府

1998Ruby1998 發表於 19-6-13 12:53
小一幾乎份卷 70% 都係短題目,咁應該係連普通運算都掌握有難度

趁暑假重溫小一,自制題目。 ...

你份卷好FUNNY, 小朋友會做得好開心, 一定不會白費你心機

子爵府

持之以恆 發表於 19-6-13 12:32
中文及英文成績好嗎?

中文60-65分 英文75-80

子爵府

Potato_K 發表於 19-6-13 12:10
女仔?針對弱項多d 做練習

女仔

珍珠宮

數學可以做多d練習 。數學比較抽像你同佢出街買野做下活動教學都幫到佢。

子爵府

Ken2293 發表於 19-6-13 09:32
一升上小學 上年小一同今年小二數學都唔合格 得30幾至40分 想問下大家有冇辦法幫到小朋友
...

全部應用題錯晒

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我發覺中文低分,都會影響埋數學既分。
因為中文要睇文字去閱讀,理解。
我仔係會跳字,甚至跳行去睇中文文章,所以閱讀能力係差。
數學睇題目,真係要逐粒字睇清楚,因為比較簡短,但好多重點。
我仔試過可以抄哂成版數學文字題,因為佢跳字去睇,有時睇睇下第一題,跳左去第二題,將第一題同第二題混埋一齊計。
我教佢用把間尺,遮住第二題,把第一題計好,再把間尺遮住第三題。咁就好好多,冇再抄。
所以,提升數學概念之外,也需加強佢閱讀理力,好多時,題目的用詞一睇漏左,條數計法就會好唔同! 尤其三年班開始,真係著重睇題目能力!

侯爵府

畀面勳章

Ken2293 發表於 19-6-13 13:47
全部應用題錯晒

我仔都係衰係呢part, 睇題目亂哂大龍 教佢用間尺遮題目,立即岩返哂!

大宅

Ken2293 發表於 19-6-13 13:18
中文60-65分 英文75-80
中英成績都一般,特别中文,可能影響埋數學的理解。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做多啲練習,睇下佢有咩唔明,再逐點解釋!
我細女上學期測考(讀卷),數學都八十幾分,點知下學期一冇讀卷,得番六字頭
佢錯得最多係文字題!所以今次學期試,做左好多練習,教佢睇文字同解題目,今日派卷有九十幾分,文字題全部啱哂!
雖然唔想佢日做夜做,但做練習的確有用 ,加油

首頁

尾頁

跳至