自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

Lego護脊冇甘好 唔夠貼背 朋友用過話唔掂 自己拎上手都覺,好一般

Beckmann 貼背 卸力 護脊好D 雖則都重
但用左3年仲勁新淨 但索帶我女冇問題, 男仔我覺太hea 未必會甘細心

Moonrock今年試左 格數吸引個肩帶仲可調較窄闊 但咩上去 好大舊 可能小朋友身型問題

Tiger family 都好 磁石扣 幾方便 都貼背 差點買左

阿女平時用beckmann , 有個dr kong 用左幾日都唔鐘意, 要放棄佢鐘意個公仔都唔用, 佢話好墜D書墜晒後面 唔好用

諗緊細仔買咩, 可能都係beckmann

老實講如果家長幫小朋友背書包既,都唔使買咩護脊,又話邊隻重,邊隻輕啦 , 因為得響學校上落時間
小朋友全程自己背既既,我會揀護脊比較好既

公爵府

41009022009 發表於 19-6-14 17:46
我小朋友用Beckmann.。小一到現在小四。下年升小五要換。因為長高了。
用左四年末殘末爛。係舊D
每年暑假拆 ...

我上年都買左beckmann俾仔,用左一年,想問可否掉左入機洗,定一定要手洗?

子爵府

Dragonmama2012 發表於 19-7-7 16:39
我上年都買左beckmann俾仔,用左一年,想問可否掉左入機洗,定一定要手洗?
...

我就手洗。因為可以順手擦下污漬。冼衣機末試過。

男爵府

回覆樓主:

揀左好耐,我仔揀左新款moonrock,輕左50g但手攞都感覺到有分別,lego個間格我自己覺得麻麻地,仔個背唔橫,闊過28cm就會感到好bulky

男爵府

Dragonmama2012 發表於 19-7-7 16:39
...

我手洗用左3年 仲好新
4年級都繼續用 想換大D 但又好新仲夠用
但5年級先買 好似仲用得小時間(emoji)

公爵府

親子王國15週年勳章

仔用seven踏入第5年

禁止訪問

公爵府

minmin82 發表於 19-7-7 17:44

我手洗用左3年 仲好新

咁等我趁暑假手洗一下

大宅

回覆樓主:

哎呀~真係好頭痛。
小朋友升小一,124cm高

首先,小朋友一向都係自己揹書包,無大人負責揹(因為媽咪揹/抱妹妹)。除非太重,會另外用環保袋幫佢分擔吓。(小一會父母送番學,老人家接放學)

所以,我要有胸帶,腰帶,護脊,貼背,並且唔要卡通公仔。

咁Lego Seven Dr kong已經Out
另外,Kgxs 無咩特別賣點,所以價錢係貴嘅
fx creation 新款, 肩帶繩係橡筋(即係調較長短果條帶,係行山頭灯果款粗身橡筋),我老公話好快玩完(我老公係行山人士,明白呢點)
同埋係無護脊功能,只係 嶄新用回彈去 卸力。(即係好似啲大型旅遊巴司機位會彈彈吓咁去卸力。)我老公say no

大宅

lifeishappy 發表於 19-7-16 11:41
哎呀~真係好頭痛。
小朋友升小一,124cm高

宜家應該係
Moonrock MR1 orMR3
Beckmann22L 太細,28L有啲大
Millton Junior
三選一

Moonrock 肥,我仔高瘦,揹落好似有啲論盡。但間格好,有細格,有側格

Beckmann 無側格無細格,索帶+扣其實ok handle 到。貼背, 卸力。

Millton 可以話補足咗B嘅缺點,有側格有細格,拉鍊。但一般平分係易爛因為用料薄。

各位過來人,比比意見

大宅

Nene90 發表於 19-6-16 18:23
請問有沒有用過呢款書包 ? 小一生(120cm高) 用會太大嗎?見官網做緊特價399 ,但又好似冇水鐏位
Size:4 ...

想知道官網是?

大宅

Ckan 發表於 19-6-16 22:43
佢宜家官網有早鳥優惠,有75折,好吸引,但我都想囝囝試下鍾唔鍾意,啱唔啱身,折完都要600,要換就肉赤啦 ...

請問Lego官網是否gla bags?

首頁

尾頁

跳至