婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經透過老公叫佢唔需要開卡通俾阿女,亦叫阿女同爺爺講過唔睇啦,但老爺真係好過分,佢同阿女零交流,一見到佢就即刻開電視搵卡通播俾佢,之後自己行入房唔會陪佢睇,有幾次阿女都睇到學壞左,或受驚。
佢過分到有時阿女岩岩訓醒,未換片未飲奶,佢都第一件事開左電視先。頭先岩岩訓完晏覺,我又同阿女講叫佢唔好睇,佢洗緊手準備食生果時老爺已經喺個廳大叫睇卡通片啦!阿女初初話我唔睇啦,但佢就特登開到好大聲,又不斷再重複有卡通片睇喎!最後兩歲嘅小朋友係抵擋唔到誘惑,走左過去睇,亦一如概往咁睇到呆晒,連生果都唔曉食。

大宅

angelhayley 發表於 19-6-14 18:57
我已經透過老公叫佢唔需要開卡通俾阿女,亦叫阿女同爺爺講過唔睇啦,但老爺真係好過分,佢同阿女零交流,一 ...

跟住老爺奶奶就笑騎騎咁:又話唔睇嘅,依家又睇?
簡直係如同誘惑阿當夏娃的蛇!我已經好努力想保護阿女,亦唔想同佢地正面衝突,但內心十分忿怒。
佢地當年已經係用電視呢個電子保母去湊大我老公,時至今日依然唔尊重我地嘅照顧方式,想推多個港孩/媽寶出嚟!真係太過分

大宅

回覆 angelhayley 的帖子

同住?好多6299係咁我99直頭話睇電視先學到野,嬲我話佢
我不同住電視壞壞地我索性由得佢大家都無得睇

大宅

alannmama 發表於 19-6-14 20:24
回覆 angelhayley 的帖子

同住?好多6299係咁我99直頭話睇電視先學到野,嬲我話佢

係同住!
你唔同住你奶奶都可以話你?

大宅

angelhayley 發表於 19-6-14 20:39
係同住!

同住 好嚴重喎
第時讀書 日日放學睇電視 書都唔洗讀啦
你搵定N班 讀全日好過

大宅

angelhayley 發表於 19-6-14 20:39
係同住!
佢會來我家睇孫
但成日一來就開電視,又帶零食來
我叫她不要開電視,建議多陪孫玩同講野,同分享我預備的茶點
佢咪話我

大宅

alannmama 發表於 19-6-14 21:57
佢會來我家睇孫
但成日一來就開電視,又帶零食來
我叫她不要開電視,建議多陪孫玩同講野,同分享我預備的茶 ...

咁你有冇話佢

大宅

s_for_samantha 發表於 19-6-14 20:56
同住 好嚴重喎
第時讀書 日日放學睇電視 書都唔洗讀啦
你搵定N班 讀全日好過

原本都唔想讀,現在非讀不可

子爵府

angelhayley 發表於 19-6-14 18:58
跟住老爺奶奶就笑騎騎咁:又話唔睇嘅,依家又睇?
簡直係如同誘惑阿當夏娃的蛇!我已經好努力想保護阿女 ...

咁你仲同住?人哋幾十年都係咁,你改變唔到佢。

侯爵府

我已經透過老公叫佢唔需要開卡通俾阿女,亦叫阿女同爺爺講過唔睇啦,但老爺真係好過分,佢同阿女零交流,一 ...

62明玩野,咁情況,我會嚴厲叫小朋友唔准睇!62大聲講睇卡通,我大聲鬧一句:唔可以睇,如果佢偷偷睇左我會打穫佢金(我係主張需要有體罰)唔體罰既就用其他方法罰佢。控制唔到62,但可以控制小朋友。62講十句,我年講一百句:唔可以唔可以唔可以唔可以睇!

禁止訪問

大宅

angelhayley 發表於 19-6-14 23:56
咁你有冇話佢
第一次叫老公講,零食如有吃剩見一次掉一次。
第二次我自己講,說明唔好開電視俾我小朋友睇,會影響孩子專注力。又講明不是我買的茶點,不要帶來引小孩吃,小孩才兩歲不要垃圾零食。
佢勁嬲,話我管佢,她有兩個月不來看孫,男家誰幫口都無情講。
後來,我小孩自己會要求關電視一齊玩或去公園。

大宅

至愛朱古力 發表於 19-6-15 12:14
點解唔直接出聲叫老爺唔好引亞女,你地成日唔出聲,成日都搵老公出聲,有時做得啱既野要自己出聲既,道理 ...

因為我老公開口叫我唔好出聲,上次老爺咬瓜子俾阿女食爭啲啃親,我緊張到大罵阿女點解要食唔係我俾嘅野,要佢浪口沖返啲瓜子碎出嚟,老爺見狀發晒癲,小爆我地兩公婆,拆屋咁制,嚇到阿女呆左。之後我唔會再咁唔小心再冒犯佢

大宅

alannmama 發表於 19-6-15 14:10
第一次叫老公講,零食如有吃剩見一次掉一次。
第二次我自己講,說明唔好開電視俾我小朋友睇,會影響孩子專 ...

你做得好好,孩子亦慢慢懂得你的用心
我個女卻呢度應承我野,果頭即刻投入6299懷抱要呢樣果樣,我一出聲叫返佢過嚟我度,6299就會笑:佢都唔跟你果套啦

咁如果你帶孩子去6299家,佢地會開電視俾零食?

大宅

angelhayley 發表於 19-6-16 00:34
我個女卻呢度應承我野,果頭即刻投入6299懷抱要呢樣果樣,我一出聲叫 ...

小孩不是明白我用心
只是小孩沒看慣電視,多問問題無人答佢,就無興趣。之後就想去公園玩。
帶小孩去6299屋企的時間多半是黃昏晚飯前2小時左右,一看到零食我就話飯前不准吃,不如飲碗湯,飯後吃水果,並立即行動去畢湯。電視嘛,我會引小孩玩,之後就走來走去爬高爬低忘了電視,結果沒有人看電視。

翡翠宮

回覆樓主:

吾一齊住

複式洋房

其實我覺得好辛苦,
點解自己個小朋友想點湊都要有人干涉,都要話唔到事,
仲要做一D係害小朋友GE事,
其實如果唔係小朋友自己扭想睇,
點解要特登引佢去睇?
有冇問過老爺點解?

認真問下老爺,其實你錫唔錫個孫?

禁止訪問

大宅

angelhayley 發表於 19-6-16 00:34
我個女卻呢度應承我野,果頭即刻投入6299懷抱要呢樣果樣,我一出聲叫 ...

擺明玩嘢啦!
個女係自己嘅,冇益的事一律禁止,你絕對有權惡返轉頭,佢再唔合作咪帶埋個女走囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一齊住, 我諗好難改變62... 我仔都係睇電視大... N組開始返全日, 唔想佢比99同工人就慣

首頁

尾頁

跳至