時政擂台

跳至

首頁
12345...17

尾頁

禁止訪問

侯爵府

● 還有市值3000億,擁有34萬名員工,14架貨機,16000台運輸車輛,12000個營業網點的巨無霸物流企業順豐速運……

甚至在老港玩兒得666的金融和房地產行業,深圳也在奮起直追,平安、萬科、招商……

一個香港科技大學的畢業生,9年後把產品做到全球70%以上的份額。

對,這家公司就是大疆。更值得玩味的是,這家公司在深圳,而不是在香港。

深圳通過高速、高鐵網絡已經把東莞、惠州、香港、廣州、佛山、中山、珠海串聯成一個城市平台,這是一個巨無霸的經濟集群,這一個未來可以媲美舊金山、東京的世界級大灣區。

8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

負能量到呢…,如果識佢,請多d 關心佢

侯爵府

深圳是研發中心、總部基地;
東莞憑借全世界最成熟的產業工人,是製造中心;中山和惠州是零部件採購中心;廣州是分銷中心;鹽田港是貨櫃中心……留給香港的只剩下上市融資中心,但卻不是唯一選擇,上海、深圳都可以替代!

而河對岸的香港呢?

「皿煮」把自己塑造成孤立的金鐘罩,然後望著日漸崛起的河對岸那個小漁村,開始驚恐,之後愚蠢,怪政府、怪特首、怪李家、怪回歸,覺得這一切都是別人的錯。

放著70萬億的龐大市場不做,卻走上街頭,玩兒起了「政治正確」。

真特麼是既可憐又作大死啊!

8-)

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-6-18 00:06
只懂埋怨,別人得到比佢優質嘅生活,人家都要經過努力才享有成果。呢d人可能好適合生活在共產國家,一人分 ...

講得好岩,呢d人真係好合適共產國家,因為佢地本身生產能力好低,只懂埋怨。

hungng    發表於 19-6-18 10:04

侯爵府

今日之香港▼今日之深圳▼

昔日封閉愚昧的大陸,變得開放、包容;

昔日開放自由的香港,變得愚昧、封閉。

短短幾十年,歷史給我們開了一個最大的玩笑。
8-)

伯爵府

BK Milk勳章

其實世界經濟都不太景氣,歐美國家的生活都大不如前,是不是個個都去怪政府?

capricornbb    發表於 19-6-18 00:24

珍珠宮

2024年龍年勳章

小肥兔 發表於 19-6-17 23:54
炒埋一碟,。好似世界欠咗你咁

就係啦。

我就係覺得唔關逃犯條例事,因爲我睇過逃犯條例修訂,我覺得基本上冇問題嘅。

但係佢哋連立法會議員去討論都唔俾討論。

討論完要表決,你覺得唔好,咪去反對囉,你咪去包圍立法會囉。

而家根本係連討論都唔比討論。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

gunpowder 發表於 19-6-18 00:03
我係90後,都係偏黃
但呢個作者係因為對社會不滿而出黎
而唔係因係逃犯條例

你講得好好,好多人以爲只有自己最苦

侯爵府

chloelic 發表於 19-6-18 00:03
其實大家點去judge依位90後係得埋怨冇貢獻? 我唔識佢, 但點叫做對社會冇貢獻? 有返工有交稅有盡公民責任 算 ...

既然你話呢位90後,應該有睇bk
我都節錄解一些,希望佢啱睇土就睇,唔啱睇就算

香港唔好話同大陸比,而家同其他地方比,都係龜兔賽跑輸緊了

學會放下    發表於 19-6-18 03:29
8-)

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

埋怨,有咩用。諗下點增值自己,搵多個錢好過啦。

其實咁大篇野關反送中咩事

水晶宮

gunpowder 發表於 19-6-18 00:03
我係90後,都係偏黃
但呢個作者係因為對社會不滿而出黎
而唔係因係逃犯條例

你係偏黃中講野比較公道既一個

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有d 我唔明,佢夠竟結婚未? 又話去夜街比屋企人問去邊,又話担心比唔到好環境小朋友,又話劏房又盛……,人地40歲生bb都要担心埋,又passport
佢壓力都好大

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

chloelic 發表於 19-6-18 00:13
有交稅 都可以拎到4000蚊入面個差價, 一個93年既年輕人, 25 26 歲岩岩畢業做左3-4年野, 佢應該一畢業要搵 ...

你同我都答唔到呢個問題啊,係佢自己話未攞到個$4000 ,有扣稅即係有攞到部份啦,係咪?你又唔識佢,我都唔識得佢,佢有上BK 等佢解答囉。

水晶宮

我想對90後網友說的話:

我同情你的遭遇,也羡慕你5歲(1998年)同10歲(2003年)時屋企經濟完全無受影響,有個快樂的童年。而不幸的我正值初出茅廬的日子。眼看每天都是負資產,燒炭,裁員,失業的消息。沒工作經驗和只有文憑的我,不問人工,只求有工作做。但也找了一年才找到一份穩定的工作。而當時大學生人工是不足一萬。政府要呼籲人出街消費。

capricornbb    發表於 19-6-18 00:26

翡翠宮

回覆樓主:

窮同冇能力,都唔好生細路 垮代貧窮
細路只會埋怨人有佢冇,好似作者咁
怨父母,怨點解人地咁有錢,冇用就向政府發洩控訴

真係唔關我地事囉

禁止訪問

首頁
12345...17

尾頁

跳至