懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原本係安排生完搵人紮肚, 點知順產唔到最後要開刀... 結果紮肚不成只係用腰封.
而家仔仔已經14個月, 我個肚都仲係大大咁 (看似4-5個月肚). 最近上網睇先知我依D叫做 "腹直肌分離", 夾埋腰酸背痛問題

想問下有冇媽媽(戰友)曾經都有依個問題, 我而家先開始做腹直肌收復運動仲救唔救得返架?
我係youtube見到好多教學運動, 但每日都只係做10幾分鐘, 好似唔足夠咁.~

未生既你地, 記得留意下依個問題...

大宅

上一胎我生完都三指分離,物理治療師教做平板支撐,每日都做!有用咖!而家第二胎睇下生完會唔會再分離先

子爵府

litoprincess 發表於 19-6-18 16:08
原本係安排生完搵人紮肚, 點知順產唔到最後要開刀... 結果紮肚不成只係用腰封.
而家仔仔已經14個月, 我個 ...

開刀唔係2個月到就可以紥肚嗎?

大宅

2023年兔年勳章

litoprincess 發表於 19-6-18 16:08

coffee 有d片有教做修復腹直肌分離運動,我係keep住做再配埋飲superslim 幾個月,佢自己都有飲,叫做修到個肚

複式洋房

rubyjack 發表於 19-6-18 16:31
上一胎我生完都三指分離,物理治療師教做平板支撐,每日都做!有用咖!而家第二胎睇下生完會唔會再分離先:l ...

我上網睇完又睇. 想確認一下, 3指係左右, 定上下計??

祝福你生產順利.. BB健健康康. !!

複式洋房

rubyjack 發表於 19-6-18 16:31
上一胎我生完都三指分離,物理治療師教做平板支撐,每日都做!有用咖!而家第二胎睇下生完會唔會再分離先:l ...

就咁平板支撐? 即係扒係地, forearm掂地 就OK?

複式洋房

kelly_bb1212 發表於 19-6-18 17:21
coffee 有d片有教做修復腹直肌分離運動,我係keep住做再配埋飲superslim 幾個月,佢自己都有飲,叫做修到 ...

多謝你呀. 我而家都跟coffee個video>.. 不過第3日咋. 希望有幫助啦... superslim我就無飲.

大宅

2023年兔年勳章

litoprincess 發表於 19-6-19 14:51
多謝你呀. 我而家都跟coffee個video>.. 不過第3日咋. 希望有幫助啦... superslim我就無飲.
...

運動要持之以恆我都係當佢係代餐

大宅

開刀唔可以紮肚咩??好似可以架!原過要遲D,等傷口埋左先紮。
開刀第一胎都係生完年半都似 4,5 個月肚咁。我係好瘦身型所以好唔靚要著高腰庫。無紮肚但做腹直肌收復運動,BB兩歲我就得返1隻手指位,原本係3隻手指。

男爵府

我都開刀丫, 可以紮肚只係比順產媽媽遲d先紮得

男爵府

【盆骨矫正带收胯提臀神器产后恢复耻骨分离气压加强型双菱形骨盆带】https://m.tb.cn/h.eUOQRbK?sm=6d4bed 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥N0QQYU3tyTL¥后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)

淘野見到,唔知你岩唔岩用,可以睇下佢評價。。

複式洋房

babybreadmama 發表於 19-6-19 15:53
開刀唔可以紮肚咩??好似可以架!原過要遲D,等傷口埋左先紮。
我開刀第一胎都係生完年半都似 4,5 個月肚 ...

謝謝你!! 我都努力, 唔奢望變返未生之前, 只願唔會仲好似大左肚咁凸出黎 就好了.

3指返黎1指都開心好多!!!

複式洋房

cavy0511 發表於 19-6-19 20:54
我都開刀丫, 可以紮肚只係比順產媽媽遲d先紮得

人地話旺金時間係生完之後個個月.... 但開刀的話又唔好咁快紮因為怕整到傷口. 到結果我係無紮, 只係用束腰帶.

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-6-20 04:49
【盆骨矫正带收胯提臀神器产后恢复耻骨分离气压加强型双菱形骨盆带】https://m.tb.cn/h.eUOQRbK?sm=6d4bed ...

多謝你呀..!!! 我望望先~ !!!

子爵府

babybreadmama 發表於 19-6-19 15:53
我開刀第一胎都係生完年半都似 4,5 個月肚 ...

想問一下係腹直肌分離仲係兩指時只能做腹直肌運動定可以做埋其他收腹運動?我而家已生完兩年,但未收番個肚(體重已回復),做左兩星期coffee d videos 但仲未見有效果(特別是下腹)所以想問下有冇做錯?謝謝

子爵府

你而家進展如何?收到腹嗎?

大宅

solim 發表於 19-9-15 14:10
想問一下係腹直肌分離仲係兩指時只能做腹直肌運動定可以做埋其他收腹運動?我而家已生完兩年,但未收番個 ...
我兩指果時就開始乜運動都做下,無只定做腹直肌運動。個肚係點都無以前咁緊有少少士啤鈦尤其是坐下果時。

子爵府

babybreadmama 發表於 19-9-15 15:34
我兩指果時就開始乜運動都做下,無只定做腹直肌運動。個肚係點都無以前咁緊有少少士啤鈦尤其是坐下果時。
...

大約要做幾耐可以收番?我覺得好難收呀!

別墅

紮肚吧,我做大量運動,都仲有點距離

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至