興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女剛剛3歲, 之前都有定時同佢睇故事書, 最近同佢講話同你睇書好唔好, 佢話唔好.

究竟怎樣培養佢有閱讀興趣呢?

洋房

maybe try to bring her to the bookshop and let her chooses the books herself. anything she chose, she should have more interest on it. you may give several books that you like her to read then ask her to choose from within.

複式洋房

恕我多言,她說「吾好」就「吾好」比佢睇。
你自己繼續愛看書,她一定會因為看見你閱讀而再說「我想睇書」。
閱讀是樂趣,一定要給她有相當大的主動權呀!
另外,3歲的孩子是好想用感官學習的,對閱讀暫時提不起興趣是正常不過的,可以帶她玩多一點,引她問問題,要知道3歲是多問題的年紀,跟她說「睇下,書內有答案wow」等等...
玩就是學習,書本只是工具,心態才最重要。
太多言了mouth:

原帖由 gloria_9232 於 09-5-5 09:08 發表
小女剛剛3歲, 之前都有定時同佢睇故事書, 最近同佢講話同你睇書好唔好, 佢話唔好.

大宅

Totally agree with 夏安's viewpoints.

請別在小朋友不願意情況下強迫他看書,因這只會得出反效果! 

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

其實父母的身教好重要;我從來都沒有強迫兩個孩子看書,祇是我本身很喜歡看書,所以耳濡目染下,兩個孩子自少已經很喜歡跟我上圖書館一起借書....9歲已看金庸,三國,哈利波特......(有時借不到繁體字版,竟然連簡體字版也慢慢看懂)現在我兩個孩子可以說是無書不歡的!!!
原帖由 gloria_9232 於 09-5-5 09:08 發表

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

父母自己先要多看書
選擇書本亦要配合年齡和興趣

有時未必小朋友唔鍾意睇, 只係想休息下, 或者想轉口味.

珍珠宮

原帖由 夏安 於 09-5-5 01:44 PM 發表
恕我多言,她說「吾好」就「吾好」比佢睇。
你自己繼續愛看書,她一定會因為看見你閱讀而再說「我想睇書」。
閱讀是樂趣,一定要給她有相當大的主動權呀!
另外,3歲的孩子是好想用感官學習的,對閱讀暫時提不起興趣是正常不過的 ...

絕對贊同!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

首頁

尾頁

跳至