婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶嗰時未洗湊小朋友。日日只煮晚餐,洗衫、晾衫、褶衫。
想知道係真忙or用咗慢的方法去做一件事?
佢地有冇講自己都想出去搵工但唔放心家庭所以至選擇照顧家庭?

子爵府

個個情況唔同,好難一概而論喎。
有人做野手腳真係比較慢,有人手腳好快。我媽煮飯超快,就算煮俾大班人,佢一個鐘搞掂晒。但我99 手腳超慢,煮只係兩三樣野都可以搞兩粒鐘,就連摺衫佢都可以用半日,摺到件件起骨,但用咁嘅速度做一樣野,緊係忙啦,一日36小時都唔夠用啦

珍珠宮

家庭主婦做家務都可以好忙,睇你做啲乜,同快定慢。有啲主婦1年都唔洗一次窗簾布,1年都唔抹一次窗,成個廚房油立立咁,佢地唔會好忙。如果要湊小朋友更加唔洗講,除非唔理佢,只俾電視電腦佢睇就另計。

公爵府

其實你係咪好憎你99負責家庭,你想頂佢個位來做嗎?你之前話佢好乾淨,咁好乾淨嘅人就一定好忙,因為有小小污糟,佢哋都唔可以接受。

大宅

奶奶做家務好過唔做啦…我男家多野到得,全屋得1條路行

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

Gigi1127 發表於 19-6-21 19:23
佢地有 ...

是否剛剛生完bb,你要留意下情緒,可能有情緒問題,好易起伏

琥珀宮

佢地有 ...

煮飯煮可以煮足3個鐘,食完都11點
最攪笑係每次煮完都要抖大氣,但都係煮返隔夜餸

大宅

回覆 Gigi1127 的帖子

奶奶幾唔得閒都係佢嘅事,有乜我都唔會指意佢。有D奶奶忙家務,有D忙打牌,有D忙拜神,總之不要覺得佢會幫手就是。我自己也不是做主婦的材料,家務湊仔做不來。

男爵府

佢地有 ...

你試下做家庭主婦咪知囉~

侯爵府

佢地有 ...

做家務真係好忙,尤其是鐘意乾淨,我煮完飯,單單清潔廚房起碼2個鐘

水晶宮

回覆樓主:

等我答你……家庭主婦係好多野做極唔會完,特別我要乾淨,地下每日早晚吸塵兩次用滴露抹地一次,未計其他家務,在職工作起碼有收工時間,家庭主婦係冇……做得唔好仲會畀人彈!

子爵府

回覆 Gigi1127 的帖子

做家務呢家野, 真係見仁見智. 似我咁, 試過無工人姐姐, 自己好似好忙咁, 但做來做去都好似做唔去.新姐姐上工, 佢搞三幾日已經可以幫忙解決晒所有的家務問題.
所以我自問我唔係做家務的材料, 還是去上班做工實際D (上班照顧咁多麻煩野都搞得掂).. 哈哈.

所以忙唔忙, 真係好睇當事人有無做家務的天份.

子爵府

佢地有 ...

我99,我地好日唔返去食飯已經,佢地屋企慣左9點先開飯,但我地一早講左我地返黎食7點好食飯,大人要返工小朋友要返學,已經講過無數次7點好開飯,講緊佢做左幾廿年家庭主婦,2個仔大晒佢在家根本無野做,佢都可以8點仲有幾味餸係未煮。點解? 因為唔夠時間煮喎,我次次塊面都一定黑到pk。
幾時先上到車.....

男爵府

係好多野做㗎,你仲諗吓做得奶奶年紀都唔係18 22 ,做屋企野都好攰㗎。我奶奶平時洗衫煮飯,老爺睇孫吸塵抹,我頂左一個星期已經想死。仲要奶奶去旅行之前幫我整定唔少餸。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

其實自己試下full time 做幾日家務煮飯就會明。尤其大熱天時仲煮野真係想死。

禁止訪問

子爵府

夢幻家庭 發表於 19-7-13 15:15
洗唔洗黑面?
咁巴閉你唔去煮,欠咗你呀,嫌遲開飯應幫手,唔好老馮扮公主。
...

我唔會去煮唔洗發夢,我係嫌遲開飯我直頭唔想去。舊時未生仔我都忍佢都係我地大人第朝返工眼訓啫,依加有左2個細路攪到佢地生理時鐘錯左遲左訓,返學無精神就點都唔會忍。
9點開飯個d唔係叫晚飯係叫宵夜! 我依加同仔女終於唔洗再去食宵夜
幾時先上到車.....

禁止訪問

男爵府

little06 發表於 19-6-21 20:06
個個情況唔同,好難一概而論喎。
有人做野手腳真係比較慢,有人手腳好快。我媽煮飯超快,就算煮俾大班人, ...

我99又係手腳慢,愛乾淨,成日口講多野做到做唔切。對住佢都好忟,怎可調節自己心情?話哂我愛的是老公,不是佢。

首頁

尾頁

跳至