自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 19-6-21 23:47
你屋企係咪窮到要係街買2手衫?如果唔係,一定唔著。

咁唔係一定要窮先買二手衫啩。。。我年中喺網上買唔少二手衫畀小朋友。都係因為見到靚先買。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-6-22 00:02
咁唔係一定要窮先買二手衫啩。。。我年中喺網上買唔少二手衫畀小朋友。都係因為見到靚先買。
...

係救世軍買既2手仲要唔知上手咩人著過既衫比bb。正常普通家庭都應該好少會咁做。
所以我咪答返樓主,除非好窮冇錢買衫,否則唔會著。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔會,btw 我家人唔會咁做,最多佢地有朋友d 仔女/孫既2手衫, 但我都同佢地講唔好拎比我。

珍珠宮

stellababe 發表於 19-6-21 21:58
我奶奶專買呢啲話幾靚$1x就有
$1×嘅話吳洗買2手啦,我奶奶去買走鬼檔的全新衫仔,$30/2件

珍珠宮

stellababe 發表於 19-6-21 22:43
已扔。想講有心但係真係唔需要,老爺啲褲唔要都可以拎去救世軍

點解唔捐返岀去
要咁浪費

大宅

stellababe 發表於 19-6-21 22:13
唔會。佢好孤寒同埋睇$好緊要,之前拎老爺唔要既舊褲俾c6

同我老爺一樣 我老公結婚前 一家人由內到外都可以撈亂著
不過我只會慳自己 唔會慳BB囉

侯爵府

回覆 stellababe 的帖子

救世軍賣嘅衫大部分係新衫,只有少量舊衫,大人小孩新衫都係平賣

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇下過唔過到自已果關。

我阿媽同99 都係咁,成日問親戚拎衫,最初我好介意,仲會鬧佢地。之後睇睇下,如果係新淨款式好,我會俾小朋友著,唔想浪費。

水晶宮

回覆樓主:

唔會

公爵府

唔會著啦。我會掉左佢。照顧bb根本無時間去到老遠捐衫,好多時我都係淘啲靚品牌嘅衫。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Kanyin 發表於 19-6-21 23:14
唔一定二手
救世軍有賣全新/貨辦 bb衫的。
好多大機構會捐剩貨比救世軍
長知識原來係貨版。

樓主,唔需要咁擔心,如果靚既,洗乾淨就可以比BB著。

伯爵府

回覆樓主:

我有買過,全新,有包裝的,中童睡衣

子爵府

回覆樓主:

係, 你有去過救世軍的話就知係全新
Bb衫我有時都見到, 同一款都有幾件咁

男爵府

stellababe 發表於 19-6-21 21:33
你地會唔會俾BB着

有個價錢牌,如印二手及價錢,可以唔要,但好多時係過季衫,Zara,M&S,還有不知名的
我亦買過全新fridge to go放人奶
救世軍唔係樣樣差

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

ckat 發表於 19-6-21 22:44
以我所知,應該無賣bb2手衫

有架!全新嘅都有好多!

子爵府

下次留意下個吊牌,二手會寫明,也有全新

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

stellababe 發表於 19-6-21 21:33
你地會唔會俾BB着

我以為在大陸買啲已經夠平,估唔到一山還有一山

男爵府

唔會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

其實好多人,尤其新手的父母都係買咗好多衫俾BB,但BB好快大,可能著一二次就唔啱。有時可能只係洗都未著過。我唔介意BB著二手衫.....要睇情況,太舊就唔要。

救世軍收東西有一定的準則的。我記得二手BB衫好似唔會收,因為好多人介意,同埋衛生問題。有的,通常係貨辦。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

首先要明白救世軍有好多係新貨,亦有2手。

如果係新淨又靚,洗乾淨着就ok,就算新衫買返嚟都要洗架啦。我朋友有俾二手衫我小孩。我又有俾二手衫朋友啲小孩。都係環保丫。

我同小孩睇oxford reading tree 都久唔久講二手買賣

如果唔鍾意,會同99講,叫佢唔好再買。講真,花園街啲出口店啲人BB衫仔都好鬼平。
Uniqlo 又平又靚,帶99去睇下 我買好多BB 底衫。

首頁

尾頁

跳至