時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我係基督徒,我諗我係少數在教會屬於支持修例的。每次見群組ws過黎反修例反警的訊息,我都好反感,但又吾想反駁,免得傷和氣。主日講道個牧師又講政府吾啱,我真係好嬲。我明白佢地因為大陸長期“打壓”教會而非常痛恨大陸,但我又覺得所謂“打壓”背後真正原因是什麼,如果個教會牧師,只係一個普通牧師,但竟然可以和外國元首握手合照,咁代表咩呢?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

侯爵府

奇奇媽媽 發表於 19-6-25 18:21
好在我全日24小時睇緊now 同有線,神父,牧師因為佢地既身份影響係好大,好驚呀咁公開「說謊」同「作假見 ...

講大話去影響其他人固然可恥,但都要接收嗰啲人係心盲至得。

男爵府

estw 發表於 19-6-25 18:31
我係基督徒,我諗我係少數在教會屬於支持修例的。每次見群組ws過黎反修例反警的訊息,我都好反感,但又吾想 ...

以我只係一個c9嘅有限見識,若中國大陸要以莫須有罪名,實際是因宗教原因捉人,咁都吾需要大費周章引渡返去,可以索性趁你返上去時捉都得啦,都吾係冇發出過喎。

唱聖詩原意係安撫各人情緒,讓嗰啲情緒激動都爆嘅年青人,可以平靜落黎,事實最初確能做到,可惜後來又被騎劫,搞到一首咁好嘅聖詩,我都唱吾出口啦,不過我仍會堅持所信,繼續返教會。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

estw 發表於 19-6-25 18:34
以我只係一個c9嘅有限見識,若中國大陸要以莫須有罪名,實際是因宗教原因捉人,咁都吾需要大費周章引渡返 ...

這次的修訂,寫明不包括政治及宗教。

男爵府

seasonsYK 發表於 19-6-25 18:56

佢地就係話大陸慣以其他罪名屈人,即係,明明係宗教原因,但可以話你偷野呀咁,但我覺得如果真係驚,就索性米上去,過左關都已可捉,何須引渡。

馬太福音六章29節

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

seasonsYK 發表於 19-6-25 18:56

就算唔包括,佢地都會反。因為拉左金主隻狗,冇左大水喉,佢地一樣冇油水,梗係反啦,呢d食物鏈,一重又一重,牽連甚廣,明明冇犯罪既,無哩拉間既人都走出來反對,變成盲人。
政治同金錢令人腐敗,香港人真係要睜大眼睛,睇清睇楚究竟咩一回事。 唔好成日被洗腦,同化,多方面了解,多方面思考,冇犯事而話怕被失蹤,好人好姐,會無啦啦失蹤咩?咪成日聽人危言聳聽啦。 講呢種說話既人,只係想你成為佢既一分子,變成棋子,籌碼。 佔中禁大壇野,有邊個被失蹤呀? 咪又係個個聲大大係香港,得閒又去美國搖頭擺尾

男爵府

開心吸收勳章

louisa_hk 發表於 19-6-25 17:07
不過今次高調的唱詩歌及進行禁食都是屬於基督教,不是天主教徒,因天主教徒不會叫詩歌,只會叫聖詠,而且 ...

就係陳日君令我覺得天主教不好,他是一粒屎搞坏整鍋湯的感覺

男爵府

開心吸收勳章

estw 發表於 19-6-25 18:31
我係基督徒,我諗我係少數在教會屬於支持修例的。每次見群組ws過黎反修例反警的訊息,我都好反感,但又吾想 ...

大陸其實都唔大打壓教會,主要不搞分裂不搞政治就好,我見好多地方都有教會,都導人向善為人祈禱的地方,但感覺香港的教會變質了,好多反對的苗子在燒。。

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

seasonsYK 發表於 19-6-23 19:01
回覆 Kittymummy 的帖子

今次修訂,加了限制不涉及政治及宗教,國際標準,特定罪行,雙重標准,即两地都有 ...

我識個黃C在12/6遊行果日佢同我講呢條逃返條例好xx,我都有用你以上既理據、同佢講,佢話佢寫喺咁寫啫,可能每一條裡面分咗ABC至Z咁多條細條款冇寫出來啫,我話,白紙黑字寫明你都可以咁樣解讀即係為反而反啫,佢話xx你信我啦總之如果通過香港就死既啦,到時大陸話拉邊個就邊個返到上去就死x梗,其實我地呢D年紀冇所謂啊但係為咗下一代一定要反對,哪我就唔係想同你講D乜你自己諗下啦,我話,我既理解同認知概念可能同你唔一樣大家既政見唔同郡無謂多講。

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

coffeejoeybb 發表於 19-6-25 19:09
就算唔包括,佢地都會反。因為拉左金主隻狗,冇左大水喉,佢地一樣冇油水,梗係反啦,呢d食物鏈,一重又一 ...

李柱明97前佢都話97後大陸會拉佢返去,但到而家足足22年大陸冇拉佢不特止還任由呢條狗週圉吠。

男爵府

SUKI20062014 發表於 19-6-25 23:48
就係陳日君令我覺得天主教不好,他是一粒屎搞坏整鍋湯的感覺

根本陳日君係一個罪人,甚至可以用魔鬼來形容他,林鄭已道歉,但佢作為教徒,竟然説冇用,天主教教義係教人寬恕人,但沒有原諒不特止,還煽動人,所以佢係魔鬼!

伯爵府

pkmama 發表於 19-6-23 19:09
我都想問,我有個好朋友,佔中時期佢同我思想好一致,但呢2年信咗教,今次講野唔同哂
...

俾教會洗咗腦,所以我唔俾我啲小朋友信天主同基督,佢地表面正派,實際..........!就好似笑傲江湖嘅岳不群咁,表面正派!

伯爵府

ngachi 發表於 19-6-26 00:52
我識個黃C在12/6遊行果日佢同我講呢條逃返條例好xx,我都有用你以上既理據、同佢講,佢話佢寫喺咁寫啫,可 ...

法例訂明咗無得唔根內容做,反而唔通過俾人捉咗先無保障!

大宅

kl1 發表於 19-6-26 09:59
俾教會洗咗腦,所以我唔俾我啲小朋友信天主同基督,佢地表面正派,實際..........!就好似笑傲江湖嘅岳不 ...

認同!我唔係一竹高打哂一船人,我女細個時曾經跟我朋友去返主日學,我都有陪佢返,你都知主日學全部都係小朋友黎啫,有時嘻嘻哈哈玩,或者分心,個姐姐會即刻黑面喝佢地靜d,我女上咗幾堂,我地就無再上,我唔識點講,問題係我陪佢返咗幾堂,感覺唔係咁好!
佢地教會個班人,圍埋又係講呢個、講個果是非,有幾個媽咪比較文靜,唔埋佢地堆一齊講,就比佢地背後話
~~MAG~~

男爵府

pkmama 發表於 19-6-26 10:23
認同!我唔係一竹高打哂一船人,我女細個時曾經跟我朋友去返主日學,我都有陪佢返,你都知主日學全部都係 ...

我兩個小朋友都有返兒童主日學呀
佢地就玩過好開心
而且啲哥哥姐姐都有教下佢地做人既道理
如要孝順,唔好講大話等
我都明白間間教會既人都有唔同
希望你下次可以搵到岩既教會返啦

伯爵府

louisa_hk 發表於 19-6-26 07:58
根本陳日君係一個罪人,甚至可以用魔鬼來形容他,林鄭已道歉,但佢作為教徒,竟然説冇用,天主教教義係教 ...
完全同意,金錢與權力已使宗教理念漸漸腐化,成件事變得虚偽

伯爵府

認同!我唔係一竹高打哂一船人,我女細個時曾經跟我朋友去返主日學,我都有陪佢返,你都知主日學全部都係 ...

佢地人前人反兩個樣,而家街上好多派守望台之類刋物,我不停諗佢地係義工定有錢俾?搵到人信就under自己team?搵到一個就有錢收?但望真啲個樣表面無乜嘢,但第六靈感話我知有詭詐!

伯爵府

糖衣陷阱,假以時日猙獰面目會出現,到時已中毒,無得救!

大宅

kl1 發表於 19-6-26 10:52
佢地人前人反兩個樣,而家街上好多派守望台之類刋物,我不停諗佢地係義工定有錢俾?搵到人信就under自己te ...

守望台果D係耶和華末世聖徒,基督教視為邪教的。

不過他們也很有錢,教堂起得好靚

男爵府

開心吸收勳章

louisa_hk 發表於 19-6-26 07:58
根本陳日君係一個罪人,甚至可以用魔鬼來形容他,林鄭已道歉,但佢作為教徒,竟然説冇用,天主教教義係教 ...

道歉無用就等于牠唔滿意只道歉,要進一步的索求和反饋到牠滿意為止...
借主之名,行惡魔之道,借主之名,洗教眾的腦....好可惡好可恨的東西!

首頁

尾頁

跳至