嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雪印..

想問下..日本雪印.. 同澳洲雪印思敏兒有乜分別???
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

伯爵府

Re: 雪印..

littlewhite_amy
我餵人奶比囡囡到十個月, 跟住就食雪印(澳洲版), 我未試過日本版既雪印, 第一 ~ 唔識睇日文la, 第二 ~ 香港既雪印代理話日本果隻係水貨呢架, 佢地既成分係唔同, 價錢貴o的. 而且都冇澳洲果隻貨源咁充足, 成日要等貨到, 所以我都會繼續比囡囡食澳洲版既雪印.
希望以上既可以幫到你

男爵府

reginang
thx 呀~~
我其實都係諗住餵人奶. 但係都怕bb到時唔食或者唔夠要食奶粉.所以想知多d.. 見d媽咪成日都話食日本雪印.. 但唔多地方有...見澳洲雪印平又有多d地方有得賣..想知分別羅. 係咪都唔熱氣呢?

伯爵府

最初係醫院聽其他媽咪研究比阿b食邊隻奶粉, 因為我都係第一胎, 正所為乜都唔知架, 佢地話雪印係比較淡口d, 係冇咁熱氣, 咁我咪記住law, 到四個月想比阿女轉一半人奶一半奶粉啦, 誰不知佢唔like奶粉喎, 我都唔明點解 迫住就繼續全人奶, 咁跟住耐唔耐又比佢食試下, 試下試下試到佢十個月又冇問題, 跟住就食到依家la (月尾就14個月啦), 另外佢d大大都冇乜問題, 日日都有架, 當然係大人幫佢建立呢個習慣就更加好tim !

伯爵府

aha, 都唔記得要恭喜你tim :mrgreen:
祝你生個健康既bb 女! 事事順利la!

大宅

我想問一問點分日本/澳洲呀,我在藥房買2號個罐寫住雪印思敏兒2,賣$105,咁又係邊隻呢?你地買2號幾$呀?

男爵府

唔該晒你呀~~
我都好心急等緊bb出黎~~
希望會生個白白滑滑的妹妹 :-P
reginang 寫道:
aha, 都唔記得要恭喜你tim :mrgreen:
祝你生個健康既bb 女! 事事順利la!

男爵府

窮媽媽
日本雪印係寫日文架!! 個樣同思敏兒你完全唔同.
我係藥房見到2號都係$10x :wink:
永安有日本雪印賣你可以click下面條link睇下個樣
-->wingon

大宅

我明啦,咁係咪日本雪印先好呢?恩敏兒好唔好呢?

男爵府

我都唔知呀.. 所以係到問人羅
窮媽媽 寫道:
我明啦,咁係咪日本雪印先好呢?恩敏兒好唔好呢?

大宅

咁宜家o係藥房賣到雪印思敏兒/傑,
係日本定澳洲架...唔該
大個仔啦~~~

男爵府

你見到寫明雪印思敏兒/傑一定係澳洲
日本版係日文字,而且唔係叫做思敏兒/傑

伯爵府

NICK媽 寫道:
咁宜家o係藥房賣到雪印思敏兒/傑,
係日本定澳洲架...唔該

你見到罐隻上寫中文是澳洲, 生產地"澳洲", 日本版的是全日文, 如要在藥房買, 最好搵大間或相熟既好d, 以防有冒

大宅

好似普通藥房冇得買日本版雪印.
我阿囡食開澳洲做既雪印(即係思敏兒).
之後想轉食日本版.唔知係咪日本版既成
份比澳洲做果隻多,阿囡頂唔順. 食左三餐
屙左成個week.之後再轉返澳洲做既就冇事.
我問過雪印,佢地話澳洲呢隻係冇添加dha.
只係由內面d成份吸收後再轉成dha. 而且日
本版既成份係多過澳洲做既. 同埋雪印講明
如果你買日本版水貨,佢地係唔會負責任.
因為佢地係冇代理日本版.

如果你想試日本版.可以去卓悅買. or citysuper.

大宅

我聽朋友講日本雪印o係卓悅買要$168一罐!

大宅

唔該晒....
大個仔啦~~~

男爵府

有無人記得.. 好似唔知幾年前..有新聞話過雪印有問題..係咪呢??

大宅

話佢地用d有問題既牛做奶粉~
不過detail 就唔係好清楚~

大宅

唔係掛 ?-(

男爵府

人地SENT比我睇O既

[url=http://search.hk.yahoo.com/yc/hk?p=%B3%B7%A6L&tab=&tx=d&s=-ut&k=%B3%B7%A6L&u=B]日本雪印的出事新聞

首頁

尾頁

跳至