想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

又開新part喇
一上黎見到已經過2000

希望此post長講長有
仲會越黎越多BB加入
各位姊妹努力~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

剛得閒, 報到先!

原帖由 DEARCHLOE 於 09-5-5 16:10 發表
又開新part喇

希望此post長講長有
仲會越黎越多BB加入
各位姊妹努力~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

陳寶媽,

我唔會囉! 無論用乜野肉, 我都一定會用滾水洗洗舊肉, 洗走表面任何的東西! 其實, 我又唔覺得會攪到舊肉無味喎, 都係表面那層, 煮咁耐裡面實出味啦! 杜bb依家食那些都仲好好味喎!

以防萬一, 我一定會洗!!

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:12 發表
剛得閒, 報到先!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

大家加油呀!

原帖由 DEARCHLOE 於 09-5-5 16:10 發表
又開新part喇

希望此post長講長有
仲會越黎越多BB加入
各位姊妹努力~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

花c9,

想d瘦肉唔咁"鞋"口, 可以攪碎完用d水攪混佢, 等一陣再放埋入d粥仔到一齊攪, 就會散晒同埋滑好多的!

我看電視, 阿蘇教的!

原帖由 fishballbaby 於 09-5-5 16:15 發表
大家加油呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係啊! 多d 寶寶, 開心好多!!

係喎, 鉎鉎媽, 你今天去左邊, 快d番去part 10看番我打比你個post喎! 我今朝覆你, 用左好多時間打的, 唔好唔看啊!!!!

又開新part喇

希望此post長講長有
仲會越黎越多BB加入
各位姊妹努力~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

杜C9,你放工了,我等花BB瞓醒,佢今日特別好瞓,早上瞓到十點幾,依家瞓晏覺又瞓了兩個幾鐘,遲多一陣仲未醒,要叫佢起身飲奶了。

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:14 發表
陳寶媽,

我唔會囉! 無論用乜野肉, 我都一定會用滾水洗洗舊肉, 洗走表面任何的東西! 其實, 我又唔覺得會攪到舊肉無味喎, 都係表面那層, 煮咁耐裡面實出味啦! 杜bb依家食那些都仲好好味喎!

...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

杜c9: 好勁~!

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:17 發表
花c9,

想d瘦肉唔咁"鞋"口, 可以攪碎完用d水攪混佢, 等一陣再放埋入d粥仔到一齊攪, 就會散晒同埋滑好多的!

我看電視, 阿蘇教的!

大宅

好媽媽勳章

花c9,杜c9, 吾該晒。

通常一樣新野,你要bb試幾多日呀?3日夠嗎?

噤你地有冇比菜芯花bb食呀!有人話吾好比,但又解釋吾到!

我而家成日都係比粟米粥,南瓜粥 adrian食。過多2日就比豬肉味粥佢食。可以用滾水洗下就方便得多喇,我都吾敢比噤多instruction呀工人,費是煩。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

剛上完堂咋!! 仲未走得啊!!!! 你就好啦, 花bb成日都好好訓, 杜bb依家成日唔訓晏覺! 今朝訓左十分鐘咋! 昨晚又醒了2次, 要幫佢執奶咀! 講訓覺, 一定無花bb咁好啊!

原帖由 fishballbaby 於 09-5-5 16:19 發表
杜C9,你放工了,我等花BB瞓醒,佢今日特別好瞓,早上瞓到十點幾,依家瞓晏覺又瞓了兩個幾鐘,遲多一陣仲未醒,要叫佢起身飲奶了。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我報到先!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ootolai 於 5/5/2009 16:17 發表
花c9,

我看電視, 阿蘇教的!

杜c9,你真係好利害呀,等我記低遲d用先。

侯爵府

杜C9

我唔多鍾意阿蘇的,太吋又冇禮貌,煮餸成日都落麻油,佢响有線做的「一粒鐘真人蘇」,真係令我好討厭她呀!

花c9,

我看電視, 阿蘇教的!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

杜bb有食菜心喎! 人地話唔比寶寶食, 係怕佢d纖維太高, 消化得唔好喎! 但我初時係blend左比佢食, 昨天開始就切細細片, 佢都食到! 但菜葉only, 仲要煲左成個鐘喎!

我試2-3日咋喎! 通埋依家杜bb都食得好多不同的食物, 每次混合不同野! 今天是豬肉味節瓜, 菜心, 蕃茄粥! 我now好少比高澱粉佢食, 反而多左蛋白質, 有時會比甜豆!

原帖由 wuws 於 09-5-5 16:21 發表

我而家成日都係比粟米粥,南瓜粥 adrian食。過多2日就比豬肉味粥佢食。可以用滾水洗下就方便得多喇,我都 ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

報道! 比妳哋快過我添!
我都覺得係! 我諗我99都會咁做...佢好怕c架...

用滾水洗洗舊肉...安心好多!
原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:14 發表
陳寶媽,

...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我都好似聽過呀!

花c9,

我看電視, 阿蘇教的!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

, 佢又真係好c吋, 不過, 有時教煮d野食都ok啦, 聽下無妨咁咋!

原帖由 fishballbaby 於 09-5-5 16:24 發表
杜C9

我唔多鍾意阿蘇的,太吋又冇禮貌,煮餸成日都落麻油,佢响有線做的「一粒鐘真人蘇」,真係令我好討厭她呀!

侯爵府

最近D菜芯唔靚,所以花BB未試呀!

始終肉類我怕會易敏感,所以我會試了豬肉一個星期後,OK的話就會試雞肉,到時又會試一個星期。至於植物類的,我反而不太擔心。

原帖由 wuws 於 09-5-5 16:21 發表

我而家成日都係比粟米粥,南瓜粥 adrian食。過多2日就比豬肉味粥佢食。可以用滾水洗下就方便得多喇,我都 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ootolai 於 5/5/2009 16:25 發表
杜bb有食菜心喎! 人地話唔比寶寶食, 係怕佢d纖維太高, 消化得唔好喎! 但我初時係blend左比佢食, 昨天開始就切細細片, 佢都食到! 但菜葉only, 仲要煲左成個鐘喎!

我試2-3日咋喎! 通埋依家杜bb都食得好多不同的食物, ...

豬肉味節瓜, 菜心, 蕃茄粥.... 聽到都覺得好味呀。噤係咪除了豬肉之外,全部blend,之後撈埋粥仔比佢食呀?

侯爵府

以前花婆婆聽電台,話佢好關心老人家,覺得佢好好,自從花婆婆睇了「一粒鐘真人蘇」,對佢原全改觀了。

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:28 發表
, 佢又真係好c吋, 不過, 有時教煮d野食都ok啦, 聽下無妨咁咋!

首頁

尾頁

跳至