自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大部分都係咁架喇, 時代唔同

翡翠宮

iamapapa 發表於 19-6-25 22:06
好簡單,係咪 under 你

係的話,就鬧。鬧唔聽就炒

同意,佢自己都唔上進,唔好幫人亞媽教仔。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你用個幫字,即係應該你做嘅嘢叫佢幫?定只係客氣咁order 佢做嘢?如果係後者,唔需要用個幫字,直接order佢做嘢,講明係佢嘅職責,做錯就鬧。

珍珠宮

Alex123 發表於 19-6-25 22:07
咁又唔只90後會這樣,有些公司的老seafood 也是一樣,而且人工高㖭。

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-6-26 12:26
我之前做大公司,有個上司係法國人,native 英文,有個新人入嚟,佢叻到話聽唔明個法國人英文所以無做到佢 ...
你話佢聽吳明人地講乜所以無做,我見過類似!

當時我做臨時工,貪佢係臨時先做,後尾想將我個位變做長工,我吳想,公司就請人係長工黎補我個位,本身請左果個係年長過我,一簽完約幾小時後就打比我上司話有其他工請左佢所以吳做我們了,上司就改請一個90後的畢業生,我train到嘔血呀,咁其中一樣工作係,睇excel入面的問題同答案,如有人打黎問野,啲問題excel內有,就照讀個答案出黎,無就留低聯絡方法,比相關同事覆返個客,有次佢話睇曬啦,咁岩有人打黎問有答案嘅野,我比佢聽電話啦,佢竟然同人地講"我吳知喎",我即刻highlight個答案叫佢讀,佢讀到一秒鐘講一隻字囉!之後我問佢仲咩有答案都吳講,仲要同人地講吳知,佢話聽吳明人地問咩

珍珠宮

王國教室勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-26 12:52
你話佢聽吳明人地講乜所以無做,我見過類似!

當時我做臨時工,貪佢係臨時先做,後尾想將我個位變做長工,我吳 ...

我地真係好無奈,見工時佢英文係幾好,因為多expats ,唔識英文點會請。個法國人英文好好,無話好重音聽唔到。
所以佢就算香港人同事brief 佢又話人講得唔清楚,有checklist 都話唔知

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-6-26 13:00
我地真係好無奈,見工時佢英文係幾好,因為多expats ,唔識英文點會請。個法國人英文好好,無話好重音聽唔 ...
似係識聽又扮吳識聽,想做少啲野

我果個呢,係我上司請嘅,所以不知佢表現點樣,只知上司放佢係第二名,但第二名都咁樣......

珍珠宮

王國教室勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-26 13:06
似係識聽又扮吳識聽,想做少啲野

我果個呢,係我上司請嘅,所以不知佢表現點樣,只知上司放佢係第二名,但第二 ...

我都好佩服d人可以咁返工

子爵府

所謂什麼90/00後咁咁咁..,都是上一代教出來,你一句90後就話全部人,等於90/00後話反old seafood 一樣,唔變通,阻住變一樣。一個社會無新代,才真是死。你有無想過點解會咁?你所講的情況同我公司的old seafood下屬同一情況,咁我又要話反他們?作為上司一就炒一就教好佢,只有無能上司無無能下屬,因為你有權炒佢。

珍珠宮

回覆樓主:

我有個90後男同事好乖,做嘢快,快上手,得閒還主動問我有咩幫到手! 又準時返工,無射波,超讚!

子爵府

只有無能上司,無無能下屬,你有權炒佢。還有唔好成日XX後了,因為他們都是上一代教出來的。我最近先炒個老人同後生,無分別都是唔做野。

大宅

thankyou201020 發表於 19-6-26 13:53
只有無能上司,無無能下屬,你有權炒佢。還有唔好成日XX後了,因為他們都是上一代教出來的。我最近先炒個老 ...

我都係打工。。邊有能力炒?! 同埋我都吾係想攪到佢無左份工

我用90後形容,因為我想簡單表達佢剛出黎做野無耐,同埋我都眼見好多都日日返工玩電話上ig上連登,無責任心無認真工作仲理直氣壯

反而想知你咩行業?

大宅

zone123 發表於 19-6-26 09:05
我新公司個admin仔,
senior話我可以用佢,
叫佢幫我手做野。

係!!! 完全明白

叫下佢print野俾我,寸我吾環保。不過試過叫埋佢同大佬傾,大佬鬧我兩手fing fing!!! 佢就吾出聲

我做到lunch都成日吾食,一搵佢幫手就見到佢望住部電話玩到笑笑口。

問下佢有無check清楚,因為我會俾人質問,佢就一句 "都係你負責你解釋姐,關咩我事"

首頁

尾頁

跳至