自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Reminder 發表於 19-6-26 11:54
環保團體話保育中華白海豚

難道填在海中心可以有保育
為何不在岸邊填呢?

男爵府

一心一意 發表於 19-6-26 10:03
香港人只會贊成起醫院起學校起護老院

香港人太自私, 一涉及自身利益就反, 有無理由都賴左落政府度先. ...

你錯了, 香港人係起乜都好, 但唔好起係我屋企隔離

起學校會太嘈, 起醫院會太多細菌, 起護老院會影響形象影響樓價
要反對, 乜人都有

禁止訪問

侯爵府

Reminder 發表於 19-6-26 11:58
這個不合理,有錢人有錢咪再買。

一dd啦,上咗岸仲使乜買買賣賣, 香港有六成嘅樓 已經供完, 小供應,手上先值錢

侯爵府

kaman813 發表於 19-6-26 12:52
本來粉嶺高球場用來起樓會有好多建造業職位,可惜被自私的人反對了

有錢人唔會想起明日大嶼, 起大嶼山會增加大量土地, 有錢人個個都好多物業在手, 點會想畀你大量增加土地?

大宅

Alex123 發表於 19-6-25 23:16
我是支持填海造地來增加土地供應。但不太明白為何不可以用較低成本的方法直接從岸邊開始填海,而選擇成本 ...

同意
重要係食風嘅人工島,好危險
之前好似有資料, Dubai 嘅人工島都失敗...

男爵府

auhiyo 發表於 19-6-26 12:55
可以2樣?咁個budget點預?之前有菜園村做前科可以高出10倍價收,你應為點樣做到?我唔信個班土財主會益政 ...
明日大嶼落實的話,新界班土財主D地就無得吊咁高黎賣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jasonhon88 發表於 19-6-26 13:56
你錯了, 香港人係起乜都好, 但唔好起係我屋企隔離

起學校會太嘈, 起醫院會太多細菌, 起護老院會影響形象 ...

仲有骨灰龕! 非常不足, 但千祈咪起喺我果區!
放下自在

珍珠宮

Reminder 發表於 19-6-26 14:21
無論在那裡起,都有人反對。

你有何建議,集思廣益

所以我支持沿岸邊填,這樣成本較低,配套設施建設也較快,這樣土地可以更快推出市場。

珍珠宮

winglung 發表於 19-6-26 14:42
明日大嶼落實的話,新界班土財主D地就無得吊咁高黎賣

明日大嶼的填海造陸工程成本高,所以更加證明造地成本高,現有土地更值錢。

大宅

kirorocoffee 發表於 19-6-26 10:23
哦,後生冇樓果批應該要支持明日大嶼

只會短視 ”要用好多錢買大陸沙、質素又有問題、只是有人想從中取利、香港沒有未來”,不會望遠些。做不到宏觀。

珍珠宮

ifcsir 發表於 19-6-26 14:36
有錢人唔會想起明日大嶼, 起大嶼山會增加大量土地, 有錢人個個都好多物業在手, 點會想畀你大量增加土地 ...

我反而覺得假設明日大嶼填海造地工程每平方尺成本是5萬,這樣也證明現在土地包括農地也最少值5萬一平方尺。
但若選用成本較低的沿岸邊的移山填海的方法去填,可能成本只是1萬一平方尺。有錢人可能阻止不到政府要填海來增加土地供應,但會樂見高成本及慢速的填海造陸方式。這樣對他們更有利。

禁止訪問

用戶要求終止服務

auhiyo 發表於 19-6-26 12:55
可以2樣?咁個budget點預?之前有菜園村做前科可以高出10倍價收,你應為點樣做到?我唔信個班土財主會益政 ...

呢d 留返比政府同地主討價還價吧~我就唔識點做喇

同埋係"認為",唔係應為

侯爵府

妹妹貓咪 發表於 19-6-26 13:42
有d基建係beneficial to HK
但依家搞緊既有一半都唔係
Contractor都好多係中資公司

一定係有中資公司㗎喇, 當年香港單單工程都有英資公司㗎喇。 無論中定英唔會淨係請返中國或者英國人,都會請香港人

子爵府

健朗媽咪 發表於 19-6-26 11:21
當年居屋真係無人買

天水圍有多個居屋屋苑由居屋改變用途做公屋,例如俊宏軒,屯門的富泰村都係由居屋變公 ...

唉,早知早知
當時有買的
現今在我眼中好羨慕

諗起當年剛出嚟做嘢,
剛普通職級同事嘅爸爸比咗首期佢買居屋
現在4十幾歲已供完
當年我已經好羨慕佢

現在抽居屋
中咗真係好似中六合彩

但其實10年前,我都只是剛出嚟做嘢
幾萬蚊嘅首期都無,我覺得如果我早10年出世就好了
同事,我又諗以前無買樓嘅人會唔會好後悔呢??!!

侯爵府

lovengbaby 發表於 19-6-26 14:55
只會短視 ”要用好多錢買大陸沙、質素又有問題、只是有人想從中取利、香港沒有未來”,不會望遠些。做不到 ...

香港人都係咁㗎喎, 以前英國佬起嘢,香港同大陸都有呱呱叫, 英國佬唔起又點cap你哋香港人水, 有點樣畀工程英資公司 ,但 如果唔係咁 ,又沒有今天的香港?
香港政府, 會 有一排都乜都會唔做,因為 多做多錯 小做又唔使畀人話。
只要一樣坐office朝九晚五照出糧, 香港會進入停止發展狀態 好幾年

侯爵府

caca0921 發表於 19-6-26 13:06
唔係唔比起基建,係要量力而為,你睇下沙中線投入咁多人力,資源,財力,起咗而家都用唔到,呢啲咪勞民傷財 ...

香港人係咁㗎喎, 以前英國佬起嘢,香港同大陸都有呱呱叫, 英國佬唔起又點cap香港人水, 又點樣畀工程英資公司 ,但 如果唔係咁 ,又沒有今天的香港? 屯門將軍澳如何得來

香港政府, 會 有一排都乜都會唔做,因為 多做多錯 小做又唔使畀人話。
只要一樣坐office朝九晚五照出糧, 香港會進入停止發展狀態 好幾年

公爵府

好媽媽勳章

147741 發表於 19-6-26 17:50

唉,早知早知

咁我哋當年買的,又要面對供樓壓力(最高試過十厘息),又要擔心份工唔穩陣,又一路供層樓樓價一路跌,跟住仲要比人笑傻仔買貴樓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Alex123 發表於 19-6-26 13:52

難道填在海中心可以有保育

選址,要計劃埋四週交通~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至