自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1209yoyo 發表於 19-6-26 22:48
10幾年前,我見識了一個公立醫院的女醫生,年輕漂亮,可惜醫德全冇,我永世難忘 ...

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

俏黃容 發表於 19-6-26 22:34
早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

我覺得真係好睇彩數
我父母小朋友自己都加埋睇過好多次政府醫院 同療養院 遇的都全是超級好好 頂多木口木面 但我體諒 睇咁多症 攰到攰到呆曬 我次次走都會好有禮貌 點點頭講麻煩晒 唔該晒 極度尊敬既態度 佢地亦報以微笑回應講 :唔使客氣

禁止訪問

公爵府

sharon_pig 發表於 19-6-27 07:58
我覺得真係好睇彩數
我父母小朋友自己都加埋睇過好多次政府醫院 同療養院 遇的都全是超級好好 頂多木口木 ...

那個發現家母有癌症的年青女內科醫生 我雖然只係電話溝通過 但我都好多謝佢 亦有寄心意咭俾佢
療養院年青靚女醫生直頭好到出埋私伙家鄉零食氹臨終病人 其他姑娘一有空就走黎陪病人傾計 氹佢哋開心 安慰佢 結果 媽媽走左 我成箱日本生果親自抬去送俾佢地一齊食 佢地都好開心

禁止訪問

公爵府

sharon_pig 發表於 19-6-27 07:59
那個發現家母有癌症的年青女內科醫生 我雖然只係電話溝通過 但我都好多謝佢 亦有寄心意咭俾佢
療養院年青 ...

爸爸十幾年前器官衰竭 要換器官 當年的年青俊男醫生 日日都鼓勵爸爸 雖然最後都等唔到 但我依然好感謝佢 爸爸走左 當年仲係學生既我 親自寫左卦信去醫院 表揚佢。今時今日佢已做左這科既權威 但依然留係政府努力為貧苦病人醫病
小女入急症 醫生都係好温柔 好體諒父母既担心
我相信醫院仲有好多好好醫生既
只係可能你唔好彩 撞親都係壞人

珍珠宮

貓薄荷123 發表於 19-6-27 07:44
做父母整親仔女自己都心痛死,但意外嘅嘢無人預計到,已經即刻帶佢睇急症,護士話要告我虐兒真系覺得好衰 ...

你還未明白個中道理?
你“心痛”,但你個女係真傷真痛緊呀!

瑪瑙宮

早年認識一位病人, 真人真事, 病人需要定期去醫院覆診, 每次要等個幾兩個鐘 , 最後才見醫生看數分鐘, 這 ...

咁有沒有口德

侯爵府

2018復活節勳章

一向都冇乜關係嘅!有啲人本身家教嘅問題。就算佢係高材生成績幾好,都可以人前人後幾個樣。我友人有個外甥女就係啦!對屋企啲長輩講嘢冇大冇細,唔鍾意就鬧。聽見都火滾。
好多野都係外表嚟。個人品行、修養、心地好唔好,真係睇佢內裡係一個點嘅人。完全同佢咩嘢學歷冇關。問題係佢比唔比佢嗰一面你見到咁解啫。

公爵府

咁啱上星期我同我老公都講緊呢個問題,佢話財富、學歷同人格係掛鉤 (in general), 我真係o咀。我即刻問佢: 你前老闆賤唔賤?
我以為所有人都知嘅道理, 我老公居然唔認同

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

醫生咁樣講真係打沉曬
不過攞報告好平
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

牛年勳章

有d醫生真係好無醫德,做到變左態,應該醫天下自己先

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Bibibut 發表於 19-6-27 07:39
鬼吾知呀媽係女人咩,去私院,吾係人人比得起。沒有期望安慰,只需要有禮貌,正常溝通就可以。有些醫生, ...

你呢句「鬼唔知阿媽係女人」回樓主也不為過,因為佢既立論也是必然成立的

我覺得我自己經驗係,話佢地好有禮貌又唔係,冇禮貌也絕對不是。公院救左我幾命,每次我有事都比到適切既治療我,更多既關心一定冇,我覺得我自己滿意公院既服務既。但如果是我女、我媽,我會想比佢地去私院多,貼心服務由收費已反映。

仲要考慮一點,公院醫生普遍好忙,壓力大。真係冇時間寒暄問暖。

珍珠宮

牛年勳章

對呀!仗義每多屠狗輩,負心多是讀書人。律師先識走法律罅、會計師先識幫人避税、老師先有平台幫學生洗腦…… 仲有好多犯罪份子都係絕頂聰明嘅高學歷人士

子爵府

我家姐個朋友因為癌症入院,佢自己用自然療法醫咗自己一年,見到唔得所以最後決定去醫院,結果係俾醫生護士不斷冷嘲熱諷,洗傷口時仲要專登扯壞死組織出嚟,痛到佢喊住嗌唔好都冇人理佢,佢初初以為洗傷口就係咁痛啦,佢不斷的忍耐,再痛都唔敢騷擾醫生護士和其他人,三個月後,有兩個新調來嘅護士唔忍心見佢成個月冇沖涼,推佢去沖涼,因為佢已經不能起床,佢先發現,原來,沖涼洗傷口係可以唔痛架,呢兩個護士好溫柔细心,幫佢洗傷口,嘅疼痛程度只可以話係有感覺,同之前相比實在差天共地,嗰一刻佢先至知道之前姑娘幫佢洗傷口係專登整痛佢嘅,嗰一刻佢喊咗出嚟

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

俏黃容 發表於 19-6-26 22:45
識的那位病人是非常合作的, 常常怕麻煩醫生, 等個幾兩個鐘不是問題, 而是醫生的回覆實在太冷血。

你比較 ...

超級同意,學歷與品格無關,太多高學歷人渣敗類

翡翠宮

回覆樓主:

有學歷唔代表有品

大宅

brindlewin 發表於 19-6-27 08:21
你還未明白個中道理?
你“心痛”,但你個女係真傷真痛緊呀!

嗯,所以佢就應該告我,跟住我女就被送去保良局,是嗎

首頁

尾頁

跳至