烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有塊冰青魚柳冇人食,試下西湯blend 散佢

羗一大舊去皮切片
羗粉少少,白胡椒粉大量,四份一個洋蔥
用雞湯(外賣例湯),素湯做湯底,加salt,少少水,魚squeeze水切粒(D水腥),puree soup mode

似鲤鱼門D魚湯,淨飲或可做湯底加勝瓜雲耳杞子餸

怕腥就唔好試

Cheuk2012    發表於 19-6-28 00:06

珍珠宮

回覆樓主:

素湯底,我常用,百佳有

琥珀宮

回覆 healthymimi 的帖子

謝謝分享

大宅

healthymimi 發表於 19-6-27 12:04
素湯底,我常用,百佳有

請問用邊款豆漿機?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

healthymimi 發表於 19-6-27 12:02
有塊冰青魚柳冇人食,試下西湯blend 散佢

羗一大舊去皮切片

珍珠宮

wongb 發表於 19-7-3 14:56
請問用邊款豆漿機?

philxps

不太好用,但買了,已壞過2x,整番

今天又煲,用石班柳,aeon 约三十元一包兩件,用一件,不好味

用大CHONG 青衣柳才好味

大宅

healthymimi 發表於 19-7-3 22:57
philxps

不太好用,但買了,已壞過2x,整番

知唔知香港有邊隻豆漿機好用?我知有很多人用九陽,但我驚驚地大陸牌子,捷家伴甜至尊好用嗎?

珍珠宮

wongb 發表於 19-7-5 00:31
知唔知香港有邊隻豆漿機好用?我知有很多人用九陽,但我驚驚地大陸牌子,捷家伴甜至尊好用嗎?
...

其實我只用豆漿機做西湯或果仁甜糊,打吓菜汁果汁,黑木耳露等,以前做豆漿剩太多豆渣要處理好煩,同埋豆漿機不可放太多豆/渣(會死机),初初想做很濃的滴滴豆漿,原來不可行

豆漿機的好處是one step 一按不用理,但也受設定的程式限制煮法

機頭也重難洗,尤其是要清高蛋白high solid food時,豆/肉也高蛋白,加熱後會少少chi,雖然不難洗,但我覺得拿着机頭洗好重

豆漿也很寒,所以只做過幾次,九成時間用來整其他野

比我再㨂,会買玻璃壼會加熱的blender , 那時又未出

大宅

healthymimi 發表於 19-7-5 19:55
其實我只用豆漿機做西湯或果仁甜糊,打吓菜汁果汁,黑木耳露等,以前做豆漿剩太多豆渣要處理好煩,同埋豆 ...

你的意思是買破壁機?我見過特福嗰隻破壁機個玻璃瓶超重,我差d唔夠力拎起呀,唔知其他牌子會唔會輕d?

珍珠宮

回覆樓主:

唔清楚,冇硏究,我好耐以前買了貴夫人blender,好嘈,我寒底,飲了三個月室蔬溫果汁後頂唔住,個人好凍,從此常肚疴,部機冇再用

反而豆漿機做熱湯間中用

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

lamlam

首頁

尾頁

跳至