自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

http://ppdh.org.hk/zh-hant/patients-notice/%e8%81%af%e5%90%88%e6%8b%9b%e6%94%b6%e7%9f%af%e9%bd%92%e5%ad%b8%e6%95%99%e5%ad%b8%e7%97%85%e4%ba%ba-2/

心血來潮入去睇, 竟然遇到:
菲臘牙科收COOL牙新症呀

聯合招收矯齒學教學病人菲臘牙科醫院(醫院)為配合香港大學牙醫學院的本科生教學及於『香港大學先進牙醫學研究所-專科診所』(「專科診所」)所進行的修課式研究生教學,現正聯合「專科診所」進行有限度的招收矯齒學教學病人。醫院及「專科診所」只會在求診者的口腔情況適合作教學用途時,安排提供適當的牙科治療。

輪候時間
如求診者被接納為教學病人,其輪候開展治療的時間得視乎教學需要而定,為期由數星期至數年不等。

診治安排
菲臘牙科醫院
服務提供者:牙醫學院本科生
服務範圍:檢查:- 包括分析教學病人的 X光片及口腔情況、印製治療前之牙模及制定治療方案。本科生亦會因應需要,協助研究生製作固定器。
完成此部份之教學病人可自行決定是否到院外或到「專科診所」進行矯齒治療。
收費:醫院之診症費,詳盡請參閱:http://ppdh.org.hk/zh-hant/schedule-of-fees/教學病人收費表/
醫院教學病人收費表上的矯齒診療項目並不適用於是次聯合招收教學病人。

香港大學先進牙醫學研究所 – 專科診所
服務提供者:牙醫學院修課式研究生
服務範圍:矯齒治療:- 包括開展治療方案至完成治療、製作固定器及其後之覆診檢查
收費:「專科診所」之收費

治療記錄
縱然教學病人須分別與醫院及「專科診所」進行登記及繳費,兩所機構將會共同使用病人的個人資料及治療記錄,以作治療及相關用途。

招收安排
(1) 名額有限,先到先得,額滿即止

(2) 有興趣的求診者必須符合以下資格:
於2019年8月1日,年齡介乎10歲至40歲;
從未接受矯齒治療。

(3) 符合資格的求診者可於即日至2019731以下列方法報名:
傳真至2549 6708;或
電郵至[email protected]
標題請註明「招收矯齒學教學病人」。
求診者須於報名時提供 (a)姓名、(b)出生日期、(c)聯絡人姓名及(d)聯絡電話。

(4) 「專科診所」只會於2019年8月10日前聯絡已成功登記的求診者。

詳情請參閱:Notice (Admission of Ortho) (Jun 2019) – Chin

子爵府

好媽媽勳章

有沒有人試過COOL,好唔好?

子爵府

我女等唔到佢收新症,己經出面揾醫生做緊牙模。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tsunmama 發表於 19-6-27 17:47
有沒有人試過COOL,好唔好?

做緊,菲臘開我2萬幾,有jm同我仔情況相似,出面開7萬(要整咢骨)
同我仔整牙嘅菲臘牙醫已經係做緊牙醫,讀緊碩士

不過一定要去西營盤菲臘牙科整牙,同埋因為係星期一至五,所以要請假

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 18:52
做緊,菲臘開我2萬幾,有jm同我仔情況相似,出面開7萬(要整咢骨)
同我仔整牙嘅菲臘牙醫已經係做緊牙醫, ...

小朋友有無得選 放學後才去睇?

因為如次次都要走堂都好難攪下

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 17:17
http://ppdh.org.hk/zh-hant/patients-notice/%e8%81%af%e5%90%88%e6%8b%9b%e6%94%b6%e7%9f%af%e9%bd%92%e5 ...

係咪低難度的 佢地唔收?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 17:17
http://ppdh.org.hk/zh-hant/patients-notice/%e8%81%af%e5%90%88%e6%8b%9b%e6%94%b6%e7%9f%af%e9%bd%92%e5 ...

王國長老

vickling 發表於 19-6-27 21:50
小朋友有無得選 放學後才去睇?

因為如次次都要走堂都好難攪下

好似無,放得學都3:xx,搭埋車都夠鐘收檔了

王國長老

vickling 發表於 19-6-27 21:51
係咪低難度的 佢地唔收?

聽過有jm話評估完,問題太小唔收
不過咩叫小問題我都唔知,我都以為我仔只係西瓜刨,原來唔係咁簡單

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 22:02
好似無,放得學都3:xx,搭埋車都夠鐘收檔了

噢 咁去得密唔密?

子爵府

回覆 vickling 的帖子

COOL 牙要個個月見醫生, 見足一年, 私家都係咁

wcpcelia    發表於 19-6-28 10:36

水晶宮

我女初中時去過,惡夢一場
(只係我女個case,希望其他人順利)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

vickling 發表於 19-6-27 22:16
噢 咁去得密唔密?

初時密,調整完牙cool密

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 19-6-27 22:23

願聞其詳

珍珠宮

bmuimami 發表於 19-6-27 22:23

why

大宅

想生BB熱投

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 22:07
聽過有jm話評估完,問題太小唔收
不過咩叫小問題我都唔知,我都以為我仔只係西瓜刨,原來唔係咁簡單:laugh ...

唔係咁簡單,咁即係你仔仔啲牙咩問題呀?

王國長老

tammychk 發表於 19-6-27 23:08
唔係咁簡單,咁即係你仔仔啲牙咩問題呀?

我以前只係西瓜刨,cool門牙
原來成個下顎縮左入去,要先矯正下顎
次次我仔去睇醫生,一張開口,醫生都嘩一聲話你個牙cool咁複雜嘅

男爵府

(emoji)全程學生跟, 教授有時睇下。唔洗剝牙會好d, 屋企人要剝牙, 有好慘痛經歷。唔講係咩

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 23:18
我以前只係西瓜刨,cool門牙
原來成個下顎縮左入去,要先矯正下顎
次次我仔去睇醫生,一張開口,醫生都嘩 ...

阿仔上下上哂箍未? 追展如何?

我仔仔箍牙 ok, 但係出去出面揾牙醫剝牙時中伏,搞到要杜2隻門牙牙根!

子爵府

janice1226 發表於 19-6-27 23:28
(emoji)全程學生跟, 教授有時睇下。唔洗剝牙會好d, 屋企人要剝牙, 有好慘痛經歷。唔講係咩
...

菲臘牙科剝完牙先箍?

首頁
12345...8

尾頁

跳至