婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日99話黎同老公一齊去酒樓問百日宴酒席嘅野,但佢差不多黎到先打俾老公話某親戚阿姨想黎睇bb,我老公話要同我商量下先,我就唔想嘅,因為已好晏,又落大雨,剛搬新屋,大人食飯,bb 沖涼洗衫都要喺我媽度,我本身想等一停雨就帶埋個女衝去我媽度幫個女沖涼同洗bb衫,咁樣先影響唔到我媽作息時間(因我媽身體唔好,要有充足休息),咁我想話下次先,再唔係我等雨停就抱bb去酒樓,佢地齊齊見bb,咁就算落雨,我番阿媽度條路都一直有得擋雨,咁我都好做d,但佢已認定我地唔俾人見bb,借廁所為由衝上黎我屋企嘈,又鬧話咁都唔見得唔好叫人去百日宴啦,又話今次唔俾見會同人冇親戚做

子爵府

咁就唔做親戚啦

別墅

renay 發表於 19-6-30 19:11
今日99話黎同老公一齊去酒樓問百日宴酒席嘅野,但佢差不多黎到先打俾老公話某親戚阿姨想黎睇bb,我老公話要 ...

(續上文⋯)

但佢過黎為搞酒席,係佢無啦啦撩個親戚,撩咗先話問我地,呢d係通知唔係問囉,咁我地係有權話唔得架嘛,咁我都諗住折衷方法係抱bb出去,咁最方便,佢話叫埋個親戚上我媽度咪得囉,佢已突然殺上我屋企,而家又突然殺埋上我媽屋企?為咗佢嘅面子要影響晒2家人嘅生活節奏?如果真係聽佢講咁做,我媽同我地2家都唔知幾時先可以食飯同休息,呢2星期為咗搬屋,2家人都身心俱疲,個親戚阿姨都見到我面無血色,黑眼圈又勁,但我99係唔理,佢要攞個孫出黎威就要全部人配合佢!

別墅

KoneyB 發表於 19-6-30 19:15
咁就唔做親戚啦

佢自己攞黎,嗰個阿姨我都見過相處過,人地都唔係咁小器嘅人

大宅

回覆樓主:

炒得好,BB係最重要,唔可以因為佢要攞威就比佢咁玩法。
Be a strong mum to protect BB

公爵府

又話今次唔俾見會同人冇親戚做.....求之不得啦 ! (你99完全目中無人)

別墅

美之選468 發表於 19-6-30 22:19
又話今次唔俾見會同人冇親戚做.....求之不得啦 ! (你99完全目中無人)

你講出重點,佢係好目中無人,就算佢自己仔女都唔會尊重,佢嗰套係佢係阿媽/家婆係大_晒

別墅

gcyn 發表於 19-6-30 21:10
炒得好,BB係最重要,唔可以因為佢要攞威就比佢咁玩法。
Be a strong mum to protect BB
...

咪係囉,我生個女出黎唔係俾佢做玩具,我阿媽含辛茹苦湊大我,亦唔係為幫佢生玩具,同埋幫手應酬招呼佢嘅親戚

大宅

我都係同99嘈大鑊,
佢又係要攞粒孫出街要威

珍珠宮

回覆樓主:

無親戚咪無lo~嗱~99你要記得自己講過D咩呀~

別墅

做個靚太 發表於 19-6-30 23:25
無親戚咪無lo~嗱~99你要記得自己講過D咩呀~

笑咗

大宅

其實湊初生真係唔係d人想像中咁輕鬆囉!點解都唔識體諒下人,係要硬衝上去人地屋企。你重要係搬屋狀態,抱個b落酒樓比佢見都話人唔比見你奶奶應該又係有妄想症嗰啲黎。

別墅

Ng_Taitai 發表於 19-7-1 10:24
其實湊初生真係唔係d人想像中咁輕鬆囉!點解都唔識體諒下人,係要硬衝上去人地屋企。你重要係搬屋狀態,抱 ...

我都有問過同一個問題,點解唔體諒?

D人只諗bb好得意要玩,滿足自己開心,有咩就交番俾阿媽搞

我間屋仲要租咗先好多問題出,已身心俱疲,我99唔係唔知,但一同佢面子比,就係佢面子要行先

大宅

回覆 renay 的帖子

男家係咁,我個時出埋院,因bb仲係醫院,99話去探b, 完全冇話問我點,老實講呀,我地生完唔係話要男家關心,但唔係只見孫唔見媳婦囉
樓主,我覺得你都安排左,99唔喜歡都冇計,其實我姑仔仲誇張,試過話嚟探b, 但無端端佢帶埋佢朋友嚟我屋企坐及周圍行,就算我係外家,只要姑仔話嚟睇b, 佢d朋友都會跟埋嚟,仲坐足幾個鐘,當coffee shop咁

別墅

sybb2014 發表於 19-7-1 13:34
回覆 renay 的帖子

男家係咁,我個時出埋院,因bb仲係醫院,99話去探b, 完全冇話問我點,老實講呀,我地生 ...

咁好討厭喎,我最唔鍾意係咁

大宅

renay 發表於 19-7-1 12:48
我都有問過同一個問題,點解唔體諒?

D人只諗bb好得意要玩,滿足自己開心,有咩就交番俾阿媽搞

得罪講句,你奶奶做埋d野咁討厭又自私,好難怪人地唔鍾意佢,因為佢完全冇尊重別人

別墅

Ng_Taitai 發表於 19-7-1 15:35
得罪講句,你奶奶做埋d野咁討厭又自私,好難怪人地唔鍾意佢,因為佢完全冇尊重別人
...

係,尊重二字好緊要,但其實佢對仔女都係咁,所以成日同叔仔,姑仔嗌交

有次做節姑仔遲收工,99話唔駛等佢,食完趕住開枱,叫姑仔喺廁所門口食,個個都話唔急,俾佢喺食飯枱食埋先,99話唔駛,姑仔勁嬲,照喺客人面前嘈佢,但我99覺得係姑仔令佢喺客人面前落面,唔夠一個月姑仔搬走咗

大宅

renay 發表於 19-7-1 15:43
係,尊重二字好緊要,但其實佢對仔女都係咁,所以成日同叔仔,姑仔嗌交

有次做節姑仔遲收工,99話唔駛等 ...

你奶奶真係好痴線,佢d野就最重要,個個都要聽佢講

別墅

Ng_Taitai 發表於 19-7-1 18:05
你奶奶真係好痴線,佢d野就最重要,個個都要聽佢講

你講中晒,佢係諗到要做d乜,一出聲同得你講,你只可以講Yes Madam 9秒9做,我地都算,但佢係癲到要我媽都要咁樣

大宅

開心吸收勳章

renay 發表於 19-6-30 19:18

(續上文⋯)

擅自約埋d親戚沖上㴝似乎係奶奶既通病。我都奶過唔少野。同親戚上㴝唔係問題,但早一日通知唔得既咩?我奶奶衰到一早約定人但最後係樓下先同我講,我緊係say no。由於唔至一次,最少三次,攪到d阿姨嬲晒我,以為我特登玩野,次次都唔比佢地上㴝同bb 玩。後尾我見到d阿姨講話你地次次都咁即興既~ 話㴝就㴝既~ 先知道原來佢地一早約定! 只係奶奶冇講 ! 嬲到我 !! 好彩我老公知道奶奶份人係咁叫佢唔好再亂約人又唔出聲,而加先冇事咋....

首頁

尾頁

跳至