自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

煩左好耐,覺得名有d唔妥當,原來小朋友話連學校老師都有講過唔應該用果個字
思前想後因爲已讀小學,同學已習慣佢個名,小朋友自己都唔願改其他音的名字

所以有條件限制下,請問我應著重字義,定劃數?有去問過改名師父,有個名同原先發音好相近,但其中一字長輩名有所以不能用

係唔係姓名劃數全吉條命真係好d呢?
而家想改既名字,自己呢年內都有呢個念頭想幫小孩改,原來連學校老師都建議話應該用果個字,但五格既地格劃數就爭d唔係完美

改名只改一次應該如何取捨

珍珠宮

咩字甘大爭議?
如果小朋友已習慣寫我唔改啦

侯爵府

我覺得唔洗改, 有則信, 不信則無喇. 好似D人結婚咁, 個個夾晒時晨8字, 咪一樣咁多人離婚.

複式洋房

andyan324 發表於 19-7-2 18:16
咩字甘大爭議?

當時買書自己睇計劃數選字,劃數五行岩但用錯字,唔係常用字嚟但字義都算差,呢樣係一年前先發現,當然小朋友都唔太順,所以先有改既念頭

而家想改既字同原本係同音字,同學唔會叫左第二個名,而字義也好,只係劃數唔完美

所以有顧慮,始終呢件事幾重要

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

連老師都甘講
真係好想知咩字

子爵府

回覆樓主:

我覺得字義重要,個名代表自己,俾人第一個印象,父母對自己的寄望。。。如果老師都話個字 意思唔好,我會改過。。。

珍珠宮

music30624 發表於 19-7-2 18:23
當時買書自己睇計劃數選字,劃數五行岩但用錯字,唔係常用字嚟但字義都算差,呢樣係一年前先發現,當然小 ...

如果唔順不如問下師傅意見
好過自己改完又唔岩心水

複式洋房

hahaha1231 發表於 19-7-2 18:25
連老師都甘講
真係好想知咩字

我小朋友話仲有3科老師都咁講過,旁人看來都有問題,我希望起呢到聽多d意見,比多d角度我思考

邊個字唔講啦,不是常用字,bk可能好多朋友仔

珍珠宮

環保接龍勳章

music30624 發表於 19-7-2 18:23
當時買書自己睇計劃數選字,劃數五行岩但用錯字,唔係常用字嚟但字義都算差,呢樣係一年前先發現,當然小 ...

我無意得罪!

我見到有D小朋友個名字, 用錯字, 我第一時間只諗到一係比所謂風水算命師老點,一係父母長輩中文唔太好是但啱音啱筆劃就改!

名字係父母對小朋友期望, 我唔會用筆劃來就個名字!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

music30624 發表於 19-7-2 18:32
我小朋友話仲有3科老師都咁講過,旁人看來都有問題,我希望起呢到聽多d意見,比多d角度我思考

邊個字唔講 ...

既然咁,我覺得要改

複式洋房

gracelam 發表於 19-7-2 18:32
我無意得罪!

我見到有D小朋友個名字, 用錯字, 我第一時間只諗到一係比所謂風水算命師老點,一係父母長輩 ...

唔緊要,我就係咁,劃數五行雖然吉,但忽略左字義,第一個觀感係好重要,都睇到小朋友出生以來唔算順

複式洋房

andyan324 發表於 19-7-2 18:31
如果唔順不如問下師傅意見
好過自己改完又唔岩心水

就係已比師父睇過,小朋友改做其他名,怕改完會唔開心,只能以同音字出發,而咁有條件限制下師父比既名又用唔到

珍珠宮

music30624 發表於 19-7-2 18:14
煩左好耐,覺得名有d唔妥當,原來小朋友話連學校老師都有講過唔應該用果個字
思前想後因爲已讀小學,同學已 ...

如果那個字有貶義,其實代表“算命”的人根本唔識中文字,修養不足,只求標奇立異。咁值得你信?

男爵府

唔係一個老師係三個老師都出聲,我會考慮改個同音,改壞名真係好影響,希望你快快搵到個名去改

侯爵府

andyan324 發表於 19-7-2 18:16
咩字甘大爭議?

老師都有問題, 咪改同音囉.... 我會揀少筆劃優先... 因為我懶...

子爵府

hahaha1231 發表於 19-7-2 18:25
連老師都甘講
真係好想知咩字

我都想知咩字

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

music30624 發表於 19-7-2 18:14
思前想後因爲已讀小學,同學已 ...

我著重字義.

你當年用"錯" 字改名, 係咪保證今次集大家意見後唔會又用"錯" 字呢? 同埋命既野, 你點知小朋友運氣唔好全因佢個名引起? d 藝人改名都唔係個個可以成功彈出啦, 有d 人改左反而俾人笑.....

改名可以改好多次既, 但一改左名, 以後有咩人生大事要做都要拎埋咩改名契, 我覺得係一世負累, 真係有必要至改.

其他小朋友習慣點叫可以不理, 有新名自然要改口架啦, 你個小朋友鍾唔鍾意個名係重要d.

你相信命理, 點解當年唔搵師傅改名?

我以前都有過改名矛盾, 我生大二仔冇理風水命理呢d 野, 到細女時貪得意望下, 我原本想用個"茵"字 , 咁阿女蛇年出世, 我仲以為蛇同草係夾, 點知有指用草花頭既字即係"打草驚蛇"之義, 真係唔睇由自可, 睇左個心硬係有d 唔舒服... 咁我改用左同音字, 意思都好好既.... 到而家我都仲好鍾意第一個字, 不過都覺得既然揀得第二個字, 就要接納既寓意同埋祝福. 中文字一字多義, 風水命理都好似係講乜都講得通只係睇你信邊樣, 你而家係咪完全接受唔到現有既名字?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

改啦
用字唔好已經令人印象差
不如直情改過第二個名,唔用同音字
又可以再計過岩的筆劃
反正你有信得過既師傅,叫佢建議其他名啦

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你令我對依家個咩字好有興趣

複式洋房

bosch 發表於 19-7-2 19:25
我著重字義.

你當年用"錯" 字改名, 係咪保證今次集大家意見後唔會又用"錯" 字呢? 同埋命既野, 你點知 ...

其實我都有後悔如當年bb一出世揾師父改名就唔駛今日咁煩,而家呢個字當我發現字義後我個心已經唔舒服,字義差到我都估唔到,因為唔係常用字所以當年查字時未有詳細解釋先用左果個字,而家隔咁多年資訊多左先發現到,加上學校有3科老師都同小朋友講唔應該用呢個字,我先覺大問題,改名都要小朋友自己接受先得,我問過小朋友其他名佢都話唔得,而家想改既新名,讀音一樣,字義好,小朋友都鍾意,只係劃數唔完美,就只係呢一樣,係唔係唔好太執著劃數呢...有時諗自己小時既年代,父母都係自己幫仔女起名,唔會揾師父改

首頁
12345...8

尾頁

跳至