跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔唔太like食粥,我已經有落唔同ge料比佢,今日仲用瘦肉煲d味比佢,佢都唔係太肯食,各位媽媽,有咩好方法呢??你地bb like唔like食粥仔呀?

別墅

我個b都唔食,初時以為白粥唔食,之後加魚又唔食,昨天加南瓜結果又唔食.佢好似唔多like粥果種質地
ge野.
我都想知有乜方法令佢食粥.

quote]原帖由 candon 於 09-5-6 11:44 發表
我仔唔太like食粥,我已經有落唔同ge料比佢,今日仲用瘦肉煲d味比佢,佢都唔係太肯食,各位媽媽,有咩好方法呢??你地bb like唔like食粥仔呀? [/quote]

複式洋房

我bb都一樣唔太鍾意食粥, 但就好鍾意食糊仔, 我都無佢辦法.

別墅

我個B都唔鐘意食粥....我都試左好多款, 佢都係唔食, 我決定放棄, 依家繼續食糊仔, 唯有係糊仔加其他食物, 到佢差不多9個月時就煮ABC粉佢食, 到佢大D就直接食飯。

子爵府

我個B又係咁, 但係如果d粥+糊仔, 佢又食wo! 都唔明點解. 但會繼續俾少少佢食. 希望在明天.

ABC粉係乜黎架?

別墅

我個連糊仔都唔食,死未.請問你地食邊隻糊仔,等我俾佢試下.佢之前食和光堂

原帖由 minisheep 於 09-5-6 15:51 發表
我個B又係咁, 但係如果d粥+糊仔, 佢又食wo! 都唔明點解. 但會繼續俾少少佢食. 希望在明天.

ABC粉係乜黎架?

別墅

原帖由 minisheep 於 09-5-6 15:51 發表

ABC粉係乜黎架?

ABC字母粉, 好細粒的英文字母粉, 我睇D文章話9個月可以俾BB食

洋房

今日比第2次比bb食粥仔+南瓜+pear李泥(等d粥甜甜哋),點知食咗幾啖,就吐出黎lu..........今日聽人講要試多幾次先得,所以我都會再試直到bb食

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我都覺得bb有可能係唔like粥仔隻口感,因為我初時俾佢食,係會連d料一齊攪成糊咁,佢好鍾意食。之後我想佢練吓"梅"吓d食物,咁就冇攪爛d粥,佢就唔係好肯食。於是尋晚我再試吓攪爛d粥 ...... 果然!佢肯食!
就算米糊都係,有時我開得唔夠『滑』,佢又係唔係好肯食㗎!

大宅

原來好多bb都唔llike食粥,真係無佢地乎,我仔又係.like食糊仔多過食粥.....唯有try下,整到似糊仔ge比質地比佢try下,睇下會否好多先.....

原帖由 紅紅 於 09-5-7 03:53 發表
我都覺得bb有可能係唔like粥仔隻口感,因為我初時俾佢食,係會連d料一齊攪成糊咁,佢好鍾意食。之後我想佢練吓"梅"吓d食物,咁就冇攪爛d粥,佢就唔係好肯食。於是尋晚我再試吓攪爛d粥 ...... 果然!佢肯食!
就算米糊都係,有時我開 ...

大宅

咁你地bb如果唔食個餐粥or食好少,你地會否比番奶佢食呀?我無比呀,由佢,then晏d再比d果蓉佢食就算....

別墅

吓,佢一d都唔食,唯有俾番奶佢!!

原帖由 candon 於 09-5-7 11:57 發表
咁你地bb如果唔食個餐粥or食好少,你地會否比番奶佢食呀?我無比呀,由佢,then晏d再比d果蓉佢食就算....

大宅

紅紅

我想問,你點整到d粥成糊仔咁呀??

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我係用一架小型攪拌機,叫magic bullet,我諗香港冇得賣。

細細個好方便,又易洗。

之前好似見有媽媽話Phillips有隻迷你blender都好好。

如果bb果餐食得少咗,我都盡量唔會即刻俾奶佢飲,或者會俾菜湯/生果水俾佢飲補充吓d營養,因為我都唔想佢以為唔食就可以飲奶,咁就更加唔會食 .....

大宅

我都有一個類似呢款的,我今日叫我99 try下整到糊d比佢食,睇下佢會否好d啦....

yes,我都無再比奶佢if佢個餐粥無乜食,我都由佢,then會比d生果佢食就算....

原帖由 紅紅 於 09-5-7 22:10 發表
我係用一架小型攪拌機,叫magic bullet,我諗香港冇得賣。

細細個好方便,又易洗。

之前好似見有媽媽話Phillips有隻迷你blender都好好。

如果bb果餐食得 ...

男爵府

其實個個bb 鐘意食粥仔既texture 都唔同架, 要慢慢試...我細妹初初鐘意稀,而家就鐘意杰少少,已經可以食到大人飯碗8成滿左右, 通常大約20分鐘就食哂, 通常bb 會鐘意食紅蘿蔔, 你地有無試過? 蛋黃粟米同紅蘿蔔粥我細妹就最like...

大宅

yes,我仔又係好like食紅蘿白,但紅蘿白唔可以食太多,會黃d皮膚,今日我try整糊少少比佢食,又ok,今日食蕃薯粥,可能甜,有味,佢like lor

原帖由 yamiyami 於 09-5-8 15:52 發表
其實個個bb 鐘意食粥仔既texture 都唔同架, 要慢慢試...我細妹初初鐘意稀,而家就鐘意杰少少,已經可以食到大人飯碗8成滿左右, 通常大約20分鐘就食哂, 通常bb 會鐘意食紅蘿蔔, 你地有無試過? 蛋黃粟米同紅蘿蔔粥我細妹 ...

子爵府

之前整過豬肉碎, 佢咳/吐番晒出黎, 唔知係咪d (豬肉碎)粒粒令到佢喉嚨好痕要吐番出黎.

不過而家好似話豬肉都唔適宜食.

複式洋房

my bb doesn't like 粥仔 also.

珍珠宮

前日比佢第一次食粥仔, 佢食左少少唔食, 俾99借題發揮話糊仔入面加左好多營養, 叫我唔好煲粥, 餵糊仔算:;pppp:
今日第三日, bb都食得到大半粥!大家努力呀!!!:-P

首頁

尾頁

跳至