烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

有無jm 用緊?

請問蒸野會唔會大煙?

廚櫃左、右、後預幾多空位好?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

去官網有圖紙下載,得閒去佢專門店睇下。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

alfreday 發表於 19-7-4 19:32
去官網有圖紙下載,得閒去佢專門店睇下。

我睇咗實物la。鍾意佢個水箱好方便就攞到出嚟洗。

等我上去download 圖紙先。Thanks

子爵府

我唔係用呢款,但建議裝係抽油煙機下面,蒸完開爐門可以抽一抽d蒸氣

版主

MerryMe 發表於 19-7-8 18:59
我唔係用呢款,但建議裝係抽油煙機下面,蒸完開爐門可以抽一抽d蒸氣

wow...我宜家打算好似你咁做。

你覺得好唔好用?

我未買,1516 買47L 定 71L
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

babyislove 發表於 19-7-8 19:01
wow...我宜家打算好似你咁做。

你覺得好唔好用?

我幾乎煮飯都會用,太方便
我呢個係71L, 一爐可以蒸哂飯、餸

我用蒸的功能多d,烤焗就反而少用,因為唔太識整蛋糕甜點,還在發掘部機嘅其他功能中

版主

MerryMe 發表於 19-7-8 19:11
我幾乎煮飯都會用,太方便
我呢個係71L, 一爐可以蒸哂飯、餸

wow...好吸引...

蒸野多唔多蒸氣出? 㟛入式...唔了解點走氣。

我其實唔太識焗野,但廚櫃師傅話71L焗野靚過47L

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

babyislove 發表於 19-7-8 19:48

wow...好吸引...

當然有大買大,我焗爐都係咁裝,煮好第一碟餸就放入爐保溫,非常方便。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

版主

alfreday 發表於 19-7-8 20:02
當然有大買大,我焗爐都係咁裝,煮好第一碟餸就放入爐保溫,非常方便。
...

聽落好方便

我傾向買大
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

babyislove 發表於 19-7-4 18:38
有無jm 用緊?

請問蒸野會唔會大煙?

我係用呢隻,好好用,蒸嘢時一D都唔大煙。焗嘅function亦好好用,至正係焗嘢亦可加steam function, 等D肉冇咁乾同juicy d.

不過如果裝到大部D,梗係買大D。

版主

appleyummy 發表於 19-7-15 02:28
我係用呢隻,好好用,蒸嘢時一D都唔大煙。焗嘅function亦好好用,至正係焗嘢亦可加steam function, 等D肉 ...

你講到好正呀

安心晒

決定買個大
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

babyislove 發表於 19-7-15 19:10
你講到好正呀

安心晒

但有樣記得就係因為呢部係蒸焗兩用,好處係慳慳咗好多位,但蒸完嘢記得抹乾底部同門邊D水,然後開個Dry function烘乾部機,咁就襟用好多。☺️

版主

appleyummy 發表於 19-7-15 22:24
但有樣記得就係因為呢部係蒸焗兩用,好處係慳慳咗好多位,但蒸完嘢記得抹乾底部同門邊D水,然後開個Dry fu ...

多謝你分享tips
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

禁止訪問

大宅

MerryMe 發表於 19-7-8 18:59

我都考慮緊煮食爐下面放嵌入式蒸焗,雖然sales話好多人都嚴裝,見你呢張相都好似係咁,我好想知道一路煮飯下面一路蒸嘢,會否有熱風噴住個人?好熱咁?謝解答(emoji)(emoji)

子爵府

Imjanety 發表於 19-7-24 07:59
我都考慮緊煮食爐下面放嵌入式蒸焗,雖然sales話好多人都嚴裝,見你呢張相都好似係咁,我好想知道一路煮飯 ...

蒸嘢嘅時候,無蒸氣噴出,爐門都唔會熱,用手摸只係暖暖地,你可以一路炒餸,一路蒸餸,無問題喎!

大宅

appleyummy 發表於 19-7-15 22:24
但有樣記得就係因為呢部係蒸焗兩用,好處係慳慳咗好多位,但蒸完嘢記得抹乾底部同門邊D水,然後開個Dry fu ...
我買左都唔係好識用,唔知點好!我用過蒸既功,都擔心啲水會唔會由啲隙位留左入去,抹唔乾

大宅

siti 發表於 19-7-29 20:38
我買左都唔係好識用,唔知點好!我用過蒸既功,都擔心啲水會唔會由啲隙位留左入去,抹唔乾
...

用布抹走底層嗰灘水、門框及門框跟機身底下條隙位嗰D水,然後開Drying function 蒸乾就ok.

大宅

appleyummy 發表於 19-8-5 00:19
用布抹走底層嗰灘水、門框及門框跟機身底下條隙位嗰D水,然後開Drying function 蒸乾就ok.
...

Drying function 一次需要幾耐呢?(emoji)(emoji)

大宅

jcpleung 發表於 19-9-13 19:13
Drying function 一次需要幾耐呢?(emoji)(emoji)

1 hour

首頁

尾頁

跳至