論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做野散慢。前日佢忘記了放女兒的食物盒落書包度,我話我琴日明明通知左你。其實我不嬲都知佢想唔做,呢幾個月起身晚做野慢,同小朋友返學成日都趕唔切。
跟住佢就WhatsApp 我話要辭職。話我啲小朋友跩,佢頂唔順但係已經盡咗力。最後話最難頂係我啲態度問題。
向度我只能建議各位姊妹,千祈唔好揀柔弱嘅工人。以為佢哋好脾氣好傾。但係佢哋最後身體頂唔順,工作散漫不特止,會講好多難聽嘅說話發洩係你身上。如果工人比較柔弱,真係唔好簽多過一個約。
同啲新工人面試,有幾個都好老實話想喺香港做兩至三年。依家啲工人都識先享受,再打算。同以前唔同了。

男爵府

回覆樓主:

態度問題?
放佢上神枱供奉好冇? 啲菲姐都痴膠花既。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

話佢自己似D。 神經。 特登慢到就死咁, 撬開人個口話佢。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

呢位工人想點???

大宅

叫佢返菲國做公主

大宅

lily-of-valley 發表於 19-7-5 23:10
話佢自己似D。 神經。 特登慢到就死咁, 撬開人個口話佢。

大家幫我講兩句啱聽嘅說話,我個心舒服啲。
仲要對住佢一個月,真係要好好調節自己個心理。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

rd21gn54 發表於 19-7-6 13:29
我情願比錢即炒要佢消失, 因亂up廿四, 唔知幾時發神經。

因扮黃油蟹真眼寃。 慢過打太極。

男爵府

rd21gn54 發表於 19-7-6 13:29

你串下佢嘛, 叫佢 Your Majesty. 之後問佢 is that good enough for you ?

別墅

唉…我諗住請個年紀大啲,會穩定啲,點知,啲問題一蘿蘿,又駁咀,又挑戰你,又無記性,態度極有問題,我嘔血了,成日唔記得野,成日問你,所以,做埋今個月底,決定唔要佢

男爵府

christycko 發表於 19-7-6 16:58
唉…我諗住請個年紀大啲,會穩定啲,點知,啲問題一蘿蘿,又駁咀,又挑戰你,又無記性,態度極有問題,我嘔 ...

唔好請老patpat, 管唔點隨時做埋你boss, 屋企佢話事。

大宅

唉…我諗住請個年紀大啲,會穩定啲,點知,啲問題一蘿蘿,又駁咀,又挑戰你,又無記性,態度極有問題,我嘔 ...

我呢個今年都42之馬。人間極品。比同齡身體弱,又少氣。但面試會好好傾。個人有童真適合和細路玩。但同時比同年齡幼稚。向我度做度三年半頂(emoji)順。年多前開始亂up野,話我批評佢影響佢身體健康,又請我好好管我自己子女。比我個女踢一腳(當時五歲)話要痛到請三日假。
佢打算先回鄉休息再來,哈...
開名。 Gloria  Lendy Luzares. 同細路玩開心。但有以上問題. 見到佢請不請自己考慮。

大宅

rd21gn54 發表於 19-7-8 00:36
我呢個今年都42之馬。人間極品。比同齡身體弱,又少氣。但面試會好好傾。個人有童真適合和細路玩。但同時 ...

仲有年多前話完我的小朋友惡頂,又話no maid can survive under them. 自問我的小朋友不至於咁。嬲到我成晚瞓唔着。好笑是第二日見我黑面,便說我不接受她的投訴,影響工作harmony. 而工作無harmony 又會令佢周身痛。
我你要工作有harmony., 你同老細溝通便不可如此說話。
人不可亂罵一通然後希望老細理解,然後第二日期望講多幾聲good morning, Mdm, thank you Mdm, 老細會當無事發生吧!

大宅

好贊成!之前我一個工人又係好柔弱 郁D就喊,開頭以為佢性情中人,最後又係博炒話我態度有問題。我出糧比佢仲受佢唔少氣。

子爵府

我嗰個30頭咪同你嗰件一樣,佢冇心做真係冇去計,下年先完約,好想佢快啲走

子爵府

rd21gn54 發表於 19-7-8 00:36
我呢個今年都42之馬。人間極品。比同齡身體弱,又少氣。但面試會好好傾。個人有童真適合和細路玩。但同時 ...

D菲心理變態㗎

大宅

hetiebaby 發表於 19-7-8 03:36
好贊成!之前我一個工人又係好柔弱 郁D就喊,開頭以為佢性情中人,最後又係博炒話我態度有問題。我出糧比佢 ...

真是受保護動物。我有時心想我不是你老公,吾好同我嗲聲嗲氣。你老公娶了你都三生有幸。動不動就辭職。屋企盤數要自己咩返。哈!
agent話而家工人要輕聲話佢。再做不好再話。佢哋吾想吓話完佢之後,要受佢黑面個心幾火。好似求人做野咁。

男爵府

rd21gn54 發表於 19-7-8 01:16
仲有年多前話完我的小朋友惡頂,又話no maid can survive under them. 自問我的小朋友不至於咁。嬲到我成 ...

睇到 harmony 果度笑左
佢唔係呀化咁都up得出。

男爵府

rd21gn54 發表於 19-7-8 08:35
真是受保護動物。我有時心想我不是你老公,吾好同我嗲聲嗲氣。你老公娶了你都三生有幸。動不動就辭職。屋 ...

輕聲話佢, 佢大大聲駁番你呢。
我真係會叫工人 your majesty 黎串佢, would you like me to kneel? or bow?

大宅

Solarflare 發表於 19-7-8 09:48
輕聲話佢, 佢大大聲駁番你呢。
我真係會叫工人 your majesty 黎串佢, would you like me to kneel? or bow ...

佢話我有態度問題後,我都好想串佢幾句。但我番工後,佢仲要睇我兩個小朋友最後一個月。
一陣間唔知比咩佢哋食。或者特登唔理佢哋報復。或者精神失常喺房度半夜喊,以為有鬼。
我只係夠胆話:你根本唔適合呢份工。你辭職對雙方都有好處
要串都要等佢last day先。

男爵府

rd21gn54 發表於 19-7-8 10:25
佢話我有態度問題後,我都好想串佢幾句。但我番工後,佢仲要睇我兩個小朋友最後一個月。
一陣間唔知比咩佢 ...

慘。有人質係手真係無計。
我就ftm人釘人昅實佢。
唔夠叫四大輪流過黎住都得。
佢吹我唔漲。

首頁

尾頁

跳至