嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醫生話長大左考慮用耳機。但咁細就用家人一定反對,亦擔心對BB形象唔好...
有人知輕微唔用耳機都可以嗎?或者可用頭幾年之後唔用?
謝謝

大宅

JNF 發表於 19-7-9 18:46
醫生話長大左考慮用耳機。但咁細就用家人一定反對,亦擔心對BB形象唔好...
有人知輕微唔用耳機都可以嗎?或 ...

有冇搵出原因。有D弱聽原因會令小朋友愈大愈差。

男爵府

babybreadmama 發表於 19-7-12 07:50
有冇搵出原因。有D弱聽原因會令小朋友愈大愈差。

醫生無講啊,咩原因會愈大愈差架

大宅

JNF 發表於 19-7-12 08:35
醫生無講啊,咩原因會愈大愈差架

有幾種基因成因都有機會愈大愈差,個名我唔清楚。你小朋友無做驗血同MRI 咩?正常醫院都會轉介耳鼻喉科。耳機事少,會影響學講野。

男爵府

要睇程度,有機會影響講野同理解能力

別墅

我個仔出世時測耳仔唔合格,在醫院有耳鼻喉醫生跟!係左耳有中度弱聽,右耳正常,現5歲都聽到, 發音正常, 只係太細聲就聽唔清楚,冇用耳機。

男爵府

浩軒 發表於 19-7-25 21:41
我個仔出世時測耳仔唔合格,在醫院有耳鼻喉醫生跟!係左耳有中度弱聽,右耳正常,現5歲都聽到, 發音正常, ...

多謝你分享俾我呀,我想問多少少可否幫忙解答?
個時專科醫生係咪都建議用機?我仔做左好詳細既診斷測試兩耳輕微弱聽醫生叫可考慮用.....
你個仔分貝係幾多?咁無用機日後讀書洗唔洗俾學校知,係咪其實唔太察覺到

男爵府

浩軒 發表於 19-7-25 21:41
我個仔出世時測耳仔唔合格,在醫院有耳鼻喉醫生跟!係左耳有中度弱聽,右耳正常,現5歲都聽到, 發音正常, ...

同埋唔好意思,你仔一直都無用機嗎?聽覺係咪愈大愈可以放心

大宅

其實我覺得不用太擔心,我表哥其中一隻耳聽不到,直到成年才發現,佢另一隻耳非常敏銳(可能身體機能發展去代替另一隻)佢冇帶耳機。所以可以觀察小朋友有否嚴重影響生活,如果冇,其實正常的耳會慢慢去幫忙取代另一隻功能。這是我親戚經驗sharing

男爵府

Hamsterking 發表於 19-7-26 16:50
其實我覺得不用太擔心,我表哥其中一隻耳聽不到,直到成年才發現,佢另一隻耳非常敏銳(可能身體機能發展 ...

聽你咁講放心好多,唔該你呀

首頁

尾頁

跳至