論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

洗衣機黎左,亦都會俾姐姐用,除非姐姐自己吾用
好似樓上講甘,吾想佢慣左落街洗

至於餵奶,到依家零晨都係自己兩公婆餵,bb自己有時都吾使飲tim
晚上果餐我就自己餵開,除非吾係屋企
最早果餐姐姐已經起左身,姐姐都有餵開

甘問係因為peak season 會好遲收工,到時就要靠姐姐了

始終個小朋友係自己既,見到姐姐湊得好自己都開心,同時又會心痛自己湊得佢吾多,怕佢等時要姐姐多過自己

冷氣就一直都有開,姐姐怕凍,所以佢自己take care 呢一part,佢覺得ok就得

別墅

舊年我仔出世後嘅實況:

晚飯之後全程我同老公自己湊仔,姐姐大約9:30-10:00入房休息,朝早7點左右起身。但我仔同姐姐一間房瞓,所以如果我仔早過7點喊佢都會起身餵佢嘅

仲放緊產假時我一食完晚飯就瞓,我老公湊到11:30左右叫我起身接力,餵完2點餐奶我就瞓,好好彩我仔滿月時已經戒咗夜奶可以 1-6瞓覺~

我未返工之前會比佢瞓晏瞓,只要佢做晒所有嘢而我仔又瞓咗~咁佢都好識做只要我仔一喊會彈起身照顧佢

我由姐姐未嚟已經話要比佢用洗衣機洗衫,淨係內衣褲手洗,呢個年代仲要人手洗咩心態丫⋯ 叫佢儲埋一星期開一機快靚正好過啦,最怕佢地扭唔乾係咁滴水仲要唔乾搞到有陣噏味!

別墅

我返咗工更加同佢講攰就趁我仔瞓咗抖下,佢唔夠精神湊我仔我覺得係一件極度危險嘅事!話就話佢10點入房休息,但我仔夜晚喊佢都要起身湊架嘛,唔夠瞓都合理,咁咪比佢瞓下晏瞓囉,反正佢湊住我仔都可以做晒所有家務,咁有空閒時間比人休息有咩所謂啫

別墅

個問題係姐姐吾敢,
同左姐姐講餵完早上果餐吾使即刻起身做野但佢都照起身
見佢累叫佢坐下都吾坐
當初想參考下大家會吾會俾姐姐訓下晏覺
亦都有問身邊d朋友
佢地話反反工姐姐就會去安排自己休息時間嫁啦

大宅

虎到金來勳章

manmandye 發表於 19-7-13 14:20
個問題係姐姐吾敢,
同左姐姐講餵完早上果餐吾使即刻起身做野但佢都照起身
見佢累叫佢坐下都吾坐

開咗個頭就好難收喇,咁都要睇情況,做人都唔好咁衰,佢照顧呀B辛苦嘅,就會俾,反正呀B都要午睡

首頁

尾頁

跳至