自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

tai_sui_lai 發表於 19-7-10 22:48
其實自己小朋友係咩band 唔係會填表前公佈比學生知?要自己估架?咁真係好易估錯喎....

...

靠估有2種情況:

1.有D小學係唔講學生banding, 因為歷屆派位唔理想, 或有聯繫中學的小學唔想好學生流失。

2. 邊緣人, 即介乎band 1尾band 2頭或band 2尾band 3頭, 膽博膽當自己係band 1生或band 2生咁填, 呢D多數出事

其實小學老師都係靠估, 但部分小學有晒歷屆畢業生的數據來對比今年學生考試級名次而調整banding, 所以大約知道咩banding, 係邊緣人麻煩D, 所以填表一定要保守

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

gracelam 發表於 19-7-10 20:42
通常呢D有2種:

1. 估錯自己嘅banding, e.g.明明係band 2生填晒band 1中學先, 咁人地band 2生派晒先論到你 ...

原來 banding 係靠估?
其實我而家仲未明升中個玩法係點..

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-7-10 23:22

原來 banding 係靠估?

小學老師估

教育局話唔想標籤學生, 唔會實質對外公開學生banding. 咁多年嚟係靠估!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

大肉兒 發表於 19-7-10 22:33
tks
但他區意思, 是指香港十幾區任去派呀?定還是有規定?例如,a區冇位一定借b區,c區冇位就借d區?
...

係校網名單內既學校。可參考eg 觀塘區、入面有他區學校揀、人人都有機被派去網內的他區中學:https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL5_2019.pdf

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

大肉兒 發表於 19-7-10 22:32
咁點知果區借邊區?
其實我囝是灣仔區

灣仔區worst case 會被派去元朗及馬(emoji)山、不過只係極極極少少、即係屬band 3 而隨機號碼係最後個幾個才會吧

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2019.pdf
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

其實自己小朋友係咩band 唔係會填表前公佈比學生知?要自己估架?咁真係好易估錯喎....

...

好多都吾會正式公佈、只會根排名及學校上年派位成績去估

男爵府

...

唔會有正式公佈
Band幾係靠老師學校經驗,同埋家長跟據學校以前派位估計

每間學校佔嘅比例好唔同...但正常每年差唔多...
例如A 學校,band1佔50%,band2佔30%,band3佔20%...咁當全級100人...咁考頭40名嘅都會入返band1...41-50名就要填得保險啲...第一志願最好就填band1尾...第二志願已經要填band2
咁51名已經係叫band2生...咁當然填band2入緊...如果係要進取博band1尾...咁就要有心理準備跌得好後...

同樣地B學校,如果band1佔10%...咁姐係考頭5名先保險...

所以要睇返學校派位往績會大約估到...當然要家長識填同肯接受老師意見

男爵府

木土土 發表於 19-7-10 22:56
Banding係跟學校舊生表現,一間小學band 1/2/3 比例,每年相差不太遠,所以睇舊生派位,都大約知道。

若 ...

謝謝解答
我仔剛小一
咁睇嚟我要開始紀錄下仔小學近年既派位結果了

男爵府

gracelam 發表於 19-7-10 23:07
靠估有2種情況:

1.有D小學係唔講學生banding, 因為歷屆派位唔理想, 或有聯繫中學的小學唔想好學生流失。

Thanks. 終於明白點解

男爵府

gracelam 發表於 19-7-10 23:07
靠估有2種情況:

Thanks

男爵府

kamyee503 發表於 19-7-10 23:59
唔會有正式公佈

Thanks.
剛小一
睇嚟要開始每年做功課留意派位情況了

伯爵府

2019新春慶豚圓

網內如果好遠嘅學校,應該同是否夠位無關。通常呢d 係直資或一些特別的學校,俾有需要嘅人揀,屬於不揀不派。

子爵府

2019新春慶豚圓

kamyee503 發表於 19-7-10 23:59
唔會有正式公佈

開始明點玩法,謝謝你

大宅

大宅

gracelam 發表於 19-7-10 23:24
小學老師估

教育局話唔想標籤學生, 唔會實質對外公開學生banding. 咁多年嚟係靠估!

即係學生要靠自己/學校估...
但教育局已經將學生分晒 banding.. 但學生唔會知...
咁估錯咪好大獲...

另外點知中學係咩 banding?

子爵府

2019勳章

木土土 發表於 19-7-10 22:37
升中派位選校,跟你既校網,有一份可選學校既表(包括本區學校及他區學校),也列明每間學校有幾多位放比 ...

b1生可計到最差派邊間? 請問點計?

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-7-11 09:42
即係學生要靠自己/學校估...
但教育局已經將學生分晒 banding.. 但學生唔會知...
咁估錯咪好大獲...

其實中學係冇banding, 只不過嗰間中學90%收咩banding學生就被坊間評為band 幾中學。

仲有睇中學DSE成績, 有D中學近年升呢或跌呢, 所以揀中學唔可以懶, 去睇多D資料, 甚至中學簡介會/open day年年都有, 得閒走去8下, 唔好等到小朋友小五小六先去睇, 到時又要應付呈分試, 又有D中學同一日舉行, 好難分身。

仲有可以去ek到爬下文, 有D家長好有心, 年年update全港中小學情況。

侯爵府

2019新春慶豚圓

升中呢個遊戲唔易玩, 家長要清楚自己小朋友之餘, 都要多做功課.....

珍珠宮

taiming 發表於 19-7-11 09:49
b1生可計到最差派邊間? 請問點計?

如果肯定自己係band 1生, 咁填表唔太進取, 例如: 乙一至乙五都係band 1中學, 咁我set乙六係一間band 2頭中學做保險線。
因為派位係band 1生派先, 跟住band 2生, 最後band 3生。 假如你係band 1生, 但個隨機号碼好後, 你乙一至乙五揀嘅中學比人派晒, 咁最差只係去到乙六的band 2頭中學。 因為band 2生仲未開始派位!

相反你只填band 1中學, 之後又乜都唔填, 黑仔起嚟就會派一間冇填過band 3中學比你。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

natnat_tsang 發表於 19-7-11 09:53
升中呢個遊戲唔易玩, 家長要清楚自己小朋友之餘, 都要多做功課.....
說得對

首頁
12345...11

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊