懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人是新手媽媽,差不多24 週了,突然間雙手和腳都出了紅色一粒粒,好痕,半夜會痕醒,越R越痕,越來越嚴重,有沒有媽媽建議舒緩方法﹖

別墅

我由28週條頸都開始生,愈生愈多愈來愈痕,又唔揸得野,好難頂啊

別墅

我由8週就有濕疹,醫生有開止痕膏,只係止到個一刻嘅痕!20週時感冒發燒,食完中藥,濕疹都好左,無再起粒粒,而家30週d濕疹無左,係間中乾燥痕,我覺得睇中醫係有d幫助嘅~

別墅

beckytweety 發表於 19-7-11 11:00
本人是新手媽媽,差不多24 週了,突然間雙手和腳都出了紅色一粒粒,好痕,半夜會痕醒,越R越痕,越來越嚴重 ...

搽啲純保濕啲cream

複式洋房

本人是新手媽媽,差不多24 週了,突然間雙手和腳都出了紅色一粒粒,好痕,半夜會痕醒,越R越痕,越來越嚴重 ...

我27週開始條頸就生,跟住手同大髀都有,去左睇中醫,未清得啲毒住,都係比啲止痕嘅藥膏擦住先炸

大宅

我3個月时候肚兩邊腰位出咗好多紅色一粒粒,好痕好痕,訓到訓唔好,後來記起之前買咗支保濕Cream係皮膚敏感或者濕症患者人保濕搽的,我就拿來搽了,1日我搽好多次,都搽得幾密,最後好返,支Cream我睇過說明話BB都搽得

別墅

我未懷孕之前都有濕疹, 有左就仲發得勁d!
不過都係要keep住搽保濕cream
我沖涼就一定要用avxxno個隻沖涼液
(用普通沖涼液 個濕疹位置會好乾+痛)
同沖完涼一定要搽cream!
(我都係搽avxxno, 但唔好揀太笠太潤個d)
同埋流汗最好輕輕印下, 一笠就好易痕

目前都叫控制到,係太熱會痕,
醫生都叫我keep住咁做
無搽任何藥膏

複式洋房

Dangchan 發表於 19-7-12 02:14
我未懷孕之前都有濕疹, 有左就仲發得勁d!
不過都係要keep住搽保濕cream
我沖涼就一定要用avxxno個隻沖涼液

其實濕疹係保持乾爽好定係KEEP住搽D低敏GE CREAM 好?
我未有之前冇濕疹,
宜家大左肚25週開始先有濕疹,
好痕,成日訓教都好唔舒服,
宜家除左沖涼,早晚都用清水抹下,之後搽少少好薄GE CREAM,
叫做好少少,但都係有,唔知點算...

別墅

ddgrjm 發表於 19-7-12 09:17
其實濕疹係保持乾爽好定係KEEP住搽D低敏GE CREAM 好?
我未有之前冇濕疹,
宜家大左肚25週開始先有濕疹,

我產檢醫生就話:雖然叫做濕疹,但你唔可以比佢乾,因為愈乾愈痕

我覺得乾爽好d, 但唔好太乾!
因為太乾 (甩皮) 又係會痕
最好就中間 唔太乾唔太笠 (廢話哈哈)
摸落去唔會"諧"手,又唔係痴笠笠就good

我唔會成日搽cream, 多數沖完涼先搽少少,
或者起身摸落有d乾先搽dd (真係好dd)
不過我唔會直接一'pat'搽落濕疹到, 係手掌捽開先搽(怕太笠)

子爵府

回覆樓主:

應該妊娠濕疹,我嗰陣都有,可以搽寶貝濕疹膏同豬油膏,又平又夠保濕

大宅

我嗰陣十幾週就有喇,physiogel AI cream好得,搽兩次左右就冇晒事

大宅

有朋友話用燕麥浸出嚟嘅水,洗手洗面或者沖涼會有好好嘅效果

複式洋房

回覆 ashleyc88 的帖子

我有搽緊,但效用好似不大呀 >.<

複式洋房

回覆 jwingbb 的帖子

等我買支試下先,謝謝!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至