6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女就快8個月大,但好少發音,只是間中自己玩時自言自語,6個月後也未發過「爸、媽、打」既音,請問有冇問題架?有咩方法令佢主動發多啲音?

佢聽得明爸、媽、街,沖涼、奶奶、拜拜就會望住屋企既大門、自己名等等,會拍手有眼神交流的。

因為我老公到3歲都唔識講野,小學先識寫自己個名,驚遺傳丫,謝謝各位!

大宅

stellalou 發表於 19-7-12 16:43
我個女就快8個月大,但好少發音,只是間中自己玩時自言自語,6個月後也未發過「爸、媽、打」既音,請問有冇 ...

不斷同佢講野, 另要逼佢要講野要得到某樣野,例如要講奶奶要有奶飲,要講街街先可以去街等等。

水晶宮

我個女就快8個月大,但好少發音,只是間中自己玩時自言自語,6個月後也未發過「爸、媽、打」既音,請問有冇 ...

印象中未咁快講嘢,唔使咁心急。而家都係同佢講多啲嘢,唔好迫佢先。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-7-13 00:17
印象中未咁快講嘢,唔使咁心急。而家都係同佢講多啲嘢,唔好迫佢先。

唔係想佢講野,因為見健康院本書話會打「爸,媽,打」既音,但佢就只係e e ar ar, 唔知正唔正常呢

大宅

可以同BB多d面對面講野,等佢見到你講既口型

大宅

我囡都係好少發音,同樓主情況一樣,擔心

複式洋房

我女剛一歲,又係勁少出聲,教佢講爸媽姐都係唔出聲,零願喊爆都唔講野(emoji),好擔心佢係語遲

子爵府

回覆樓主:

我女14個月都係咁,我又唔擔心wor,因為佢識聽我講野,係可以溝通,只係佢未識表達

首頁

尾頁

跳至