單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

tammaggieqq 發表於 20-11-28 17:19
多謝你嘅心聲分享!我而家仲係行緊暫準令,場官司有排搞...我開始恐懼星期六日因為每次同個女分離要交畀佢手 ...

女女幾大?我大仔當時得7歲,有段時間學校老師都話佢情緒好低落,但係過渡期來姐,多陪佢玩,同佢解釋爸媽唔一齊但始終係爸媽,唔會唔錫你既,過左一段時間可能係強行要小朋友習慣,但習慣左就變回正常,起碼我果個係咁,佢知我地分開左,都有問我發生乜事,我應承佢到佢大個啲會原原本本解釋佢聽,過左一排佢就無問了,哩段時間係辛苦啲,但過左就苦盡甘來,加油!

洋房

alp0805 發表於 21-3-17 15:03
回覆 K.H.Mok_FB 的帖子

每次好攰..每次好憎佢...每次心入面拿左一陣空虛感,就會同自己講一次呢番說話, ...

哩個心情完全明白,好似我早前咁講,時間不可治療但可沖淡,淡左望返轉頭就唔係一回事,我哋都唔係第一次拍拖啦,好似年輕時甩拖咁姐,慢慢你就會痊愈,連你自己都唔知自己好返,再望返轉頭你就可以去開解人㗎喇,加油~

大宅

剛路過。

我都係離左婚
放走左前妻
仔跟我.

你不孤單,向前看緊要
仔最緊要

複式洋房

K.H.Mok_FB 發表於 21-7-21 20:09
女女幾大?我大仔當時得7歲,有段時間學校老師都話佢情緒好低落,但係過渡期來姐,多陪佢玩,同佢解釋爸媽 ...

多謝你呀!我女女4歲,今個暑假被對方弄至成個月要起佢度生活,期間我只有兩次探視日及每次五個鐘...女女頭幾日好唔適應轉為安穩了但我心裡好痛,傷心在爸爸不是愛女兒只是用女兒去玩我傷我!現有嘅法律制度只保障有錢人,我到宜家都攪唔清個社工點解會咁偏頗男方,社工報告嘅安排完全漠視小孩嘅感受,女人係迫不得已先選擇離婚但恐怖嘅係畀呢啲咁嘅法律制度咁嘅所謂社工逼埋牆!

複式洋房

K.H.Mok_FB 發表於 21-7-21 20:09
女女幾大?我大仔當時得7歲,有段時間學校老師都話佢情緒好低落,但係過渡期來姐,多陪佢玩,同佢解釋爸媽 ...

我女兒由出世就同我返回娘家了所以佢只會唔適應在爸爸家生活,現在我只告知他因爺爺嫲嫲年紀大所以爸爸要照顧佢哋,我又要返工所以住在婆婆家由他照顧你...打算到小學時如她再追問先講同爸爸性格不合所以分開了!我諗對佢嘅影響不會太大因為一開始已經是這樣生活,反而係探視時間令我好無奈,我好難安排佢去上一啲學術性嘅課程

大宅

回覆 tammaggieqq 的帖子

你對吖,原來香港法制下,有錢係可以打橫行出軌破壞家庭都係唔使承擔,認真工作反而得不到法援幫助,越賴皮越自私越不負責任….反而生活得好好甘

大宅

今日望返留言又另一種感覺,但同拍拖分開有點唔同,因為中間有個仔…你係有風度既人…處理得大方….但我面對緊那個人係…佢出軌…我無要求俾贍養費…只係要小朋友生活費,根據雙方經濟能力去負擔,無限制面見,但對方勁減生活費,話工人同小朋友一日用$75伙食就得….又話平日一個電話都打唔到俾小朋友但要求共同管養又想要50:50去分擔小朋友生活費,唔理我呢邊應唔應付到,最近仲話….因為有份出錢請工人,會每星期拎衫返黎洗熨…..呢d行徑長遠又持續..有點擾民…黎緊簽協議….唔簽要打第二庭…希望快點告一段落…有種想起步跑但窒住窒住既感覺=_=

大宅

樓主真係一個好爸爸/男人,離婚都肯俾贍養費女人

複式洋房

alp0805 發表於 21-9-1 12:53

今日望返留言又另一種感覺,但同拍拖分開有點唔同,因為中間有個仔…你係有風度既 ...

其實對方冇心畀贍養費就算判到贍養費好高佢最終都係走數啦...佢攞袋衫返嚟原封不動畀返佢

首頁

尾頁

跳至