跳至

首頁

尾頁

男爵府

kaka666 發表於 19-10-11 21:43
回覆 smellycat 的帖子

這個考英文和數學算不算入學試,可能算吧。考完會話妳知他的英文程度是第幾班和要 ...

Thank you!

大宅

kaka666 發表於 19-10-11 09:03
回覆 P-boy 的帖子

如果細路返加拿大讀書,建議年紀越細越易適應。盡量在第九班前返過去,因為入大學如沒 ...

我和我兒子是加拿大人回流香港, 打算明年送個仔回加拿大讀書自己留在香港工作, 我初時都認為我是需要交學費的, 我亦願意去交因為我是non residents. 但是我打去School board度問, 他說監護人是我的直系親屬例如我的兄弟姊妹, 那就不用交學費, 免費的話當然開心每年可省去10多萬元,但是如果我的子女享有免費教育,我又擔心影響我的稅務身份,真是好頭痛。請問有冇人知道有多啲資料或者經驗我應該怎樣做呢?

子爵府

chmanpong 發表於 19-10-11 09:16

我覺最好不要遲過Grade 9才過來,因為再遲些係要考IELTS才可入U (好似最好有7分或以上 ...

請問grade 9即係香港幾年級?

別墅

回覆 elysion 的帖子

Grade 9是中三

子爵府

kaka666 發表於 19-11-3 09:29
回覆 elysion 的帖子

Grade 9是中三

Thank you

男爵府

回覆 JarJarBin 的帖子

請問你仔去邊個城市讀書呢?

子爵府

chmanpong 發表於 19-10-11 09:16

我覺最好不要遲過Grade 9才過來,因為再遲些係要考IELTS才可入U (好似最好有7分或以上 ...

大宅

kaka666 發表於 19-10-11 09:03

如果細路返加拿大讀書,建議年紀越細越易適應。盡量在第九班前返過去,因為入大學如沒 ...

我呀女15歲,現在HK (Canadian non-residence),會以 local student 身份報 public school , 而父母留港......咁請問她需要有 Custodian 定話需要 Guardian?

己約了 York Region District School Board Admission Office appointment,爸爸會陪呀女到加拿大見:入表、check 文件 及 考英數評估,請問 Custodian 或 Guardian 的 証明是否約見之前必須 ready? 定見完之後爸爸離開加拿大前辦妥便可以?

Thanks

別墅

fatkk 發表於 20-1-3 10:14
我呀女15歲,現在HK (Canadian non-residence),會以 local student 身份報 public school , 而父母留港. ...

16歲前都要做,去律師樓簽份Custodian,拎返學校就可以

大宅

回覆 uki 的帖子

好多謝你既回覆呀!
是否第一次到學校註冊時,必需要交 已notarized custodian 文件?

Thanks again.

大宅

我呀女15歲,現在HK (Canadian non-residence),會以 local student 身份報 public school , 而父母留港. ...

Hello. 你情況和我10分相似啊. 大家交流吓呀. 我的兒子有15歲約咗復活節去見York school board. 你幾時見呀?我自己帶他回去。剛剛問了香港律師做見證簽名declaration custodianship和價錢。有問題如果想打去School board問真是10分艱難,成日都無人聽電話

大宅

JarJarBin 發表於 20-1-4 23:11
Hello. 你情況和我10分相似啊. 大家交流吓呀. 我的兒子有15歲約咗復活節去見York school board. 你幾時見 ...

宣誓可以在民政署做
請問如果父母是non-residence,在Ontario 的York region ,仔女可否以local student身份有免費教育?

複式洋房

fatkk 發表於 20-1-6 08:08

宣誓可以在民政署做

小朋友去加拿大做local student, 父母好似會變成加拿大稅務公民,要交加拿大稅

大宅

好媽媽勳章

最近去聽關於加拿大稅務,會計師話如果你有配偶或者撫養人係加拿大,雖然你人不在加拿大,但都會比移民局評定你為稅務居民(Factual residents)而需要交稅。

大宅

sweetieboy 發表於 20-1-9 14:02
最近去聽關於加拿大稅務,會計師話如果你有配偶或者撫養人係加拿大,雖然你人不在加拿大,但都會比移民局 ...

謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

好媽媽勳章

回覆 fatkk 的帖子

不用客氣!我都正在做緊資料蒐集,準備移民多倫多,大家可以交流一下!

侯爵府

畀面勳章

你呢個情況係咪要交加拿大tax? 你個女嘅 custodian 係咪搵直系親屬 才能夠以local student 享受免費教育?thx

侯爵府

畀面勳章

JarJarBin 發表於 20-1-4 23:11
Hello. 你情況和我10分相似啊. 大家交流吓呀. 我的兒子有15歲約咗復活節去見York school board. 你幾時見 ...

請問 york region 係咪只接受custodian直屬親系?

首頁

尾頁

跳至