跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位師兄,師姐您地好,

我有個問題想了解一下:

假如我第一次帶匯票入美國過移民局見海關人員的時候申報的銀碼同匯票唔一樣,第日去銀行開戶口會有問題嗎?

謝謝各位寶貴回覆!

子爵府

你不如問, 匯票要不要申報啦.
好似只是CASH要申報的.

大宅

回覆 kkyyn 的帖子

The charge of cash Bank draft is quite high and vary in banks. Also, it might take over a month. It might be better to wire money (TT) from HK to US, if you got a bank account or relative bank account.

男爵府

mmju 發表於 19-7-18 15:30
回覆 kkyyn 的帖子

The charge of cash Bank draft is quite high and vary in banks. Also, it might ta ...

明白,因為本人冇美國銀行戶口,所以要開一張匯票攞過去,唔該你的回覆!

複式洋房

我研究緊一個方法:
在香港申請 Interactive Brokers (IB)
之後入錢去佢City Bank個戶口,IB就會多咗HKD
之後在IB內轉換成USD (抵好多)
然後去到美國時,帶護照工咭去Wells fargo開戶口
在有需要時就將IB的錢提出來放入 Wells fargo
參考過咁做應該最平 (準備咁做)
如果有咩問題,請提點,謝謝。

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-8-26 23:31
我研究緊一個方法:
在香港申請 Interactive Brokers (IB)

請問系邊度申請 IB 戶口? 是否去Citibank? 申請IB 需要咩野要求? 唔該師兄

男爵府

回覆 RafaelW_FB 的帖子

是否一定要放系Well Fargo,其它銀行例如 Bank of America 可以嗎?
等待你的寶貴回覆,謝謝

複式洋房

參考下 https://www.youtube.com/watch?v=Acq5nHHgX9U
或者在 YOUTUBE 找找,小伙子 好似介紹過怎樣網上開 IB 戶口。
申利,我只是以前用過IB炒股票,但我未開過戶口。遲D有期INTERVIEW時才去開IB和CITIBANK戶口。

複式洋房

RafaelW_FB 發表於 19-8-26 23:53
應該任何一間銀行都OK的

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-8-27 00:08
應該任何一間銀行都OK的

唔該師兄,我還打算下個星期去Citibank 開戶口呢!

男爵府

我有聽過Transferwise,應該類似IB 吧?

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-8-26 23:31
我研究緊一個方法:

師兄想問問你到時系美國將IB的錢(美金)轉去自己當地開既銀行戶口,銀行會唔會報比美國稅務局架?唔該

複式洋房

報稅只是計算收入,
海外資產合計超過1萬也要每年申報。用來計算增值。
別人送你的錢唔知填張什麼表即可豁免。

因為IB有分香港戶口和美國戶口。都係用住址證明去申請。
如果是美國戶口,可以每年收到1099表讓你去報稅。
(香港戶口唔知有無這東西,如果無,你可能要把每年利息或賺到的錢視作海外收入)

正路的話,在移民LAND之後要帶地SSID去IB轉去美國地址的。

這個要問清楚IB的手續。

TransferWise我看過一下,感覺信心不大,只是節省少少兌換價,不值得冒險。
如果只係一次半次,直接用香港的e-Banking做TT去美國戶口仲簡單方便(香港兌美金平過在美國兌換)。

而IB,要留意地方是它有個維護費,如果有10萬美金放入去,就不用收每月維護費了。而且有頗高的利息。
如果打算日後經常使用的話,用了它一切都很簡單,
買賣差價和手續費超細,又可用來買美股,所有積蓄放在S&P500 ETF長期KEEP住收息及升值好過放錢入銀行。

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-8-28 01:36

報稅只是計算收入,

師兄好有理財經驗喔,遲d開返link埋香港的Citibank 戶口!

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-8-28 01:36

報稅只是計算收入,

1099 是否指無數次表格要填啊?

複式洋房

RafaelW_FB 發表於 19-8-28 14:50
1099 是否指無數次表格要填啊?

據我理解,果個類似收據咁,對方用佢copy一份報上稅局,然後畀個正本你,你要集埋該年度所有收到的1099在報稅時使用。

複式洋房

Eiffel2010 發表於 19-8-28 14:56
據我理解,果個類似收據咁,對方用佢報上稅局,然後畀個副本你,你要集埋該年度所有收到的1099在報稅時使 ...

https://www.youtube.com/playlist?list=PLsgr1ZTjbvrSrQPX4PZY0o4JbTUCzdxGt

對於我們新移民,最好經常聽這節目,有咩唔明白地方,大家一齊研究下。

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-8-28 14:56

據我理解,果個類似收據咁,對方用佢copy一份報上稅局, ...

唔該師兄高效回覆!

複式洋房

意思係移民到美國之後,係香港既資產都要報到美國稅局嗎?
另外我有留意citi bank,職員話係e banking用global transfer到美國citi bank係唔需要手續費,有人試過嗎?

男爵府

chocolatexox 發表於 19-8-29 07:26
意思係移民到美國之後,係香港既資產都要報到美國稅局嗎?
另外我有留意citi bank,職員話係e banking用glob ...

聽聞係冇手續費的,我還未得閒開戶

首頁

尾頁

跳至