時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常香港人都唔想自己個家有事啦
你仲係唔係人

大宅

newnew168 發表於 19-7-19 10:30
自己去搵啦,廢青真係麻煩,擺到上台都要人喂埋落口,殘廢加自己搵資料,懷疑假就去據報,咁簡單要人教, ...

又要咁把炮講出黎,但又無證無據,
我幾歲又唔知,我係咩人你又唔知,
唔知閣下係咪姓屈定賴?
講野九唔搭八得咁緊要,唔知你閱讀理解係咪拎U定無讀書

男爵府

當你係佢地嘅年紀時,
政府就算要顧及法治,都會顧及民情,例如ICAC成立後特赦貪污警員,六七暴動後一邊拘控暴徒,但同時主動檢視治港政策,引入多樣惠民政策
而家,無論佔中後定反送中運動後,政府都只係強力打壓抗爭年輕人,判刑甚至比六七暴動更重,但政府絲毫冇檢討過自己嘅問題
而你,問佢地點解要搞事

當你係佢地嘅年紀時,
對住嘅係一個會重視人命嘅政府
而家,對住嘅係一個若蓮喪子嘅政府,係一個老師自殺因為唔捱得,學生自殺因為冇做好生涯規劃,年輕人死諫被完全無視嘅冷血政府
而你,問佢地點解要搞事

男爵府

當你係佢地嘅年紀時,
港督夠膽單人匹馬落區食蛋撻,體察民情
而家,特首唔將方圓一公里封閉生人勿近都唔敢落區 
而你,問佢地點解要搞事

總括而言就係,
當你係佢地嘅年紀時,
香港到處都充滿希望活力
而家,香港對大部分年輕人都係絕望,日復日工作結果連安居樂業嘅微細願望都遙不可及
而你,問佢地點解要搞事

我敢講,假若而家呢一刻嘅你係佢地嘅年紀,
隨時你仲激進過佢地,
因為年輕人唔係搞事,只係想奪回以前美好嘅香港。

大宅

BRENDALAM 發表於 19-7-19 10:29
轉貼,懇請細看並思考一下,我們這些上年紀的人,正在處於收成期,當然希望安寧的日子,但年輕人還有很長 ...

我識好多年青人努力讀書,好多年青運動員為港爭光,值得尊重!我地唔係要一班追求民主但滅人聲,獨裁果種!你睇下新城市比人圍左幾日,租戶生意都做唔到,班人幾惡!如果要我下一代靠呢班所謂為香港好既孩子,我情願好似而家咁靠呀爺!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

BRENDALAM 發表於 19-7-19 10:35
當你係佢地嘅年紀時,
政府正在將市民由木屋,臨屋帶上公屋,居屋
而家,政府話年輕人冇屋住,可以住橋底水 ...

你講野呀,
我部門都有30歲樓下既同事,
10月有一個結婚啦,
2公婆有份工點會租唔起樓呀,
佢未來老婆住開大埔,
係大埔租個2人世界單位萬多蚊,
生活都唔會有問題啦,
班暴徒搞事就搞事啦,
唔駛美化佢地喇!!!!

男爵府

BRENDALAM 發表於 19-7-19 10:35
當你係佢地嘅年紀時,
政府正在將市民由木屋,臨屋帶上公屋,居屋
而家,政府話年輕人冇屋住,可以住橋底水 ...

男爵府

BRENDALAM 發表於 19-7-19 10:38
當你係佢地嘅年紀時,
唔會有官二代富二代同你講成功需苦幹,因為當時苦幹的確會有出路
而家,劉鳴煒之流最 ...

大宅

BRENDALAM 發表於 19-7-19 10:39
當你係佢地嘅年紀時,
而家,特首唔將方圓一公里封閉生人勿近都唔敢 ...

你睇果班人惡到動員連登仔去twitter叫啲遊客唔好黎香港
你想唔想你下代生活喺獨裁時代
你唸唸

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

當你係佢地嘅年紀時,

我唔覺得香港有咩大問題,
全球經濟都無以前咁好,
點可以比較,
根本無可能再好似以前經濟起飛既年代,
叫佢地問父母點解生佢地出黎囉,
怪政府把鬼呀!!!

男爵府

好媽媽勳章

superme42 發表於 19-7-19 10:39
又要咁把炮講出黎,但又無證無據,
我幾歲又唔知,我係咩人你又唔知,
唔知閣下係咪姓屈定賴?

無讀書我去咗跟你戴口罩,撞玻璃啦,我姓咩唔重要,我唔使着草去台灣,你不如拎張身份證出來,等我哋BK 媽幫你做人證,你真係平時有份勤力文宣,到衝個日有份企最前,有份打警察,唔使到時去到比人退貨咁慘啊,陰公
●▽●●0●●﹏●●︿●

大宅

當你係佢地嘅年紀時,

你呢啲文宣我睇過咁,動容唔到我,重作

水晶宮

Wa0814i 發表於 19-7-19 08:18
香港呢粒明珠最輝煌燦爛的一日,好期待。但輝煌燦爛之後,亦代表呢粒明珠光芒會慢慢熄滅
...

申請左入台簽證未???
天空之城, 快樂之地

男爵府

當你係佢地嘅年紀時,

唔好再為所謂嘅年青人帶光環,如果我係佢地年紀時,會努力工作,愛惜香港,愛惜他人生命!

佢地係明顯地、有預謀地搞事、破壞,佢地目的唔係為香港人爭取,係為自己一己私慾發洩不滿,以破壞黎肯定自己存在價值,請問,你點解重要做幫兇? 你嘅支持,只會推佢地跌入無底深潭,將香港破壞得體無完膚!

清醒吧! 歪理永遠不能變真理! 犯罪亦沒有任何理由免除!

crysta2l    發表於 19-7-19 11:57
tibetlee13    發表於 19-7-19 11:14

大宅

newnew168 發表於 19-7-19 10:46
無讀書我去咗跟你戴口罩,撞玻璃啦,我姓咩唔重要,我唔使着草去台灣,你不如拎張身份證出來,等我哋BK 媽 ...

你又知我戴口罩有份衝擊?阿你都幾神喎
要你做人證做咩?有ac就係BK架啦,
身分證又有寫證明架?

男爵府

BRENDALAM 發表於 19-7-19 10:29
轉貼,懇請細看並思考一下,我們這些上年紀的人,正在處於收成期,當然希望安寧的日子,但年輕人還有很長 ...

你唔要1回覆,我偏要回覆,點解成日只有要你們可以講,其他人有其他意見就要收聲,要不然就不愛港,無思考
你上左年紀,我未上,如果你上左年紀都未懂得尊重其他的意見,你比年輕人更可惡
我剛有下一代,我正是要幫他們發聲,我帶左他們出來,有責任保護他們,不想有人目無法紀,用高貴口號行使暴力達到自己目的,令香港引以為傲的互相尊重,法治精神不斷瓦解
我竟然要去理解他們暴行,他們有沒有理解過其他人想法

男爵府

好媽媽勳章

superme42 發表於 19-7-19 10:51
你又知我戴口罩有份衝擊?阿你都幾神喎
要你做人證做咩?有ac就係BK架啦,
身分證又有寫證明架?:s ...

你無份衝啊,咁高人工你唔去,仲可以免費移民台灣,好無義氣喔,記得21號企最前,比我見到你,supreme 仔記得加個42
●▽●●0●●﹏●●︿●

伯爵府

回覆 superme42 的帖子

原來吾使自宮,你班連登仔已經無L用

男爵府

newnew168 發表於 19-7-19 10:59
你無份衝啊,咁高人工你唔去,仲可以免費移民台灣,好無義氣喔,記得21號企最前,比我見到你,supreme 仔 ...

咪同D文宣講野

因為你冇可能降低智商去明白佢地

男爵府

媽媽YAN 發表於 19-7-19 11:00
回覆 superme42 的帖子

原來吾使自宮,你班連登仔已經無L用

係咪有集體自宮架...叫佢地咪縮呀

首頁

尾頁

跳至