自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

辭職囉,老細唔鍾意你,你仲留係度為乜。

伯爵府

momoo 發表於 19-7-19 21:00
我老細一向不喜歡我,同佢共事,令我壓力好大,一切都無得商量,成日話我蠢;今日同佢傾公事,佢不段質問我 ...

我覺得除咗人夾人緣外,份工係咪適合你都係好重要。不過人生苦短,開心最緊要,揾過份易過等佢走好。

別墅

我都建議轉工
長期壓力大唔止影響情緒,仲影響健康
養家照顧屋企人重要,但照顧自己都好重要呀

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-7-19 21:27
你搵下我舊post,我都經歷過呢種日子。
我唔可以也冇條件辭職....
我申請調部門唔受理...

多謝您呀!其實,我覺得求神明保佑,都是一種心靈記托,況且,神明可能真的會幫到件事!也是一個正面的做法!

大宅

回覆 momoo 的帖子

做得唔開心,試下轉工啦,唔好委屈自己,在新環境一樣會有好同事,屋企人同依家啲同事都會支持你㗎,要記住,我係🉐️㗎,加油💪💪💪

大宅

我老細一向不喜歡我,同佢共事,令我壓力好大,一切都無得商量,成日話我蠢;今日同佢傾公事,佢不段質問我 ...

揾過第二份,成日屈住會病

伯爵府

回覆樓主:

先檢討自己係咪有問題,若果係就應該要改進,若然係老細問題,我會反駁佢,我前老細係有理冇理都大聲鬧咗先,你退後 d 佢會踩前 d,到你反擊時,佢會收歛 d。所以我覺得係輸人唔輸陣,點都唔可以係佢面前喊。佢好鐘意鬧人,不過佢開始年紀大連火都收埋,我由入職冇耐已經想走,但結果係攞埋 10 年金牌先走。

good_pig    發表於 19-7-20 12:35

男爵府

我覺得你轉工會好D, 你同老細唔夾又知佢唔喜歡你, 你留係度都冇意思, 老實講一般上司都好討厭下屬因為自己而喊, 單憑你老細同你講佢忍緊你呢一句, 你已經可以走得, 唔好咁軟弱啦, 喊係冇用ga, 的起心肝馬上揾工, 揾到就走唔好回頭望啦, 你跟住個唔夾老細唔慌有好日子過.

水晶宮

網友,我幾年前都有近似情況。哭是沒用,根本有時老細就好似皇帝咁,亂聽奸臣去說話。夾硬質罪名過來。

好似我以前,做到野,但我沒埋堆,沒勢力,人地驚你上位就洽定你先。專找位找句野來質罪名。我都捱了幾年,到市道好轉,自己又進修完,即轉工。人先開心回來。

我都要養家,所以我是狂找工,簽了新工,先走的。真正想請你的公司是肯等你的。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

搵過第二份工,一樣可以養家,老細睇你唔順眼處處挑剔係精神虐待,影響身心健康

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

辭職啦,老闆講到明唔鍾意你仲邊有運行呀

男爵府

我明,之前我份工都係咁上下,人工低責任多,仲要成日被針對,幫同事執完手尾,領功的是嗰位搞唔掂的同事,我上司明知道但從來唔會為你講一句公道說話,有段時間訓唔好內分泌失調!影響健康已經好嚴重,冇嘢比身體更重要!我都轉左工,新工人工高左,所以有時轉變是要有好大勇氣,亦係博一博,不過唔試過你又點知將來唔會遇到更好?加油

子爵府

真心講,轉工啦
改變左自己心態先,你係有能力條件做另一份工
咪邊做邊揾囉
你而家認為自己為頭只可留喺度,但又承受唔到返工嘅壓力
兩邊壓力迫埋小心爆

你與其喊不如諗下老細話你嘅嘢有無道理
有理就改進
無理就唔需放在心
調節自己心態最重要

用戶要求終止服務

momoo 發表於 19-7-20 00:52
多謝您呀!其實,我覺得求神明保佑,都是一種心靈記托,況且,神明可能真的會幫到件事!也是一個正面的做 ...

我明唔係人人可以話辭就辭
所以唯有改變自己心態,
呢幾年我麻醉自己,
工作只是人生一小部分,
家庭才是最重要。

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上司人身攻擊,留係度咪日日唔開心,身體係自己,有情緒病仲不值,你一定揾到好工!

男爵府

其實佢咁講野都好絕同口衰,如果我係你就走,錢係重要,但生活同心理都好重要,你心理上咁辛苦會影響埋家庭生活,有負面影響。自己衡量吓。

子爵府

回覆樓主:

心中咀咒佢xYxz@

侯爵府

平機會告佢職權骚擾得嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

東家唔打打西家

公爵府

你老细都讲明忍緊你啦,你快d揾过份工走啦。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁
23456...7

尾頁

跳至