懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

chichi730 發表於 19-7-19 21:30
如題。
今日17週,醫生話有排都未度宮頸
但我朋友19週已經度

要主動要求度宮頸長度,而且要陰超先會準確。

大宅

如果照結構時睇到冇宮頸短問題,係咪之後都唔會有呢個問題架?

大宅

chichi730 發表於 19-7-22 14:30
如果照結構時睇到冇宮頸短問題,係咪之後都唔會有呢個問題架?

唔一定㗎,所以中后期都要check住,但中後期可以用超聲波check住。但一般宮頸縮短速度唔會太快。但如果你仲係好早期,而你宮頸長度發覺到咗到達臨界點 (2.5cm以下已經叫做短),咁你可以及早治療,保住個BB,有啲媽媽就係唔知自己原來自己有宮頸短問題,所以好危險,隨時早產或者小X。至少如果你知道自己20週前有3點幾cm以上,你都叫做安全啲。其實宮頸呢樣野,真係控制唔到。但係至少你知道如果有問題,可以叫醫生check緊啲。同埋你自己可以有啲應變措施,例如瞓多啲床,唔好行咁多,加工頸托,食藥等。其實大部分的媽媽都冇事,但你唔度就真係唔知自己係屬於大部份定小部份。

別墅

接近14週時檢查醫生主動話要check宮頸,話以後每次檢查都要check,睇住情況。我仲以為個個醫生都係甘做既添

大宅

isisbaby 發表於 19-7-23 18:16
接近14週時檢查醫生主動話要check宮頸,話以後每次檢查都要check,睇住情況。我仲以為個個醫生都係甘做既添 ...

唔係囉!如果你之前冇試過早產或者流X或者有雙胞胎,一般醫生會當你係正常媽媽看待,都唔會特別照顧你。

首頁

尾頁

跳至