自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

SaBB 發表於 19-7-21 09:43
最好買埋老爺出左首期個份業權、咁就有返100% 業權了

我諗老人家及叔仔一定唔同意,層樓行定比當年升好幾倍,叔仔老婆仲要係大6女人,除非比反市價,仲要安排埋老爺居住,其實有錢應該自己買過

大宅

木土土 發表於 19-7-21 09:49

又唔好話父母揾笨,其實子女長大,有能力,一家人一齊合力付 ...

對,根本如果樓主一家搬出租屋,生活雜費都要支出,而且一定貴過而家寄居老爺家中的支出。
如果仔女有能力買私樓,應無人想幾家人逼係間居屋。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

睇咗 2 日,我就覺得唔駛叫老爺寫平安紙啦! 當初首期 3 份,又用老爺個名換屋,即係間屋根本就係老爺既! 好話唔好聽,2 個仔出咗身幫手供屋比父母住可以話係天經地義,唔好諗住有份供就有份分! 到最後老爺百年歸老,3 個仔女可能就真係會分 3 份!

雖然我咁講係唔啱聽,但我係樓主就一定唔搬走! 試諗吓依家供樓既嗰份錢(樓主老公 2 兄弟一人一半),出去應該連屋都租唔到! 所以一家人留低繼續供一半(當交租囉!),唔好諗有冇可能賣樓分錢、唔比姑仔一家入嚟住,樓主一家未必有得話事!

禁止訪問

珍珠宮

dssb 發表於 19-7-20 20:52
回覆 唔係怪獸 的帖子

咪係囉!睇標題我仲以為是樓主自己物業添,原來樓主一家都是寄居在老爺家。樓主老爺 ...

而家好得意的,借俾你住,就當正係自己架啦

侯爵府

kayen 發表於 19-7-21 09:52
我諗老人家及叔仔一定唔同意,層樓行定比當年升好幾倍,叔仔老婆仲要係大6女人,除非比反市價,仲要安排埋 ...

當然要以市價計返啦。不過有無咁多錢一筆買返d業權又係另一問題,居屋好似不可以隨便轉按及轉業權、就算立平安紙都隨時可更改。所以、最好都係賣左去分返三份業權、樓主同c6 再買過一間自己住。不過、吾知供左幾多年、分既錢扣返欠款仍有幾多、買過一層2 房分分鐘連首期都吾夠。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

想生BB熱投

好核突啫
叫佢地搬走唐7樓都又大
7000蚊左右

禁止訪問

琥珀宮

ballonbb 發表於 19-7-21 09:15
千其唔好搬走,你走左你姑仔實霸哂間屋,咁你地供咁耐錢=0。你搬左出去租樓咪仲貴。
...

62由頭到尾都當間屋由佢話事,若樓主一家繼續供1/3,又繼續住,將來62會留間屋比樓主老公機會都大(其他仔女個個有屋住緊)。就算唔係留成間,都應一定有得分。

所以樓主想要霸住間屋,就千其唔好搬(叔仔已半棄權唔再供)

而家樓主一家咪當供樓係交租/比62家用,唔好唸自己蝕底,自己儲到首期可以買另一間收租

侯爵府

SaBB 發表於 19-7-21 10:09
當然要以市價計返啦。不過有無咁多錢一筆買返d業權又係另一問題,居屋好似不可以隨便轉按及轉業權、就算立 ...

有錢市價買返不如自己買過,如果提出planning 其他弟妹一定反對(因老爺冇地方住),自己亦會做衰人,老豆覺得你貪心仲趕我走,學jm話,當年居屋咪最多供萬零蚊,每人供幾千,根本老爺當比家用,佢哋一家五口幾千住咁多年,人哋叔仔一個人幾千又係住咁多年,妹妹可能未嫁前亦有比家用。總括只係成家都當係祖屋,其實樓主應該抽居屋自成一家啦!

珍珠宮

SaBB 發表於 19-7-21 10:09
當然要以市價計返啦。不過有無咁多錢一筆買返d業權又係另一問題,居屋好似不可以隨便轉按及轉業權、就算立 ...

都要業主62同意
拆檔跟硬大仔樓主又唔想
何文田冠熹苑算值錢
建814呎未補$7.4M
分3份除開每份$2.46M
還未扣樓貸
出去買2房又不夠住
過6M首期要4成
進退兩難
所以添丁前要諗定容身之所

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

kayen 發表於 19-7-21 10:21
有錢市價買返不如自己買過,如果提出planning 其他弟妹一定反對(因老爺冇地方住),自己亦會做衰人,老豆覺 ...

對、有錢以市價買返不如自己買過!無錢就繼續住。不過、吾知樓主及c6 係咪真係供樓一筆、家用又另一筆咁比62 99 呢. 另外開支佢話c6 負責啢。
如果有少少錢但吾係多、樓主以白表抽居屋自成一家都好、不過係超難抽到、只好一邊繼續住一邊等運到。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

美之選468 發表於 19-7-20 18:02
如果只是住幾個月?.....我想是可以的,始終是親戚一場,總不能趕出街(問題是她己經申請公屋多少年 ? 宜家 ...

好多住幾個月變住幾年

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

ponybbs 發表於 19-7-20 18:30
他不供,但會鎖住間房。

叔仔鎖住間房,咁姑仔一家搬嚟瞓邊?

伯爵府

照樓主咁講
好大可能冇比家用
只係比供樓一半,就以為間屋有一半
而老爺就當供樓係家用
間屋係老爺自己,第日平分比仔女
其實樓主冇蝕
都住咗咁多年,你供樓d錢根本唔夠租屋,一齊住落去,唔好諗間屋嘅業權la
其實老爺一直補貼緊你地
如果你地一直都儲唔到錢,即係話你地根本自己搬出去嘅資本都冇
根本只可以繼續一齊住

禁止訪問

水晶宮

油麥麥 發表於 19-7-21 10:18
老爺一早知自己啲仔女無能力置業,無能力一家一戶,幾十歲人仲要勞勞役役搵錢供樓, 細仔唔供,仲要揹埋細 ...

根本大家都喉住間屋、其他仔女角度你負責交租供樓又點、咪又係因為用左老人名、政府樓首期供樓咁平、咪大家鬥磨囉、一係大家迫、頂唔住果個就蝕

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至