0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-7-22 17:36
不如向好方面諗,長老唔係長期對住bb,錫個孫先抱下,可能對自己心情好啲,有時候呢啲都在所難免,如果唔 ...

想睇下係咪大家都有呢種諗法,如果都有即係代表我都屬於正常,如果唔係我真係驚我自己有抑鬱。

男爵府

kwokmanching 發表於 19-7-22 18:56
想睇下係咪大家都有呢種諗法,如果都有即係代表我都屬於正常,如果唔係我真係驚我自己有抑鬱。
...

其實緊張係會既,但慢慢就睇開左,因為如果要緊張既話,將來緊張得邊樣,bb問題愈大愈多,所以放鬆啲就好

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-7-22 18:59
其實緊張係會既,但慢慢就睇開左,因為如果要緊張既話,將來緊張得邊樣,bb問題愈大愈多,所以放鬆啲就好: ...

我知病菌比以前強,只係bb太細,我唔知佢萬一患重病唔知會唔會捱得過,但大d,起碼3歲後都做手術冇咁易死

男爵府

kwokmanching 發表於 19-7-22 22:17
我知病菌比以前強,只係bb太細,我唔知佢萬一患重病唔知會唔會捱得過,但大d,起碼3歲後都做手術冇咁易死 : ...

甘你諗得嚴重左,bb健健康康架
向好方面諗,最多平時做好清潔功夫,
如果有人黎探bb,叫佢地消毒左先接觸bb
外出後就幫bb沖涼換衫
新手媽媽係緊張啲架啦,我都係
但唔好諗到太嚴重,嚇自己

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-7-22 23:52
甘你諗得嚴重左,bb健健康康架
向好方面諗,最多平時做好清潔功夫,
如果有人黎探bb,叫佢地消毒左先接觸bb ...

嗯!
多謝各位比d正面信息同希望我,我會嘗試你地所有意見,聼落都令我開心返d,傾咗好好多!多謝,香港人需要依d

大宅

回覆 kwokmanching 的帖子

我bb宜家73 days ,差不多日日朝早都同佢推bb車落去商場食下早餐 行個圈先返屋企!其實又唔洗驚話佢抵抗力差就怕同佢出街 因為除左食早餐嗰度真係要留意附近有無人感冒傷風 其餘時間你都不停行住 而且又唔會離開架車 所以我就唔係好怕 反而我想佢早d望下出面 佢宜家每次聽到我話出街街 一坐bb車 就會好乖乖 眼仔碌碌 出到出面會不停望出面既嘢 吸下新鮮空氣 望多d人 聽多d唔同既聲音 我覺得咁樣好過成日喱喺屋企 其實咁樣對自己都會好d 出去行下 唔洗話遠既 屋企樓下行個圈 唔洗成日喱喺屋企禁悶

男爵府

kwokmanching 發表於 19-7-22 23:59
嗯!
多謝各位比d正面信息同希望我,我會嘗試你地所有意見,聼落都令我開心返d,傾咗好好多!多謝,香港人需 ...

唔洗客氣,我都係新手媽媽,大家互相支持,加油呀,唔好亂諗甘多

別墅

我BB 4個月,2星期前開始每日都會落街散下步,因為日日24小時留係屋企其實真係好悶(emoji)(emoji)
去下惠康,公園,商場

別墅

chiekomama 發表於 19-7-23 08:26
我BB 4個月,2星期前開始每日都會落街散下步,因為日日24小時留係屋企其實真係好悶(emoji)(emoji)
去下惠康 ...

都希望可以同佢試吓行吓落樓下商場,等冇咁悶,學吓你同樓上26樓(gigi)

禁止訪問

別墅

星期四見 發表於 19-7-23 13:55
咁bb病左做媽媽就梗係會比較擔心,咁都好正常
但都唔好因為怕佢病而完全唔帶佢去街街,試下近近地落 ...

我會嘗試落下樓下,行吓街。問題係我唔鍾意d人探我阿b,成日怕d人有病又唔理,照嚟我屋企,野到bb

別墅

kwokmanching 發表於 19-7-21 14:50
事源於bb出世只有剛3個月,喺group度見其他媽媽已經帶同年紀bb四周圍去,又行街,又玩bb泳池,而我就好擔心 ...

完全明白,因為我同你一樣!百日宴嗰晚先心驚膽顫,主要係男家親戚,老嘅多,手又唔洗,酒精搓手液又趕唔切,勁驚阿b嗰晚就奶野

我有諗過不如又係2家長老同親兄弟姊妹食飯算數,但又覺得咁樣個女少咗人鍚,而且始終要俾佢見多d人⋯⋯但當晚餐飯就後悔⋯⋯

我都有問自己係咪過份緊張,因為bb始終要出去,例如番學,如果佢自小慣咗喺太乾淨嘅環境,到佢必定要出去嘅時候,就會連好普通嘅細菌都適應唔到,會仲易病,所以過咗百日宴之後我就每朝同佢出去食早餐,週末同老公一齊去行街,但基本嘅衛生/清潔都會照做

出街對媽媽都有好處,心情會好好多(我有產後抑鬱)

別墅

kwokmanching 發表於 19-7-21 17:37
我好懦弱
而家我望就望阿b打齊健康院嘅針我先至多啲出去同朋友親戚見面。
一日未打齊我都儘量少出街。

老一輩仲停留喺佢地後生嘅年代,成日話佢地嗰陣邊會咁緊張,我會數一堆病出黎,同佢講嗰陣都冇呢堆病架,所以唔好再同我講嗰陣,而同唔會話對bb,就算對大人,有病戴口罩,少同冇事嘅人接觸都係基本禮貌,因為邊個可以寫包單傳染唔到?更何況係bb?

而且只係要求佢地有病唔見得,接觸前洗手,有冇病都唔可以鍚bb,尤其個咀,好大問題咩?新聞都成日報有bb出事都因為d自私親友啦,個b有咩事,邊個賠得起?

我未生之前已同老公講咗,個女未滿月係謝絕任何探訪,百日前最多只接受長老同我地嘅親兄弟姊妹見下,如果99唔肯嘅,我番外家

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

bettylai010 發表於 19-7-25 01:16
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

同你心態一樣!

我好唔鍾意d人話探bb,實情當玩具咁玩,又當動物園嘅動物咁

別墅

renay 發表於 19-7-25 00:02
完全明白,因為我同你一樣!百日宴嗰晚先心驚膽顫,主要係男家親戚,老嘅多,手又唔洗,酒精搓手液又趕唔 ...

你有產後抑鬱但都諗得開你好叻 (emoji)
過咗百日宴bb冇事嗎?

別墅

renay 發表於 19-7-25 09:03
同你心態一樣!

我好唔鍾意d人話探bb,實情當玩具咁玩,又當動物園嘅動物咁

樓上講啲乜我無機會睇,因爲刪除咗(emoji)

別墅

kwokmanching 發表於 19-7-25 14:49
你有產後抑鬱但都諗得開你好叻 (emoji)
過咗百日宴bb冇事嗎?

因為我實在唔可以再日日屈喺屋企,再落去會俾人捉去睇醫生,怕唔湊唔到個女,同埋睇咗d資料,擔心bb第日唔適應外面環境,所以逼自己出去

好采冇事,嗰晚我女好醒,佢見我救佢唔到,有個親戚抱完又想抱,佢就扭瞓覺喺度喊,個親戚嚇到俾番我,然後佢瞓足成餐飯,冇人再敢掂佢,但一離開酒樓佢即醒,我問佢咁醒扮瞓,佢喺度奸笑

佢開頭已詐瞓架喇,開少少眼裝下咁混亂又即刻瞓,點知俾個長輩搶咗(堅冇禮貌!),然後唔醒唔得,所以我女全程都黑面

首頁

尾頁

跳至